Ποζάροντας αλλιώς

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι 27 ετών και γεννήθηκε με τον ιό HIV. Εχει μάθει να ζει μαζί του, έχει χτίσει τη ζωή της πάνω σε αυτό το δεδομένο. Η Κία Λα Μπέιτζα, η οποία γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1990, θεωρεί ότι το ίνδαλμά της είναι η μητέρα της, η οποία τη μεγάλωσε έτσι ώστε να μη νιώθει διαφορετική. Το «τη μεγάλωσε» ίσως είναι ευφημισμός, αφού έχασε τη μητέρα της όταν ακόμα ήταν μικρή. Αυτοδίδακτη φωτογράφος –δεν έχει παρακολουθήσει παρά μόνον ελάχιστα σεμινάρια φωτογραφίας–, αποφάσισε να δημιουργήσει ένα φωτογραφικό πρότζεκτ όπου η ίδια, λοξά και σαρκαστικά, θα πόζαρε όπως θα πόζαρε εάν δεν είχε τον ιό του HIV – κυρίως, ως σταρ του θεάτρου ή του κινηματογράφου.

Η σειρά των φωτογραφιών τραβήχτηκε το 2015 και δείχνει την Κία σε διάφορες πόζες και με διάφορα στυλ. Η αγαπημένη της φωτογραφία, όπως λέει η ίδια στον Εντουαρντ Σίντονς του Guardian, είναι με ένα κατακόκκινο φόρεμα, κρατώντας ένα εξίσου έντονο χρωματικά τριαντάφυλλο, καθώς ο γιατρός της, τον οποίο επισκέπτεται από τα 4 της, της παίρνει αίμα για να δει τις τιμές του ιού. Η φωτογραφία, λέει η Κία, απεικονίζει αυτό που έχει στο μυαλό της κάθε φορά που επισκέπτεται τον γιατρό της. Ολες οι πόζες αλλά και το στυλιστικό κομμάτι τους η Κία το έχει αρδεύσει από τον χορό, καθώς και από τις φωτογραφίες της Vogue. Μάλιστα, η ίδια έχει μπει στη χορευτική σκηνή της Νέας Υόρκης που ονομάζεται «Voguing» – μαύροι και Λατίνοι, επειδή θεωρούν ότι αποκλείονται από το δημοφιλές περιοδικό, αντιγράφουν τις φωτογραφικές πόζες και τις μετατρέπουν σε χορό.

Το πρότζεκτ της Κία είναι ένα hommage στη δύναμη – στο συγκινητικό θάρρος εκείνων για τους οποίους ο χρόνος έχει άλλες διαστάσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή