500 λέξεις με τη Μαριάνα Ευαγγέλου

500 λέξεις με τη Μαριάνα Ευαγγέλου

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γεννήθηκε το 1967. Μεγάλωσε στην Καβάλα. Αποφοίτησε από το Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Τα τελευταία 20 χρόνια ζει στην Αθήνα. Παρακολούθησε μαθήματα δημιουργικής γραφής στη σχόλη των εκδόσεων Πατάκη με εισηγητή τον Μισέλ Φάις. Διηγήματά της δημοσιεύθηκαν στα περιοδικά «The Books’ Journal», «Δίοδος» και στον συλλογικό τόμο «Υπό το φως του Κ.Π.Κ.» (εκδ. Πατάκη, 2016). Το «Οστινάτο» από τις εκδ. Πατάκη (2017) είναι το πρώτο της μυθιστόρημα.

Ποια βιβλία έχετε αυτόν τον καιρό πλάι στο κρεβάτι σας;

Εχω εξακριβώσει (επανειλημμένως) ότι λίγος Νίτσε την ημέρα τη γραφή πάει πιο πέρα, οπότε αυτόν τον καιρό διαβάζω τις «Επιστολές» του, από τις εκδόσεις Παπαζήση.

Ποιος ήρωας/ηρωίδα λογοτεχνίας θα θέλατε να είστε και γιατί;

Μικρή ήθελα να ήμουν Μαφάλντα. Τα τελευταία χρόνια εκτιμώ και σέβομαι τον αυτοσαρκασμό του Σνούπι.

Με ποιον συγγραφέα θα θέλατε να δειπνήσετε;

Από αυτούς που έφυγαν, με τον Κωστή Παπαγιώργη, για εκείνες τις λέξεις τις παλιές, τις από χρόνια εν αχρηστία, που όμως στα κείμενά του δείχνουν καθημερινές.

Ποιο ήταν το τελευταίο βιβλίο που σας έκανε να θυμώσετε;

Αν με θυμώνει κάτι (πολύ) δεν είναι τα βιβλία, τα οποία, αν δεν μου αρέσουν, τα αφήνω στον κόσμο τους, αλλά οι άνθρωποι που απαιτούν να αποδώσω αξιωματικά αισθητική αξία σ’ αυτό που στα μάτια μου δείχνει μπανάλ.

Και το τελευταίο που σας συγκίνησε;

Η «Μουσική Ποιητική» του Ιγκόρ Στραβίνσκι.

Ποιο κλασικό βιβλίο δεν έχετε διαβάσει και ντρέπεστε γι’ αυτό;

Είναι δυστυχώς παραπάνω από ένα, αλλά φέτος το καλοκαίρι λέω να διαβάσω το «Μαγικό βουνό».

«Ostinato»: θα μας ξεναγήσετε λίγο στον τίτλο του βιβλίου και πώς συνδέεται με το περιεχόμενο;

Το επαναλαμβανόμενο μοτίβο ενός μαθήματος μουσικής, αλλά και όλα τα μικρά και μεγάλα μοτίβα που συνειδητά ή ασυνείδητα αναπαράγουμε εμμονικά χτίζοντας τον εαυτό μας και τη ζωή μας.

Ο γενέθλιος τόπος πυροδοτεί μνήμες ή/και μύθους;

Η μνήμη του γενέθλιου τόπου είναι Λερναία Υδρα, κόβεις ένα κεφάλι, φυτρώνουν στη θέση του άλλα δύο. Κι είτε τη σκουντάς για να την ξυπνήσεις είτε αφυπνίζεται μόνη της βίαια, το άλγος του νόστου που τη συνοδεύει, αν δεν φιλτραριστεί, μπορεί εύκολα να γεννήσει είτε Βάκχες, είτε

Ιφιγένειες.

Εχετε FΒ, Twitter κ.λπ.; Εάν ναι, εμποδίζουν ή εμπλουτίζουν το γράψιμο και το διάβασμα;

Το FB, όπου διατηρώ προφίλ, μπορεί να κεντρίσει περιέργειες, ν’ ανάψει σπίθες αναγνωστικές. Η γραφή όμως απαιτεί, με τον τρόπο μικρού παιδιού, την πλήρη προσοχή και την άνευ όρων αποκλειστικότητα. Αν δεν μείνεις μόνος μαζί της, πεισμώνει και γκρινιάζει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή