Πρόσωπα

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τελικά τα λογοτεχνικά βραβεία πρέπει να αφορούν μία χώρα ή όλες τις χώρες που οι κάτοικοι ομιλούν τη γλώσσα αυτή; Ιδού ένα ακανθώδες ερώτημα στο οποίο έσπευσε να απαντήσει ο πολυβραβευμένος συγγραφέας Τζούλιαν Μπαρνς. Αναφορικά με το περίφημο βραβείο Μπούκερ, υπογράμμισε πως δεν συμφωνεί να ανοιχθούν οι υποψηφιότητες πέραν της Βρετανίας και της Κοινοπολιτείας για να συμπεριλάβουν και τις ΗΠΑ. Ο συγγραφέας τόνισε ότι έτσι το έπαθλο θα χάσει τον χαρακτήρα του.

(…) Πού πάνε οι διάσημοι όταν πεθαίνουν; Κανείς δεν ξέρει με βεβαιότητα. Ξέρουμε όμως πού πάνε οι θαυμαστές των διασήμων. Ηδη, εκείνοι του Πρινς ετοιμάζονται να συγκεντρωθούν στο Πέζλι Παρκ, στο σπίτι του στη Μινεσότα με την αφορμή της συμπλήρωσης ενός χρόνου από τον θάνατό του τον Απρίλιο σε ένα ειδικό τετραήμερο εκδηλώσεων. Θα εμφανιστούν μουσικοί και συγκροτήματα που είχαν στενή σχέση με τον συνθέτη και τραγουδιστή ο οποίος έφυγε απρόσμενα από την ζωή, βυθίζοντας στο πένθος τη μουσική κοινότητα.

(…) Δύο είναι τα θέματα με τα οποία δεν έχει καταπιαστεί στη ζωγραφική του: η θρησκεία και η βασίλισσα. Ηρθε όμως η ώρα που, απ’ ό,τι φαίνεται, δεν μπορεί να γλιτώσει το ένα από αυτά, ως ο πλέον σημαντικός Βρετανός καλλιτέχνης εν ζωή. Ο Ντέιβιντ Χόκνεϊ  θα ζωγραφίσει ένα παράθυρο (βιτρό) στο Αββαείο του Ουέστμινστερ για τη βασίλισσα Ελισάβετ, ύψους έξι μέτρων. Ο καλλιτέχνης, που αρνήθηκε να γίνει κάποτε ιππότης, έριξε νερό στο κρασί του. Και έτσι σε προχωρημένη ηλικία θα υποκλιθεί εν τέλει στο μοναρχικό μεγαλείο.

(…) Εμείς οι Ελληνες τον γνωρίζουμε ως πρωθυπουργό μιας γείτονος χώρας. Εκείνος, όμως, μπορεί να κάνει και καλλιτεχνική καριέρα και να εκθέτει έργα του σε πρωτοκλασάτη γκαλερί της Νέας Υόρκης. Ο λόγος για τον Εντι Ράμα  που μέσα στην πίεση της δουλειάς βρίσκει την ώρα να ζωγραφίζει. Αλλωστε, έχει διδάξει και στη Σχολή Καλών Τεχνών στα Τίρανα, ενώ μεγάλωσε στη φάση της απομόνωσης της Αλβανίας κατά την οποία δεν υπήρχε σχεδόν καμιά επαφή με το εξωτερικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή