Πρόσωπα

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα πέντε βραβεία του Praemium Imperiale, της μεγαλύτερης διάκρισης που απονέμει η Ιαπωνία σε πέντε τομείς της τέχνης, ανακοινώθηκαν χθες και δόθηκαν σε προσωπικότητες διεθνούς εμβέλειας. Στον τομέα του κινηματογράφου και του θεάτρου το βραβείο παίρνει ο σκηνοθέτης Μάρτιν Σκορσέζε (φωτ.), στον τομέα των εικαστικών η Aμερικανίδα φωτογράφος Cindy Sherman, στον τομέα της γλυπτικής η Γαλλίδα Annette Messager, στον τομέα της αρχιτεκτονικής ο Βραζιλιάνος αρχιτέκτων Paulo Mendes da Rocha και στον τομέα της μουσικής ο Λετονός βιολονίστας Γκίντον Κρέμερ. Τα βραβεία θα απονεμηθούν στο Τόκιο στις 18 Οκτωβρίου.

(…) H ιστορία με τα πλαστά έργα τέχνης είναι παγκόσμια και διαχρονική. Είναι σπάνιο, βέβαια, ένας επώνυμος να προχωρεί σε δημόσια καταγγελία ότι του πούλησαν έργο τέχνης που δεν ήταν αυθεντικό, διότι συνήθως αυτά τα θέματα λύνονται εξωδικαστικά. Και όμως ο Αλεκ Μπάλντουιν έκανε μήνυση σε μια γκαλερίστα και έμπορο τέχνης, με τον ισχυρισμό ότι το έργο του καλλιτέχνη Ρος Μπλέκνερ με τίτλο «Sea And Mirror», που κόστισε περίπου 200.000 δολάρια και αγοράστηκε το 2010, δεν ήταν αληθινό.

(…) To 1987, o Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ είχε πρωταγωνιστήσει στην ταινία «Predator» μαζί με ένα αιμοδιψές εξωγήινο τέρας. Τώρα ο Μεξικανός, βραβευμένος με Οσκαρ, Μπενίσιο ντελ Τόρο ετοιμάζεται και αυτός να παίξει σε μια ταινία με το ίδιο θέμα, που θα φέρει τη σκηνοθετική υπογραφή του Σέιν Μπλακ. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ο Μπλακ περιλαμβανόταν στο καστ της αρχικής ταινίας με τον Σβαρτσενέγκερ και μάλιστα ήταν το πρώτο «θύμα» της μανίας του εξωγήινου όντος. Οπότε ήρθε η ώρα να πάρει την εκδίκησή του.

(…) Yπήρξε ένας από τους εμβληματικούς καλλιτέχνες από τα μέσα του ’80 έως και το 2011, οπότε έφυγε πρόωρα από τη ζωή. Η γκαλερί CAN (Αναγνωστοπούλου 42, Κολωνάκι) παρουσιάζει από αύριο αφιέρωμα στον Νίκο Αλεξίου μέσα από δικά του έργα, του πατέρα του Λευτέρη, που ήταν ερασιτέχνης καλλιτέχνης αλλά επηρεάστηκε από τη δουλειά του γιου του και μέσα από δημιουργίες άλλων Ελλήνων εικαστικών όπως οι Δημήτρης Τάταρης, Μαρία Οικονομοπούλου, Στρατής Ταυλαρίδης, Λευτέρης Τάπας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή