Ανδρέας Πολέμης: Ο «Φάρος» δεν είναι φωτοβολίδα στο μπάσκετ

Ανδρέας Πολέμης: Ο «Φάρος» δεν είναι φωτοβολίδα στο μπάσκετ

10' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγα χιλιόμετρα μακριά από την ερημωμένη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος και δίπλα από την Ιχθυόσκαλα του Κερατσινίου, ένας ρομαντικός του μπάσκετ, ο Ανδρέας Πολέμης, έχει δημιουργήσει το «καρνάγιο» του Φάρου που ήταν μια ομάδα… «καρφίτσα» στον χάρτη του αθλήματος και έγινε διάσημη με τη συμμετοχή της στον τελικό Κυπέλλου, απέναντι στον εξάκις πρωταθλητή Ευρώπης, Παναθηναϊκό. Κάνοντας το χόμπι του, όπως λέει, ο πρώην παίκτης του Σπόρτιγκ, με συνοδοιπόρο τον πρόεδρο, Βαγγέλη Τσάπα, δημιούργησαν το γερό «σκαρί» του Φάρου που ταξιδεύει ολοταχώς από την Α2 κατηγορία προς την Α1 αφού είναι αήττητος σε 12 αγώνες πρωταθλήματος και έξι παιχνίδια Κυπέλλου. Ασχολούμενος με το γιότινγκ, από την ηλικία των 23 ετών, ο Ανδρέας Πολέμης παραμένει εραστής του μπάσκετ και της προπονητικής, απολαμβάνει και συνάμα διαχειρίζεται τη διασημότητα του Φάρου και προσεγγίζει με ρεαλισμό τις επόμενες σελίδες που θέλει να γράψει η ομάδα που εκπροσωπεί μια μεγάλη γειτονιά του Πειραιά. Τι δουλειά έχει και πώς αισθάνεται ένας φίλαθλος του Παναθηναϊκού σε μια «φωλιά» του «αιώνιου» αντιπάλου, Ολυμπιακού;

«Αυτό είναι και το αλατοπίπερο της ζωής» απαντά και αρχίζει να ξετυλίγει σκέψεις και αισθήματα για το δημιούργημά του.

– Θα χαρακτηρίζατε επένδυση τη δημιουργία κάθε ομάδας εκ βάθρων, χωρίς να έχει προϊστορία και ισχυρό όνομα;

– Ολα άρχισαν από το πάθος του Τσάπα για την ομάδα και τη δική μου ενασχόληση με την προπονητική που ήταν και παραμένει περισσότερο χόμπι, παρά επάγγελμα. Ο Φάρος, όσο περίεργο κι αν φαίνεται, έχει σημαντική δυναμική, γιατί εκτός του Ολυμπιακού που είναι πολύ μεγαλύτερο και ασύγκριτο μέγεθος, δεν υπάρχει άλλη ανταγωνιστική ομάδα στην ίδια περιοχή. Το Κερατσίνι είναι μεγάλη γειτονιά και πιστεύω ότι μπορεί να έχει την εξέλιξη της ομάδας του Περιστερίου και κυρίως στο «δέσιμο» με την τοπική κοινωνία. Σε αυτήν την προοπτική έχουμε επενδύσει και πιστεύω ότι ο Φάρος έχει ήδη ανάψει τη «φλόγα» του φίλαθλου ενδιαφέροντος στην περιοχή. Στον επαγγελματικό αθλητισμό, μπορείς να ρίξεις όσα χρήματα αντέχεις, να είναι πολλά, αλλά να μην αποδώσει η χαρακτηριζόμενη επένδυση. Δεν υπάρχει εξασφαλισμένη ανταποδοτικότητα σε αποτελέσματα και στόχους. Ο Φάρος άρχισε ως μια παρέα παραγόντων, προπονητή και παικτών και μπορεί να υπάρχουν συμβόλαια, αλλά αυτό που λέμε πάντα με τον πρόεδρο, είναι να διατηρούμε το «κύτταρο» αυτής της σχέσης σε κάθε ομάδα του Φάρου, όταν αλλάζουν τα πρόσωπα.

– Το παράδειγμα του Φάρου που εκπροσωπεί μια περιοχή του Πειραιά και δεν διαθέτει μεγάλη ιστορία έχει εμφανισθεί στο ελληνικό μπάσκετ και από άλλες ομάδες, όπως οι Αμπελόκηποι ή στην περιφέρεια. Η προοπτική της ομάδας σας θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια επιβίωσης και καταξίωσης στην Α1 κατηγορία;

– Οσο μεγαλώνει ο Φάρος, τόσο πρέπει να δουλεύουμε για την επόμενη μέρα και τη στήριξη της ομάδας από ανθρώπους που θα είναι συνοδοιπόροι μας. Να μεγαλώσουμε τον… κήπο μας, όπως λέμε συχνά με τον πρόεδρο και τον Ελληνιάδη. Εφόσον συμβεί αυτό, ο Φάρος θα είναι καλοτάξιδος στην Α1 κατηγορία και κυρίως θα έχει μακροβιότητα. Για πρώτη φορά, ύστερα από έξι χρόνια, και ενώ δεν είχαμε ακούσει ούτε συγχαρητήρια, η νέα δημοτική αρχή ήρθε κοντά στην ομάδα και θέλει να μας βοηθήσει σε θέματα του γηπέδου που έχουμε έδρα. Πρόκειται για ηθική ικανοποίηση. Υπάρχει όραμα, όπως και σε κάθε ομάδα του ίδιου μεγέθους και μπορούμε να διεκδικήσουμε μελλοντικά μια θέση στην πρώτη εξάδα του πρωταθλήματος, όπως έκαναν στο παρελθόν, το Μαρούσι, το Περιστέρι και ο Σπόρτιγκ. Εχει, όμως, μεγάλη σημασία η οντότητα του συλλόγου να μη «σβήσει» κάποτε και εξαφανισθεί από τον χάρτη του μπάσκετ, όπως έχει συμβεί πολλάκις με αρκετές ομάδες. Η «κληρονομιά» που αφήνει κάθε πρόεδρος και μια ομάδα παραγόντων, χρειάζεται την αποδοχή της και σημασία έχει η ομαλή μετάβαση.

– Ο τελικός Κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό είναι μια «μονομαχία» του Δαβίδ με τον Γολιάθ, μετά τον αποκλεισμό πέντε ομάδων της Α1 κατηγορίας. Για τον Φάρο θα είναι το αποκορύφωμα αυτής της γιορτής;

– Γιορτή θα είναι και δεν θέλουμε να γράψουμε επίλογο στεναχώριας, ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Ο στόχος μας είναι να πραγματοποιήσουμε την καλύτερη εμφάνιση της χρονιάς και να είναι αντάξια αυτής της πορείας. Πιστεύουμε ότι η έδρα του τελικού θα παίξει σημαντικό ρόλο και αυτονόητα θέλουμε δίκαιες συνθήκες, ως ομάδα που αποτελεί την έκπληξη του θεσμού.

Δεν είναι αυτοσκοπός μου η καριέρα του προπονητή

Στις επιχειρήσεις του γιότινγκ ο Ανδρέας Πολέμης συνεργάζεται με τεχνοκράτες, ενώ στον ελεύθερό του χρόνο αντί για… τρέξιμο, δίνει οδηγίες στους παίκτες του Φάρου.

«Η επιτυχία κάθε επιχείρησης, μικρής ή μεγάλης, είναι συνδυασμός πολλών πραγμάτων και θεωρώ ότι το μοντέλο του Φάρου είναι πολύ πιο εύκολο στη δημιουργία του, συγκριτικά με το “χτίσιμο” μιας εταιρείας. Γιατί στο μπάσκετ, μπορεί η νίκη ή η ήττα να εξαρτώνται από το εύστοχο ή το άστοχο σουτ ενός παίκτη, τις ελεύθερες βολές και το ριμπάουντ, αλλά στην επιχείρηση υπάρχουν μεγαλύτερο ρίσκο και αγωνίες, όσο καλός κι ορθολογικός να είναι ο προγραμματισμός» λέει για τις δύο ταυτόχρονες ασχολίες του.

– Η προπονητική στο μπάσκετ, με τη συνεχή εξέλιξη που έχει, ανάγεται σε επιστήμη ή η εμπέδωση του απλού μπάσκετ στις βασικές αρχές του εξακολουθεί να είναι ο δρόμος της επιτυχίας;

– Η παρακολούθηση της εξέλιξης του μπάσκετ είναι καθήκον κάθε προπονητή για να μη χάνει έδαφος από την εκάστοτε εποχή ή «μόδα» του αθλήματος. Χωρίς, όμως, να δημιουργείται κομφούζιο, πολυπλοκότητα και σύγχυση στα πλάνα και στις αποφάσεις του προπονητή. Δεν χρειάζεται να παιδεύεις τη σκέψη του παίκτη, ειδικά στην εφαρμογή των επιθετικών συστημάτων. Για την άμυνα, πιστεύω, ότι το μεγαλύτερο στοιχείο είναι η διάθεση των παικτών και ο εγωισμός. Τις περισσότερες φορές ζητώ από τους παίκτες μου να παίξουν την «αλφάβητο» του μπάσκετ.

– Νομοτελειακά, σκέφτεστε ότι θα βρεθείτε σε αντίπαλο πάγκο, όταν και όποτε «κλείσει» ο κύκλος της συνεργασίας με τον Φάρο;

– Δεν αντιμετωπίζω επαγγελματικά την προπονητική και σκέφτομαι μόνο τον Φάρο. Μπορεί η ζωή να κάνει κύκλους και κάποια στιγμή να χωρίσουν οι δρόμοι μας, αλλά δεν ξέρω αν θα μπορέσω να λειτουργήσω σε άλλη ομάδα, με το ίδιο μεράκι. Δεν είναι αυτοσκοπός μου η καριέρα στο μπάσκετ.

– Σας ενοχλεί η «σκιά» του Ολυμπιακού στο επίπεδο των φιλάθλων;

– Δεν είναι ούτε ευλογία ούτε κατάρα. Εχουμε μια δυνατή έδρα, χωρίς οργανωμένους οπαδούς και θέλουμε να συνεχίσουμε με την ίδια μετριοπάθεια, χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος κρουσμάτων βίας. Στην είσοδο του γηπέδου δεν ζητάμε πιστοποιητικό φίλαθλων… φρονημάτων. Ενδεχομένως, για τους περισσότερους από τους φιλάθλους να είναι ο Ολυμπιακός η πρώτη ομάδα τους και να συμπαθούν τον Φάρο. Δεν θα μπούμε, όμως, στη διαδικασία να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε «ελέφαντες» για να αντικρούσουμε όποιες προσβλητικές υπόνοιες γίνονται, γιατί απλά δεν είμαστε.

Κανείς δεν ήρθε να «κολλήσει ένσημα» για να βγει στη σύνταξη

Η επαγγελματική συνεργασία ήταν η αφετηρία της φιλικής σχέσης του Ανδρέα Πολέμη με τον πρόεδρο του Φάρου Κερατσινίου, Βαγγέλη Τσάπα και το «μικρόβιο» του μπάσκετ προσέβαλε και τους δυο, πριν από έξι χρόνια. Η καθημερινή συνεργασία μπορεί να εμπεριέχει διαφωνίες απόψεων και τη φυσιολογική φθορά του χρόνου, αλλά η επιτυχημένη πορεία της ομάδας, αποδεικνύει ότι ο ένας συμπληρώνει τον άλλο.

«Μας ενώνει το “πιστεύω" και των δύο ότι πρέπει το “καράβι” του Φάρου να ταξιδεύει σε νηνεμία και να ξεπερνά τις όποιες “φουρτούνες”. Ο ένας στήριζε τον άλλο, κυρίως, σε δύσκολες στιγμές και όταν εγώ ή ο Βαγγέλης θέλαμε να αποχωρήσουμε, “ζυγίζαμε” τις αποφάσεις μας και συνεχίσαμε την κοινή πορεία μας, μέχρι τώρα».

– Πώς άρχισε η συνεργασία στο μπάσκετ;

– Είχα πάει σ’ έναν αγώνα όπου ο Βαγγέλης… έκανε τον προπονητή. Ημουνα πάνω από τον πάγκο, του φώναζα να αλλάξει την άμυνα από μαν-του-μαν σε «ζώνη», αλλά δεν με άκουγε καλά και επειδή απελπίστηκα, του έδειξα τη… ζώνη του παντελονιού μου! Η εξέλιξη του αγώνα άλλαξε και νίκησε. Οταν ο Φάρος έπαιξε στην Β΄ ΕΣΚΑΝΑ (Γ΄ Εθνική – ερασιτεχνικό), μου ζήτησε να αναλάβω και επειδή μου αρέσει η δημιουργία από το μηδέν με ό,τι έχω ασχοληθεί στη ζωή μου, δέχτηκα. Αγάπησα την ομάδα. Κάθε χρόνο υπήρχε διάθεση και φιλοδοξία να κάνουμε κι ένα βήμα ψηλότερα. Οχι, όμως, άλματα. Ο Φάρος που έγινε τώρα γνωστός σε όλη την Ελλάδα, δεν έχει τυχαία πορεία, ούτε είναι «φωτοβολίδα».

– Σε αυτά τα έξι χρόνια καθημερινής συνεργασίας, έχετε επηρεαστεί από τη φθορά του χρόνου, τις πιθανές διαφορετικές απόψεις ή από άλλους παράγοντες που μπορεί να οδηγούσαν και στην ολοκλήρωση του «κύκλου»;

– Σίγουρα, υπάρχουν και διαφωνίες, αλλά μιλάμε με ειλικρίνεια για κάθε θέμα και ειδικά κάθε πρόβλημα προσπαθούμε να μην το διαιωνίζουμε. Το λύνουμε εν τη γενέσει του. Η «χημεία» μου με τον πρόεδρο πηγάζει από την ικανότητα που έχουμε και οι δυο, στη διαχείριση των προσωπικοτήτων. Ο προσωπικός στόχος μου στο γήπεδο είναι πώς θα πάρω από κάθε παίκτη το μάξιμουμ της αγωνιστικής αξίας και της ψυχολογίας του. Είμαστε «ανοιχτοί» σε όλα τα θέματα που αντιμετωπίζουν οι παίκτες. Πιστεύω ότι στη φετινή ομάδα του Φάρου, όποιος παίκτης κι αν ερωτηθεί για το πώς αισθάνεται, θα απαντήσει ότι διανύει την καλύτερη περίοδο της καριέρας του. Απολαμβάνουν το μπάσκετ σε κάθε παιχνίδι και σε συνδυασμό με την αήττητη πορεία στο πρωτάθλημα της Α2 κατηγορίας, αλλά κυρίως την αήττητη πρόκριση στον τελικό Κυπέλλου, ζούμε, όλοι μαζί, το όνειρό μας. Πατάμε, όμως, στη γη, γιατί χρειάζεται λογική και σωστή διαχείριση αυτών των επιτυχιών που μπορεί και να είναι ανεπανάληπτες, χωρίς να μπορώ να προβλέψω το μέλλον.

 

– Με «βαριά» ονόματα παικτών που έχουν διανύσει πολλά χιλιόμετρα καριέρας στην Α1 κατηγορία και χιουμοριστικά τους έχεις αποκαλέσει «συνταξιούχους», ελλοχεύει κίνδυνος απώλειας του ελέγχου στα αποδυτήρια;

– Ο Φάρος, όπως έχουμε συζητήσει πολλές φορές στην αρχή της χρονιάς και με τον Σταύρο Ελληνιάδη, διαθέτει παίκτες που έχουν προπονηθεί με Ελληνες και ξένους «δασκάλους» του μπάσκετ. Μαζί με τον πρόεδρο, τους μιλάμε αληθινά και ευθέως. Ο,τι έχουμε συμφωνήσει, έχει τηρηθεί και όλοι έχουν αντιληφθεί ότι όσα έχουμε πει, έχουν γίνει και θα γίνουν. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Πρόκειται για «μπαρουτοκαπνισμένους» παίκτες που βρίσκονται προς τη δύση της καριέρας τους και έκαναν γνωστό και διάσημο το όνομα του Φάρου σε όλη την Ελλάδα. Αυτήν τη δόξα θέλουμε, μαζί με τον πρόεδρο, να την πάρουν οι παίκτες μας και να μοιραστεί σ’ όλους και στο κομμάτι που αντιστοιχεί στον καθένα. Στις επιχειρήσεις έχω συνεργαστεί με δεκάδες τεχνοκράτες που δεν είναι, φυσικά, αθλητές, αλλά υπάρχει συσχετισμός σε αρκετούς τομείς. Εχω την εμπειρία του Σπόρτιγκ, όταν έπαιξα και ήταν ομάδα με δύσκολους χαρακτήρες και δύσκολους παράγοντες σε μεταβατικό στάδιο. Στον Φάρο υπάρχει αρμονία διοίκησης, προπονητών και παικτών, ενώ έχουμε και το πλεονέκτημα ότι δεν υπάρχει πίεση οργανωμένων φιλάθλων από την εξέδρα. Αυτό το γεγονός απελευθερώνει ψυχολογικά τους παίκτες, χωρίς να τους κάνει ανεύθυνους, επειδή παίζουν σε ομάδα της Α2. Αντίθετα, όλοι είναι απόλυτα συνειδητοποιημένοι στην κατάληξη της πορείας που έχουμε χαράξει. Κανείς δεν ήρθε να «κολλήσει ένσημα» για να βγει στη σύνταξη. Αρκετοί είπαν ότι δεν θα αρχίζαμε καν στο πρωτάθλημα και θα διαλυόμασταν μέχρι τα Χριστούγεννα. Υπάρχει καλύτερη απάντηση από τη συμμετοχή του Φάρου στον τελικό Κυπέλλου;

– Εχουν γίνει σκέψεις, μέσα σε αυτό το κλίμα για την αντιμετώπιση της πρώτης ήττας;

– Σαφέστατα. Σ’ αυτό το σημείο, θα κριθούμε μαζί με τον πρόεδρο, αν είμαστε καλοί διαχειριστές προσωπικοτήτων, όπως πιστεύουμε. Δηλαδή, όπως λέει και η παροιμία «θα φανεί πόσα απίδια πιάνει ο σάκος». Δύο ομάδες είναι αήττητες στην Ευρώπη. Η Βαλένθια και ο Φάρος. Νομοτελειακά θα έρθει και η ήττα, αν και μπορεί να τη γνωρίσει νωρίτερα η Βαλένθια (γελάει…). Τελικά βγήκε αληθινός· η Βαλένθια έχασε…

Η συνάντηση

Η επιλογή του χώρου συνάντησης έγινε από τον Ανδρέα Πολέμη, στο μπαρ-εστιατόριο «Darling», το οποίο είναι ένα από τα «στέκια» του και βρίσκεται παραπλεύρως του ανακαινισμένου Δημοτικού Θεάτρου στον Πειραιά, όπου είναι γέννημα-θρέμμα. Ο προπονητής του Φάρου επέλεξε φιλέτο κοτόπουλου και το συνόδευσε με το αγαπημένο κοκτέιλ του, εγώ μια μερίδα κοτόπουλου και μια μπίρα, ενώ μοιραστήκαμε μια σαλάτα λαχανικών.

Oι σταθμοί του

1960

Γεννιέται στον Πειραιά.

1974

Ασχολείται με το ποδόσφαιρο στην ομάδα του Πορφύρα.

1978

Πρώτη ενασχόληση με την προπονητική στην ομάδα μπάσκετ του Πορφύρα.

1983

Δραστηριοποιείται στο γιότινγκ και στην εταιρεία Sea Trade Marine.

1984

Σπουδάζει διοίκηση επιχειρήσεων στο κολέγιο Deree.

1979

Εχει συμφωνήσει να παίξει στον Ολυμπιακό, αλλά ο Ντέιβιντ Καλιγκάρις τον πείθει να αγωνισθεί στον Σπόρτιγκ.

2000

Ιδρύει την εταιρεία A1  με 50 γραφεία ανά την Ελλάδα.

2003

Ιδρύει την εταιρεία Βlue Water Aliance με εξειδίκευση στην εξυπηρέτηση θαλαμηγών.

2009

Αναλαμβάνει την τεχνική ηγεσία του Φάρου Κερατσινίου στο ερασιτεχνικό πρωτάθλημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή