Ελληνικό Κοινοβούλιο, όπως λέμε… «Αστακός»

Ελληνικό Κοινοβούλιο, όπως λέμε… «Αστακός»

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ζαν: Λοιπόν νομίζω ότι στη νέα του ταινία, ο Γιώργος Λάνθιμος πρέπει να έχει αντλήσει την έμπνευσή του από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Είμαι σίγουρη πια ότι έχει παρακολουθήσει πολλές συνεδριάσεις.

Νταρκ: Μα τι εννοείς; Οτι οι βουλευτές ζουν σε ένα ίδρυμα που μοιάζει με φυλακή – αναμορφωτήριο και ότι αν δεν ζευγαρώσουν θα μεταμορφωθούν σε θηλαστικά και οστρακόδερμα; Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορώ να φανταστώ μια κολοχτύπα στα έδρανα. Αλλά βέβαια ποιος θα ήθελε να μεταμορφωθεί σε κάτι τέτοιο; Ισως κάποιος από το ΠΑΣΟΚ που είχε μάθει να είναι στον αφρό και τώρα πήγε στον βυθό; Μήπως κανένας παλαιοαριστερός που νοσταλγεί την τρυφηλή ζωή;

– Οχι παιδί μου. Μιλάω για τον ελάχιστο χρόνο που έχουν να περάσουν όλα τα προαπαιτούμενα. Σκάρτες 45 ημέρες, όπως ακριβώς συμβαίνει και στον «Αστακό». Ασε που ειδικά οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν μεταμορφωθεί σε ένα άλλο είδος που σε καμία περίπτωση δεν θυμίζει τον παλαιό τους εαυτό. Εχουν γίνει ένα ζώο με τέσσερα μπροστινά πόδια. Από τη μια βαδίζουν προς τις κομμουνιστικές τους αρχές και από την άλλη νομοθετούν σύμφωνα με τις υποχρεώσεις του τρίτου μνημονίου. Κοινώς δεν κάνουν βήμα ούτε αυτοί ούτε η χώρα. Και καλά, γι’ αυτούς δεν μας νοιάζει, αλλά τη χώρα την πονάω.

– Καλές οι αναλύσεις σου. Μήπως διαβάζεις τον Οβίδιο; Μήπως κοπιάρεις το «Βιβλίο των φανταστικών όντων» του Μπόρχες; ΄Η μήπως είδες καμιά ταινία τρόμου; Τελευταία σε βλέπω να συμμετέχεις με μανία στα πολιτιστικά δρώμενα. Τι σου συμβαίνει; Είσαι καλά; Ανησυχώ…

– Εδώ ακόμα και το «Ρεξ» μεταμορφώθηκε από κέντρο νυχτερινής διασκέδασης σε θέατρο. Τέρμα τα μπουζούκια, μόνο Τσέχοφ και Βέλτσος. Ολα αλλάζουν. Πνέει αέρας πολιτισμού: ο πρωθυπουργός συνάντησε τον Φρανσουά Ολάντ έχοντας δίπλα του τον Λαζόπουλο – Γρουμπουλάκη, ο Αριστείδης Μπαλτάς που σιχαίνεται την αριστεία έβγαλε ομιλία για την πολιτιστική διαχείριση, η Ρένα Δούρου έλυσε την ηχηρή σιωπή της για να μιλήσει για τα σκουπίδια. Εγώ θα μείνω στον καναπέ μου να βλέπω αμερικανικές σειρές; Το ’χω ρίξει στο διάβασμα. Καλά, βέβαια όταν ξεκινήσει ο επόμενος κύκλος του «House of Cards», μπορεί να αλλάξω γνώμη.

– Πάντως καλά κάνεις. Γιατί έχουμε και αριστερή κυβέρνηση, πού να καταλάβεις όλα αυτά τα τσιτάτα από τη δεκαετία του ’70. Πιστεύω ότι θα πρέπει να ανοίξει ένα φροντιστήριο να τα διδάσκει στα παιδιά. Εστω μια εταιρεία να αναλάβει τη δημιουργία μιας mobile εφαρμογής. Πώς θα βγουν στον παγκοσμιοποιημένο κόσμο χωρίς μαρξιστικά εφόδια; Πώς θα πιάσουν δουλειά χωρίς Μπένγιαμιν;

– Κορόιδευε, ανόητη. Εδώ βγήκε κοτζάμ έρευνα, ο «Σφυγμός Πολιτισμού», που αποδεικνύει ότι οι Ελληνες πηγαίνουν σινεμά, θέατρο και σε συναυλίες αλλά δεν αγαπούν τη λογοτεχνία, τα εικαστικά, την ποίηση, τα επιμορφωτικά σεμινάρια και τον χορό.

– Ε, είμαστε λαός εξωστρεφής. Αμα δεν βρισκόμαστε ανάμεσα σε πολύ κόσμο, δεν χαιρόμαστε, βρε αδερφέ. Εχεις δει εσύ έκθεση με πάνω από 50 ανθρώπους;

– Μόνο όταν έχει πλούσιο μπουφέ, καναπεδάκια, τυροπιτάκια, ξέρεις, πολλά τσιμπητά και ποτά.

– Γιατί, μήπως ποιητική εκδήλωση που να μην έχεις να κάτσεις; Λογοτεχνική βραδιά που να σπρώχνεσαι; Σπανιότατα. Ασε που αυτοί που πηγαίνουν είναι οι ίδιοι και οι ίδιοι. Εγώ που ξέρω από εγκαίνια, τα έχω φάει με το κουτάλι, ακόμα και αν μου τους μπλέξεις με άσχετους, θα στους ξεχωρίσω.

– Το άλλο που έγραφε η έρευνα ήταν η ακλόνητη πεποίθηση των ερωτηθέντων ότι πρέπει να τονωθεί ο γαστρονομικός τουρισμός. Οπότε, αν μεταμορφωθεί η μισή Ελλάδα σε αστακό, το λύσαμε το βιοποριστικό μας. A propos, η δημοσκόπηση έλεγε επίσης ότι οι συμπατριώτες μας δεν πολυβλέπουν ελληνικό κινηματογράφο, οπότε τζάμπα τα διδάγματα του Λάνθιμου. Μόνο το 20% έχει δει τα τελευταία χρόνια ταινία εγχώριας παραγωγής.

– Ε, τώρα εδώ που τα λέμε, φταίνε και οι τίτλοι: Αμα ακούς «Αλπεις» γιατί να πας;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή