Δημήτρης Χατζηγεωργίου: Ενας Ελληνας στη Silicon Valley

Δημήτρης Χατζηγεωργίου: Ενας Ελληνας στη Silicon Valley

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oσο περνούν τα χρόνια, αρχίζεις να μην ξέρεις πού πραγματικά είναι το σπίτι σου – και αυτό το τελευταίο είναι αρκετά περίεργο», μας είπε ο Δημήτρης Χατζηγεωργίου, ένας από τους νέους Ελληνες που επέλεξαν το δρόμο του εξωτερικού και διαπρέπει πλέον στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού – έφυγε για τις ΗΠΑ πριν από επτά χρόνια, αφού πρώτα ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ. Ο πρώτος του σταθμός στην Αμερική ήταν η Βοστώνη και το κορυφαίο πανεπιστήμιο ΜΙΤ, όπου πραγματοποίησε μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στο πεδίο της Ρομποτικής.

«Ασχολήθηκα συγκεκριμένα με την έρευνα και την ανάπτυξη ενός ρομποτικού συστήματος ικανού να ανιχνεύσει διαρροές σε δίκτυα νερού, γκαζιού ή πετρελαίου», μας εξηγεί. «Δεδομένης της συνεχώς αυξανόμενης ζήτησης σε ενέργεια σε όλο τον κόσμο αλλά και της έλλειψης νερού σε πολλές περιοχές της Μέσης Ανατολής, και όχι μόνο, θεωρήσαμε ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να βοηθήσει στον συγκεκριμένο τομέα». Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί ένα πρωτότυπο ρομποτικό σύστημα με αποδεδειγμένα πλεονεκτήματα σε εργαστηριακό περιβάλλον, το οποίο πλέον μπορεί να παραχθεί και να χρησιμοποιηθεί στην πράξη.  

Οι σπουδές του στο ΜΙΤ και η εμπειρία της φοίτησης σε ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο ήταν, όπως μας είπε, «ένα παιδικό όνειρο». «Από την αρχή έως το τέλος με στήριξε με υποτροφία το Ιδρυμα Ωνάση και τολμώ να πω ότι χωρίς τη βοήθειά του δεν θα ήμουν εδώ που είμαι σήμερα. Τα έξοδα στην Αμερική είναι μεγάλα και, καθώς δεν υπήρχε η δυνατότητα από το σπίτι μου για οικονομική βοήθεια, η προσφορά του Ιδρύματος είναι ανεκτίμητη. Νιώθω υπόχρεος για όλα». 

Πλέον ο κ. Χατζηγεωργίου έχει εγκατασταθεί στην Καλιφόρνια και εργάζεται ως μηχανικός Ρομποτικής και Συστημάτων Αυτόματου Ελέγχου σε μια εταιρεία στη Silicon Valley, η οποία παράγει εδώ και χρόνια ένα από τα μοναδικά συστήματα ρομποτικής χειρουργικής. «Οι συνθήκες εργασίας είναι άριστες και νιώθω πολύ όμορφα ως μέλος μιας ομάδας που σώζει καθημερινά χιλιάδες ανθρώπινες ζωές», μας λέει. Η ποιότητα της ζωής και της εργασίας στις ΗΠΑ δεν του επιτρέπει για την ώρα να εξετάσει το ενδεχόμενο της επιστροφής του. «Ο στόχος μου είναι να μαζέψω εμπειρίες, γνώσεις, να εργαστώ λίγα χρόνια εδώ και, αν τα πράγματα βελτιωθούν στη χώρα μας, φυσικά και θα ήθελα να επιστρέψω. Δυστυχώς, κάτι τέτοιο προς το παρόν μοιάζει μακρινό και δύσκολο, ωστόσο παραμένω αισιόδοξος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή