Εξερευνητής του σήμερα

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν είχε έρθει στον κόσμο νωρίτερα, ο Urbain J. Kinet θα είχε ίσως προσεγγίσει πρώτος κάποια αχαρτογράφητη ήπειρο ή θα είχε διατυπώσει μία θεωρία ανάλογη εκείνης του Δαρβίνου. Αν και δεν έζησε στην εποχή των εξερευνητών, ο βελγικής καταγωγής επιστήμονας (1909-1989) είχε, τουλάχιστον, την τύχη να γεννηθεί μετά την ανακάλυψη της φωτογραφίας και οι εικόνες, που αποτύπωσε στη διάρκεια των ταξιδιών του, αποκαλύπτουν πόσο διαφορετική και πόσο όμοια είναι η ανθρώπινη καθημερινότητα στις διάφορες περιοχές του πλανήτη. Μια επιλογή φωτογραφιών του είναι πλέον ελεύθερα προσβάσιμες στο Ιντερνετ χάρη στην απόφαση του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, όπου πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του, να τις αναρτήσει στο Flickr.com.

Γεννημένος στο Βέλγιο, ο Kinet εγκαταστάθηκε στο Βελγικό Κονγκό το 1938 ελπίζοντας σε μία θέση ερευνητή στον χώρο της γεωλογίας, όμως με την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου τού ανατέθηκε η αποστολή να ηγηθεί της ομάδας που αναζητούσε ορυκτά και κρυστάλλους για τις ανάγκες του αμερικανικού στρατού στη ζούγκλα και τις σαβάνες της Ανατολικής Αφρικής. Στα χρόνια που ακολούθησαν, ταξίδεψε στην Ασία, την Αυστραλία, τα νησιά του Ειρηνικού, τη Λατινική Αμερική και αλλού, επιδιώκοντας να διευρύνει τις γνώσεις του για τη γεωγραφία, τη γεωλογία, τη βιολογία και τη βοτανολογία, και φυσικά παίρνοντας πάντα μαζί του τη φωτογραφική του μηχανή. Το 1960, μετά την ανεξαρτητοποίηση του Κονγκό όπου εργαζόταν ως επικεφαλής στο Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών, βρήκε «καταφύγιο». Αρχικά, εργάστηκε πρώτα στην Ακαδημία Επιστημών και αργότερα στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, ενώ, μεταξύ άλλων, συμμετείχε σε μία επιστημονική αποστολή στην Ανταρκτική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή