Η δεύτερη… ζωή του Iron Man

4' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν λέω, ήθελα πολύ να δω από κοντά τον Κρις Εβανς, νέας γενιάς καρδιοκατακτητή του Χόλιγουντ. Και τον Πολ Ραντ, συμπάθειά μου από τα χρόνια που ήταν ταίρι της Φοίβης στα τηλεοπτικά «Φιλαράκια». Και την Ελίζαμπεθ Ολσεν – οι αδελφές της, οι δίδυμες Ασλεϊ και Μαίρη-Κέιτ, ήταν σταρ των ’90s. Ομως για έναν από τους πρωταγωνιστές του «Captain America: Εμφύλιος πόλεμος» που θα συμμετείχαν στη συνέντευξη Τύπου για τη νέα υπερπαραγωγή της Marvel είχα πραγματικά μεγάλη περιέργεια: τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ.

Ηξερα πολλά για την τρικυμιώδη ζωή του και την κατάδυσή του στον κόσμο των καταχρήσεων. Ηταν μόλις έξι ετών όταν ο πατέρας του, σκηνοθέτης Ρόμπερτ Ντάουνι Σίνιορ, του έδωσε να δοκιμάσει μαριχουάνα για… αστείο. Ο δρόμος της αυτοκαταστροφής είχε μόλις ανοίξει: αλκοόλ στην αρχή, από την εφηβεία του, κι έπειτα ηρωίνη και κοκαΐνη. Στα 17 του εγκατέλειψε το σχολείο για να γίνει ηθοποιός, αλλά τίποτα δεν στάθηκε έκτοτε ικανό να ξορκίσει τους δαίμονές του και να τον «θεραπεύσει»: ούτε ο έρωτας (η παθιασμένη πεντάχρονη σχέση του με τη Σάρα Τζέσικα Πάρκερ έληξε άδοξα λόγω των εξαρτήσεών του) ούτε η αναγνώριση του ταλέντου του από κοινό και κριτικούς (από πολύ νωρίς χαρακτηριζόταν «κορυφαίος της γενιάς του») ούτε καν η υποψηφιότητά του για Οσκαρ σε ηλικία μόλις 28 ετών (το 1993, για τον «Τσάπλιν», όταν έχασε από τον Αλ Πατσίνο και το «Αρωμα γυναίκας»).

Η νέα αρχή

Ο κατήφορος έμοιαζε να μην έχει τέλος για εκείνον. H σύλληψη και η καταδίκη του σε τριετή φυλάκιση το 1999 κανέναν δεν εξέπληξαν. «Ηταν σαν να είχα βάλει την κάννη ενός όπλου στο στόμα μου, με το δάχτυλό μου στη σκανδάλη, και να απολάμβανα τη γεύση του μετάλλου», είπε κάποτε. Στις φυλακές της Καλιφόρνιας δεν ήταν ο σταρ, αλλά ο κρατούμενος με τον αριθμό P50522. Καθάριζε τουαλέτες και κέρδιζε 8 σεντς την ώρα πλένοντας πιάτα. Επιπλέον, έπρεπε να υπομένει τις ειρωνείες των άλλων φυλακισμένων. «Είχες τα πάντα, ρε φίλε, και τα γ…ες. Γιατί;».

Κανείς δεν μπορεί να δώσει επαρκή απάντηση. Ούτε καν ο ίδιος. Μπόρεσε όμως να κάνει την ανατροπή. Το 2003, σταμάτησε με το αυτοκίνητό του στο πάρκινγκ ενός ταχυφαγείου στην παραλία της Σάντα Μόνικα, πέταξε όλα τα ναρκωτικά που είχε στη θάλασσα και ορκίστηκε να αλλάξει ζωή. Το έκανε. Δεν θα τα είχε καταφέρει, λένε όσοι τον γνωρίζουν, αν δεν είχε γνωρίσει τη σημερινή σύζυγό του. Η Σούζαν, κινηματογραφική παραγωγός, ήταν εκείνη που τον έκανε να συνειδητοποιήσει ότι «η ζωή είναι απίστευτα επώδυνη αλλά κάθε λεπτό της αξίζει» και ότι, τελικά, μπορεί να είναι «απίστευτα ευτυχισμένος», όπως συχνά επαναλαμβάνει στις συνεντεύξεις του. Δεν είναι τυχαίο ότι το όνομά της έχει γίνει τατουάζ στον ώμο του: Suzie Q…

Μ’ αυτόν τον αέρα –του ευτυχισμένου ανθρώπου–, εντυπωσιακός μέσα στο κομψό σκουρόχρωμο σακάκι του, πέρασε ο 51χρονος Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ το κατώφλι της μεγάλης αίθουσας του λονδρέζικου ξενοδοχείου Corinthia, όπου δεκάδες δημοσιογράφοι από όλη την Ευρώπη τον περιμέναμε. Το προηγούμενο βράδυ τον είχαμε δει να κατατροπώνει ως Iron Man τους «κακούς» αντιπάλους του, αλλά να… ζορίζεται στην αναμέτρηση με τον «καλό» Captain America μια και αυτό πραγματεύεται η νέα ταινία της σειράς, που ήδη προβάλλεται στην Ελλάδα: τον διχασμό και την εμφύλια διαμάχη των υπερηρώων.

Αληθινός υπερήρωας

Είχε κέφια εκείνο το πρωί. Μας μίλησε για τον τετράχρονο γιο του, τον Εξτον, που έχει ήδη αρχίσει να του ζητάει κοστούμια υπερηρώων, με πρώτο αυτό του Captain America. «Καταλαβαίνετε πόση αποστροφή για τον συγκεκριμένο superhero αισθάνομαι έπειτα από αυτό, αλλά προσπάθησα να μην την πάρω μαζί μου στο πλατό». Για τον χαρακτήρα τον οποίο υποδύεται και που «σ’ αυτή την ταινία είναι πιο ώριμος από ποτέ». Για το μήνυμα της ταινίας: «Η φιλία πάνω απ’ όλα». Αλλά και για το ενδεχόμενο να τον δούμε και στο «Iron Man 4». Βέβαια, με αμοιβή που ξεπερνάει πλέον τα 50 εκατ. δολάρια για κάθε ταινία, δύσκολα θα έλεγε «όχι». Το 2015, σύμφωνα με τη λίστα του περιοδικού Forbes, ήταν ο πιο ακριβοπληρωμένος ηθοποιός στον πλανήτη. Κι όλα δείχνουν ότι και φέτος δύσκολα θα χάσει την πρωτιά.

Θα είμαι ειλικρινής: δεν διεκδικεί δάφνες αξιομνημόνευτης υποκριτικής στο «Captain America: Εμφύλιος πόλεμος». Ομως λάμπει. Οσος κανείς άλλος από το καστ. Ισως γιατί και ο ίδιος, στην πραγματική ζωή, ένα είδος υπερήρωα είναι. Στραπατσαρίστηκε, δοκίμασε τα όριά του, έφτασε κοντά στον θάνατο, διασύρθηκε από τα μίντια, αλλά κατάφερε να σταθεί στα πόδια του. Ξανά. Πιο δυνατός από ποτέ. Και συνεχίζει τη ζωή του στο σπίτι του στο Μαλιμπού με τη Σούζαν, τα δύο παιδιά τους και τα ζώα τους: γάτες, άλογα και κατσίκες. Απολαμβάνοντας τις βόλτες με κάποιο από τα είκοσι πέντε αυτοκίνητα της συλλογής του: από μια μαύρη Corvette του ’65 και μια Mercedes-Benz Pagoda του ’70 μέχρι σύγχρονα Audi, Porsche και Volvo. Τρώγοντας υγιεινά (ο προσωπικός του σεφ φροντίζει γι’ αυτό). Πίνοντας μόνο νερό και φυσικούς χυμούς (μαύρο τσάι είναι το μόνο… σκληρό ποτό που επιτρέπει στον εαυτό του). Κάνοντας πιλάτες και διαλογισμό και παίζοντας τένις.

Και μη ξεχνώντας ότι η ζωή έχει δύο πλευρές, μια φωτεινή και μια σκοτεινή. Στο πάτιο της έπαυλης της οικογένειας Ντάουνι, ο επισκέπτης θα δει ένα μεγάλο μεταλλικό ρομπότ. Στο ένα χέρι του κρατάει ένα τσεκούρι και στο άλλο ένα εργαλείο με το οποίο καθαρίζεις πατάτες. «Μπορεί να σε σκοτώσει ή να τηγανίσετε πατάτες μαζί», λέει ο Ντάουνι. Το κέρμα στον αέρα. Σαν τη ζωή του.

​​Η ταινία «Captain America: Εμφύλιος πόλεμος» προβάλλεται ήδη στις αίθουσες από τη Feelgood.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή