Η χαρισματική Θεία Λένα σε ένα μεγάλο αφιέρωμα

Η χαρισματική Θεία Λένα σε ένα μεγάλο αφιέρωμα

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για την εποχή της, η αγαπημένη «Θεία Λένα» (κατά κόσμον Αντιγόνη Μεταξά 1905-1971) είχε την πρόνοια να προσεγγίζει τα παιδιά από πολλές διαφορετικές πτυχές: ραδιοφωνικές εκπομπές, εκδόσεις, θέατρο. Αυτό που θα ονομάζαμε σήμερα «multimedia». Ετσι, είναι λογικό να τιμήσουμε τη μνήμη της 46 χρόνια μετά τον θάνατό της, με εκδόσεις, μια έκθεση και ένα ντοκιμαντέρ που επιμελήθηκε με πολλή αγάπη η εγγονή της, η σκηνοθέτις Μαρία Ηλιού, στο Μουσείο Μπενάκη.

Σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Πρωτέας» στην Κουμπάρη παρουσιάζεται ένα φωτογραφικό αφιέρωμα και στην Πειραιώς θα πραγματοποιηθούν οι κινηματογραφικές προβολές από τις 20 Ιανουαρίου έως τις 12 Μαρτίου.

Η χαρισματική Θεία Λένα ξεχώρισε αμέσως στα χρόνια όπου η Ελλάδα προσπαθούσε να βρει τον βηματισμό της μετά τον Πόλεμο, στις δεκαετίες ’40, ’50 και ’60. Ισως επειδή ήταν από τις πρώτες γυναίκες που φερόταν στα παιδιά αναγνωρίζοντας τη δική τους ξεχωριστή υπόσταση και όχι σαν να είναι λιλιπούτειοι ενήλικες. Η ευτυχισμένη παιδική της ηλικία, η κοινωνικότητα της οικογένειας, η πρώιμη ανακάλυψη του θεάτρου, οι σπουδές στα παιδαγωγικά αλλά και η αγάπη για την υποκριτική τής έδωσαν όλα τα εφόδια για να κλέψει την καρδιά εκατομμυρίων παιδιών. Ιδρυσε έναν θεατρικό οργανισμό για παιδιά, έκανε θρυλικές ραδιοφωνικές εκπομπές, έγραψε πάνω από 50 βιβλία.

Η εγγονή της, η Μαρία Ηλιού, ανακαινίζοντας πρόσφατα μια εξοχική κατοικία βρήκε τυχαία σπάνιες φωτογραφίες, οι οποίες συμπληρώθηκαν με ηχητικό υλικό και φιλμάκια για να γίνουν ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ. Σε αυτό το εγχείρημα συνεργάστηκε η σταθερή της ομάδα (όπως πιο πριν στο «Ταξίδι. Το ελληνικό όνειρο στην Αμερική», τη «Σμύρνη» και το «Διωγμός και ανταλλαγή πληθυσμών. Ελλάδα-Τουρκία 1922-1924»). Πρόκειται για τον πολύ αξιόλογο ιστορικό της διασποράς, Αλέξανδρο Κιτροέφ, τον μουσικό Νίκο Πλατύραχο, καθώς και τη μοντέρ Αλίκη Παναγή. Με αφορμή την έκθεση κυκλοφόρησαν και δύο βιβλία: «Ακουσέ με, Μαρία» (εκδ. Πατάκης) και «Η ώρα του παιδιού» (εκδ. Παπαδόπουλος).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή