Nτ. Μίλιμπαντ: «Η Ευρώπη έχει μείνει πίσω…»

Nτ. Μίλιμπαντ: «Η Ευρώπη έχει μείνει πίσω…»

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του International Rescue Committee Ντέιβιντ Μίλιμπαντ μίλησε στην «Κ» για την προσφυγική κρίση, την αντίδραση της Ευρώπης και τις προκλήσεις για την Ελλάδα – τις οποίες γνωρίζει από πρώτο χέρι, καθώς η μη κυβερνητική οργάνωση της οποίας ηγείται δραστηριοποιείται και στη Λέσβο. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν ομιλητής στην ετήσια εκδήλωση του Φόρουμ για την Ελευθερία και τα Θρησκευτικά Δικαιώματα του Αγίου Ανδρέα στο Κογκρέσο. Ως πρόεδρος της ανθρωπιστικής οργάνωσης που ίδρυσε το 1933 ο Αλμπερτ Αϊνστάιν για τη σωτηρία των Εβραίων και σήμερα συνεχίζει το έργο του σε 40 χώρες, ο κ. Μίλιμπαντ χρησιμοποίησε το παράδειγμα της επιτυχούς «ενσωμάτωσης» ανθρώπων όπως ο Αϊνστάιν στις ΗΠΑ για να αντιμετωπίσει τη διστακτικότητα της αμερικανικής κοινής γνώμης, και όχι μόνον, απέναντι στους πρόσφυγες.

Οπως δήλωσε στην «Κ», «πιστεύω ότι η Ευρώπη έχει μείνει πίσω. Η ελληνική κυβέρνηση τα τελευταία 2-3 χρόνια ζητούσε μεγαλύτερη προσοχή στην προσφυγική κρίση, μαζί με την ιταλική. Μόνο όμως κατά τους τελευταίους τρεις μήνες αντέδρασαν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί με σοβαρό τρόπο και μόνο αφού η κρίση έγινε πραγματικά έντονη. Εχουμε εκτεταμένες υπηρεσίες υγείας και υποστήριξης στη Λέσβο, το νησί από όπου περνούν περισσότεροι από τους μισούς πρόσφυγες στην Ευρώπη. Βλέπουμε ότι όλη η Ελλάδα βρίσκεται υπό τεράστια πίεση τα τελευταία 4-5 χρόνια λόγω της κρίσης του ευρώ, αλλά επίσης αναγνωρίζουμε ότι χρειάζεται υποστήριξη. Και αυτή η υποστήριξη πρέπει να αφορά και την ανάγκη για άσυλο και την ανάγκη για την ασφάλεια – διότι αυτά τα δύο πρέπει να συνυπάρξουν».

Καλούμενος να αξιολογήσει την απειλή της τρομοκρατίας και τις επιπτώσεις των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι στην αντιμετώπιση των προσφύγων, τονίζει ότι «η δική μας θέση είναι ότι οι πρόσφυγες που συναντούμε στη Λέσβο και αλλού είναι θύματα της τρομοκρατίας, όχι δράστες. Και ένα αποτελεσματικό σύστημα ελέγχου θα έδινε στο κοινό εμπιστοσύνη και θα διασφάλιζε ότι δεν υπάρχει εκμετάλλευση ενδεχόμενων αδυναμιών στο σύστημα».

Οσο για την απειλή έξωσης της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν, αναγνωρίζει τις προφανείς πιέσεις. Οπως σημειώνει, όμως, «η Συνθήκη προβλέπει επίσης την αστυνόμευση των εξωτερικών συνόρων και άλλους ελέγχους για λόγους ασφαλείας. Και αυτό είναι που η Ευρώπη προσπαθεί να καλύψει αυτή τη στιγμή, να διασφαλίσει ότι έχει επαρκείς ελέγχους στο εσωτερικό. Σίγουρα, η εσωτερική κίνηση των ανθρώπων δεν είναι το ίδιο με τα εξωτερικά σύνορα και η προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης είναι μια δραστηριότητα γεμάτη προκλήσεις, όπως όλοι οι Ελληνες γνωρίζουν. Νομίζω λοιπόν ότι η αποτελεσματική πληροφόρηση και συνεργασία είναι πολύ σημαντική και πρέπει να πω όχι μόνο μεταξύ ευρωπαϊκών χωρών αλλά επίσης μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών και της Τουρκίας, ενώ και η συνεργασία Ελλάδας και Τουρκίας θα είναι σημαντική ως προς αυτό. Εμείς ως ανθρωπιστική οργάνωση πρέπει να συνεχίσουμε να λέμε ότι είναι προς το συμφέρον των προσφύγων να υπάρχει εμπιστοσύνη στον τρόπο λειτουργίας του συστήματος. Το αίτημά μας λοιπόν για συμπόνοια αλλά και αποτελεσματικότητα των ευρωπαϊκών θεσμών εδράζεται στη δέσμευσή μας να υποστηρίξουμε τους πρόσφυγες».

Οσο για την πρόσφατη συμφωνία Τουρκίας – Ε.Ε., τη βλέπει θετικά. Οπως λέει, «υποστηρίζουμε την οργανωμένη, αποτελεσματική μετεγκατάσταση των προσφύγων. Αλλά αυτή δεν θα είναι ποτέ η πλειοψηφία, η πλειοψηφία θα είναι πάντα στις γειτονικές περιοχές, που στην περίπτωση της κρίσης στη Συρία είναι η Τουρκία, η Ιορδανία, ο Λίβανος και το Ιράκ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή