Ελεν Ντε Τζενέρις: Τόλμη και χιούμορ 2.000 εκπομπών

Ελεν Ντε Τζενέρις: Τόλμη και χιούμορ 2.000 εκπομπών

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συγκίνηση με την οποία υποδέχθηκε την ανακοίνωση του «αφεντικού» της, Πίτερ Ροθ, διευθύνοντος συμβούλου της Warner Bros Television, μπροστά σε εκατομμύρια τηλεθεατές ότι το στούντιο στο οποίο γυρίζεται η εκπομπή της θα μετονομαστεί σε Ellen Stage ήταν τόσο αυθεντική όσο και η ίδια: βούρκωσε, σκούπισε τα δάκρυά της με το χαρτομάντιλο που της πρόσφερε η Τζένιφερ Ανιστον και γέλασε δυνατά με το αστειάκι του Τζάστιν Τιμπερλέικ, που ήρθε να σπάσει την αμηχανία της στιγμής.

Οταν αργότερα τα φώτα του πλατό έσβησαν και εκείνη επέστρεψε στο σπίτι της μετά την επετειακή 2000ή εκπομπή της, θα είχε κάθε λόγο να είναι βαθιά ικανοποιημένη. Οχι μόνο γιατί ήταν η τέταρτη φορά στην 90ή ιστορία της Warner Bros που αποδιδόταν αντίστοιχη «τιμή» σε βασικό συντελεστή τηλεοπτικής παραγωγής της εταιρείας, αλλά και γιατί κατά μία έννοια η αμερικανική βιομηχανία του θεάματος της το χρωστούσε. Οσοι έχουν παρακολουθήσει την πορεία της Ελεν Ντε Τζενέρις -από τα χρόνια της δημοφιλούς σίτκομ «Ellen» έως τη δημόσια παραδοχή της ότι είναι ομοφυλόφιλη, την άρον-άρον αποκαθήλωσή της και την εντυπωσιακή της επιστροφή, που σήμερα την έχει αναδείξει στο πιο ακριβοπληρωμένο πρόσωπο της τηλεοπτικής βιομηχανίας σύμφωνα με το Forbes- είδαν σε αυτή την κίνηση μια επιτυχία με άκρως συμβολική σημασία. Δεν χωράει αμφιβολία πως την είδε και η ίδια.

«Το γεγονός ότι έχει καταφέρει να είναι ελεύθερη, με την κυριολεκτική σημασία της λέξης, και να εκφράζεται με έναν τρόπο που της επιτρέπει να είναι 100% αληθινή, έχει κάνει το κοινό της να την ερωτευτεί», λέει για την 57χρονη Αμερικανίδα παρουσιάστρια και ηθοποιό η φίλη της Οπρα Γουίνφρεϊ, επιχειρώντας να ερμηνεύσει το φαινόμενο «Ντε Τζενέρις». Πριν από 12 χρόνια οι παραγωγοί της Warner Bros έδιναν μάχη για να πείσουν τα στελέχη των τοπικών καναλιών ότι το χιούμορ της δεν θα προσέβαλλε τις μεσήλικες Αμερικανίδες νοικοκυρές (το κοινό δηλαδή στο οποίο κατεξοχήν απευθύνονται τα καθημερινά τοκ σόου), ώστε να πουλήσουν τη φρέσκια τότε εκπομπή της, για την οποία σήμερα αμείβεται με 5 εκατ. δολάρια το χρόνο και παρακολουθούν καθημερινά περίπου 4 εκατ. άνθρωποι. Το κανάλι της στο YouTube είναι το πιο δημοφιλές διάσημου προσώπου, με τα προβαλλόμενα κλιπάκια να σημειώνουν ρεκόρ προβολών, ενώ οι ακόλουθοί της στο Twitter φτάνουν τα 49,8 εκατομμύρια.

Ο δρόμος μέχρι εδώ δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα. Εχοντας κάνει διάφορες δουλειές του ποδαριού -από βοηθός κομμώτριας μέχρι πωλήτρια οικιακών συσκευών- για να συμπληρώνει το εισόδημά της στα πρώτα της χρόνια ως stand-up κωμικός, το 1986 θα τραβήξει την προσοχή του Τζόνι Κάρσον, που θα την προσκαλέσει ως γκεστ στην εκπομπή του. Θα ακολουθήσει μια σειρά από ρόλους στην τηλεόραση και στον κινηματογράφο (μεταξύ άλλων έχει δανείσει τη φωνή της στο χρυσόψαρο Ντόρι του «Ψάχνοντας τον Νέμο»), όμως η μεγάλη ώθηση στην καριέρα της θα έρθει το 1994 με την κωμική σειρά «Ellen», όπου υποδύεται μια νευρωτική ιδιοκτήτρια βιβλιοπωλείου.

Τρία χρόνια μετά την προβολή του πρώτου επεισοδίου, νιώθοντας ότι η δημόσια εικόνα της είναι ασυνεπής ως προς το ποια είναι η ίδια στην πραγματικότητα, ζητά από τους παραγωγούς να βάλουν την τηλεοπτική ηρωίδα που ενσαρκώνει να παραδεχθεί την ομοφυλοφιλία της. Στην ίδια κίνηση θα προβεί και η ίδια, με ένα -ιστορικό πια- εξώφυλλο στο περιοδικό Τime και μια από καρδιάς συζήτηση στην εκπομπή της Οπρα Γουίνφρεϊ. Το επίμαχο επεισόδιο του «Ellen» θα παρακολουθήσει ο αριθμός ρεκόρ των 42 εκατομμυρίων τηλεθεατών, αλλά στο μεταξύ ένας-ένας οι διαφημιζόμενοι θα αρχίσουν να… αποχωρούν διακριτικά. Μερικούς μήνες αργότερα, το ABC θα αποφασίσει να διακόψει τη σειρά και η Ντε Τζενέρις θα μείνει εκτός βιομηχανίας για περίπου τρία χρόνια.

Το comeback θα έρθει το 2001, με την κωμική σειρά «The Ellen Show» και την παρουσίαση των βραβείων ΕΜΜΥ, δύο μήνες μετά την 11η Σεπτεμβρίου, που στην ουσία θα ανοίξουν το δρόμο για το «The Ellen DeGeneris Show». Το κοινό της τη λατρεύει: για τους απολαυστικούς μονολόγους της και τις χορευτικές φιγούρες της, για τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνεί μαζί του, αλλά και για τις πλάκες που στήνει στους καλεσμένους της χωρίς ποτέ να τους προσβάλλει ή να τους κάνει να νιώθουν άβολα. Κυρίως, όμως, υποκλίνεται στη σπάνια για τους ανθρώπους της σόουμπιζ ενσυναίσθησή της. «H Ελεν είναι το αντίδοτο της εποχής μας», λέει για την Ντε Τζενέρις μία από τις παραγωγούς του τοκ σόου. «Εστιάζει στην ευγένεια σε μια κοινωνία εκφοβισμού». Και δείχνει στην πράξη (το 2008 παντρεύτηκε την αγαπημένη της Πόρσια ντε Ρόσι) πως και θέλει, αλλά και ξέρει να είναι ο εαυτός της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή