Ο Αϊ Γουέι Γουέι στην Αθήνα

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν τον Νοέμβριο περίμενα στην ουρά μαζί με υπομονετικούς Λονδρέζους για να δούμε την έκθεση του Αϊ Γουέι Γουέι στη Royal Academy of Arts, σίγουρα δεν μου περνούσε από το μυαλό ότι ο παγκοσμίου φήμης Κινέζος εικαστικός θα έκανε ύστερα από λίγους μήνες έκθεση στην Ελλάδα. Και πράγματι, όπως ανακοινώθηκε χθες, στις 20 Μαΐου παρουσιάζει στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ένα νέο έργο που εμπνεύστηκε από τη συλλογή του Ιδρύματος. Τίτλος: «Ai Wei Wei at Cycladic».

Βέβαια, από το περασμένο φθινόπωρο άλλαξαν πολλά. Αν τότε το όνομά του ήταν περισσότερο γνωστό μόνον στην εγχώρια καλλιτεχνική κοινότητα της πατρίδας μας, σήμερα το γνωρίζει ένας πολύ ευρύτερος κύκλος, μιας και ο Κινέζος έχει επισκεφθεί πολλές φορές τη Λέσβο και την Ειδομένη. Και αν τότε απολάμβανε τον καθολικό σεβασμό της καλλιτεχνικής σκηνής στη Δύση για την αντίστασή του στον αυταρχισμό του καθεστώτος της πατρίδας του, σήμερα μερίδα της κοινής γνώμης ασκεί κριτική για κάποια από τα έργα του. Πρόκειται για εικαστικές δράσεις που έγιναν για την ευαισθητοποίηση του πλανήτη σχετικά με το θέμα της μετανάστευσης. Ισως η πιο αμφιλεγόμενη ήταν εκείνη που ο ίδιος παρίστανε τον μικρό νεκρό Αϊλάν.

Οπως κι αν έχουν τα πράγματα, θα μπορέσουμε για πρώτη φορά στην πατρίδα μας να δούμε ένα δείγμα της δουλειάς του και να αποφασίσουμε ο καθένας προσωπικά για το πώς αισθάνεται απέναντι στον χαρισματικό Κινέζο. Εως τότε, keep calm and respect art.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή