Ματιές στον κόσμο

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ

Χριστούγεννα στην Ευρώπη με ανάμεικτα αισθήματα

Δύο νέοι άνθρωποι είναι έτοιμοι για το απόλυτο εορταστικό selfie, με φόντο το περίφημο Rijksmuseum του Αμστερνταμ. Οι πλατείες και τα δημόσια κτίρια παντού στην Ευρώπη είναι στολισμένα και φωταγωγημένα, ωστόσο η κοινή γνώμη παραμένει ανήσυχη και προβληματισμένη. Στο Αμστερνταμ, όπου τα παγοδρόμια ανακαλούν τα έργα των Φλαμανδών ζωγράφων του 17ου αιώνα, το Rijksmuseum είναι πρωτοπόρο διεθνώς, μετά τη ριζική ανακαίνισή του, στην υιοθέτηση μιας ολοένα αυξανόμενης εξωστρέφειας και καλλιέργειας μιας διαδραστικής και ισότιμης σχέσης με όλους τους πολίτες. Εχει γίνει σύμβολο της εκδημοκρατισμένης τέχνης, μέσω και της ιστοσελίδας του, από την οποία όλοι μπορούν να κατεβάζουν και να αξιοποιούν κατά βούληση τους ανεκτίμητους θησαυρούς του. Η φωτογραφία αυτή, μπροστά στο μοναδικό αυτό μουσείο, γίνεται σύμβολο μιας Ευρώπης που θέλουμε να κρατήσουμε και ενός τρόπου ζωής που θα υπερασπιστούμε. Η ανοικτή κοινωνία είναι ταυτόσημη της ιδέας της Ευρώπης.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Νέα πρωτεύουσα των κόμικς

Ο Γερμανός δημιουργός κόμικς Mawil (Mάρκους Βίτζελ) κοιτάζει τη δουλειά του συναδέλφου του, Ράινχαρντ Κλάιστ (αριστερά), στο κοινό τους στούντιο στο Βερολίνο. Η γερμανική πρωτεύουσα αναδεικνύεται προσφάτως θερμοκοιτίδα ταλέντων για τη νέα γενιά κόμικς, φιλοδοξώντας να καταστεί διεθνές κέντρο και να διεκδικήσει δάφνες από το Παρίσι, τις Βρυξέλλες και τη Νέα Υόρκη.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

Με θέα την Ιστορία

Το μνημείο του Ουάσιγκτον καδράρεται από ένα παράθυρο στο Εθνικό Μουσείο Αφροαμερικανικής Ιστορίας και Πολιτισμού που άρχισε να λειτουργεί πριν από λίγους μήνες στο Museum Mile της αμερικανικής πρωτεύουσας. Τώρα όλοι περιμένουν την 20ή Ιανουαρίου, όταν ο νέος πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, θα εγκαινιάσει επισήμως το Μουσείο, ενώ την επομένη αναμένεται διαδήλωση διαμαρτυρίας.

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ

Μνημείο Ολοκαυτώματος

Ο πολωνικής καταγωγής Αμερικανός αρχιτέκτων Ντάνιελ Λίμπεσκιντ επιθεωρεί μια μακέτα του νέου Μνημείου Ολοκαυτώματος της Ολλανδίας. Το νέο Μνημείο παρουσιάστηκε πρόσφατα και περιλαμβάνει 103.000 ονόματα των θυμάτων. To μνημείο ονομάτων αποτελείται από τέσσερις τοίχους από κόκκινο τούβλο, τυπικό του Αμστερνταμ, στο σχήμα της εβραϊκής λέξης Lizkor, που σημαίνει «εις μνήμην».

ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ

Zα Ζα Γκαμπόρ, τέλος μιας εποχής

Σε αυτήν τη φωτογραφία του 1955, η ουγγρικής καταγωγής σταρ Ζα Ζα Γκαμπόρ ήταν 38 ετών και στο απόγειο της δόξας της. Ο θάνατός της, στα 99 της χρόνια, επισφραγίζει μια μακρά ζωή, με γκλάμουρ και φώτα δημοσιότητας. Με τους εννέα συζύγους της, ανάμεσά τους ο Κόνραντ Χίλτον και ο Τζορτζ Σάντερς, η Ζα Ζα Γκαμπόρ απασχολούσε συχνά τα κινηματογραφικά περιοδικά. Αδελφή της Εύα Γκαμπόρ, η Ζα Ζα ήταν Μις Ουγγαρία το 1936 πριν μεταναστεύσει στις ΗΠΑ, το 1941, όπου σταδιακά κέρδισε την προσοχή με την ομορφιά και τη λάμψη της περισσότερο από το κινηματογραφικό ταλέντο της.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Ο θρίαμβος του Βάκχου

Συντηρητές έργων τέχνης επανατοποθετούν μία άρτι συντηρηθείσα θαυμαστή οροφογραφία που χρονολογείται στον 17ο αιώνα. Βρισκόμαστε στην αίθουσα χορού στο Παλάτι του Woerlitz, στην ομώνυμη μικρή πόλη της Σαξονίας στη Γερμανία. Το Woerlitz εγγράφηκε στην ιστορία του δυτικού πολιτισμού χάρη στα μοναδικά σχεδιασμένα μπαρόκ πάρκα, όπου αναφύονται επαύλεις και ανάκτορα γεμάτα έργα τέχνης. Στο Παλάτι του Woerlitz, η οροφογραφία αυτή έχει εμβαδόν άνω των 10 τ.μ. και εικονίζει τον θρίαμβο του Βάκχου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή