Υπηρέτης γνώσης και έρευνας

Υπηρέτης γνώσης και έρευνας

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία διάκριση έρχεται, από το Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας, να προστεθεί στη φωτεινή πορεία του πανεπιστημιακού, συγγραφέα και αρθρογράφου Πασχάλη Μ. Κιτρομηλίδη. Το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας εις μνήμην Βασίλη Ξανθόπουλου και Στέφανου Πνευματικού θα απονεμηθεί στον καθηγητή του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σε επίσημη τελετή, στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής, την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου, στις 19.00, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου. Στην ίδια τελετή, η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρία Ευθυμίου θα παρουσιάσει το ευάριθμο έργο του κ. Κιτρομηλίδη, ενώ ο τιμώμενος θα δώσει ομιλία με τίτλο «Πολιτική Επιστήμη και Δημοκρατική Πολιτεία».

Γεννημένος στη Λευκωσία, ο Πασχάλης Μ. Κιτρομηλίδης σπούδασε και δίδαξε σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ (Wesleyan και Harvard), πάντα κινούμενος στο πεδίο των Πολιτικών Επιστημών και της Κυβερνητικής Πολιτικής. Στην Ελλάδα επέστρεψε το 1983, υπηρετώντας, έως το 2016, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ως καθηγητής.

Από το 1980 υπηρετεί, αρχικά ως διευθυντής και κατόπιν ως γενικός γραμματέας του Δ.Σ., το ιστορικό επιστημονικό ίδρυμα της Μέλπως Μερλιέ, το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών. Εχει υπηρετήσει, για 11 χρόνια (2000-2011), ως διευθυντής του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, όπου το πολύπλευρο έργο που άφησε αποτελεί σημαίνουσα παρακαταθήκη για τους Ελληνες ερευνητές. Είναι μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής των Ελλήνων από το 2004, ενώ κυκλοφορούν εννέα μονογραφίες του γύρω από τον Νεοελληνικό Διαφωτισμό και την πολιτική θεωρία, έχοντας, ταυτόχρονα, συμμετάσχει σε πλείστες όσες συλλογικές εκδόσεις και μεταφράσει έργα του Τζον Λοκ. Ο Πασχάλης Μ. Κιτρομηλίδης, με το ερευνητικό και διδακτικό του έργο, καθώς και με την αρθρογραφία του στον Τύπο έχει κατακτήσει ξεχωριστή θέση μεταξύ των Ελλήνων ερευνητών και πολιτικών επιστημόνων, κάτι που βεβαίως του αναγνωρίζει, με την τιμητική αυτή διάκριση, το Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή