Χρόνια σας πολλά, αγαπητέ κύριε Αλεξανδράκη!

Χρόνια σας πολλά, αγαπητέ κύριε Αλεξανδράκη!

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι, δίχως καμιά αμφιβολία, ο πιο καλοντυμένος Αθηναίος, εδώ και πολλές δεκαετίες. Συνεχιστής της αστικής παράδοσης στην κομψότητα και την ευγένεια, που τόσο σπανίζει στη χώρα μας. Φέτος το καλοκαίρι, ο Ευτύχιος Αλεξανδράκης, ο παλαιότερος έμπορος της πρωτεύουσας με το γνωστό κατάστημα γυναικείων ενδυμάτων στην οδό Ερμού, έκλεισε τα 98 του χρόνια. Τα «Αθηναϊκά Plus» δημοσιεύουν με μεγάλη χαρά σήμερα μερικές φωτογραφίες από τη συγκινητική αυτή βραδιά, στα τέλη Ιουλίου, στην κατοικία του στο Παλαιό Ψυχικό. Κοντά του, η θυγατέρα του Κατερίνα, οι συγγενείς και οι αγαπημένοι φίλοι καθώς και όλοι οι υπάλληλοί του, με τους οποίους έχει μια σχέση πια οικογενειακή. Ενα από τα πρώτα πράγματα που λέει άλλωστε, όταν αναφέρεται στον επαγγελματικό του βίο, είναι πως όλοι του οι εργαζόμενοι έχουν παραμείνει τόσα χρόνια κοντά του, ώστε να φτάσουν μέχρι τη σύνταξη.

Ακόμα και αυτοί που δεν έχουν διαβεί την πόρτα της επιχείρησής του, γνωρίζουν τη μορφή του. Με το περιποιημένο του μουστάκι, τα λευκά του μαλλιά, τα αψεγάδιαστα ενδύματά του, το ωραίο του παπιγιόν και το μπαστούνι με την ασημένια λαβή, κατηφορίζει την Ερμού καθημερινά για να πάει στο κατάστημα, από το οποίο δεν έχει λείψει ούτε μια ημέρα. Φανατικός αναγνώστης της «Κ», κάθεται στο γραφείο του και τη διαβάζει, τιμώντας αυτήν τη συνήθεια της ανάγνωσης από τότε που θυμάται τον εαυτό του. Είναι ο βενιαμίν της οικογένειας του εμπόρου Δημήτρη Αλεξανδράκη με πέντε μεγαλύτερους αδελφούς και μία αδελφή, ο τελευταίος εν ζωή. Ο πατέρας του αγόρασε την επιχείρηση το 1907, την κράτησε όρθια σε δύο πολέμους, έστειλε και τους έξι γιους του στο μέτωπο της Αλβανίας και τους είδε να γυρίζουν πίσω σώοι, έφτιαξε μια δουλειά και μια οικογένεια βασισμένη σε αυστηρές αρχές και ήθος. Και σήμερα, ο Ευτύχιος χαίρεται που τις κληροδότησε στην κόρη του και στον εγγονό του, ο οποίος ζει στην Αμερική.

Ιδού μερικές από τις πιο ωραίες του σκέψεις, όπως τις διατύπωσε σε παλαιότερη συνέντευξή του στο περιοδικό «Κ» για το τι σημαίνει κομψότητα: «Ισον απλότητα! Το καλό ντύσιμο θέλει μυαλωμένους ανθρώπους.

Πολλές κυρίες θέλουν να ακολουθούν πιστά τη μόδα, τις τάσεις. Καλό είναι από τα ρούχα μιας σεζόν, μια γυναίκα να αγοράζει εκείνα που πηγαίνουν στο δικό της στυλ. Να μην παρασύρεται. Επειτα είναι και το παράστημα. Οταν φοράς κάτι πρέπει να στέκεσαι ευθυτενής για να φαίνεται καλά το ρούχο επάνω σου. Η στάση του σώματος είναι πολύ σημαντική. Κάποτε οι άνθρωποι ήξεραν να φέρουν το σώμα τους, μετά χάθηκε και αυτό. Και κάτι ακόμα. Οι καλοί τρόποι είναι το πιο ακριβό ένδυμα στη ζωή. Χωρίς αυτούς είσαι γυμνός ακόμα και αν φοράς το πιο καλοραμμένο κοστούμι». Χρόνια σας πολλά, κύριε Αλεξανδράκη, με άπειρες ευχές από την αγαπημένη σας εφημερίδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή