Ενα 24ωρο με τη σκηνοθέτιδα Εριφύλη Γιαννακοπούλου

Ενα 24ωρο με τη σκηνοθέτιδα Εριφύλη Γιαννακοπούλου

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια Παρασκευή, 06.30

Ξυπνάω νωρίς, διδάσκω θέατρο σε σχολείο. Είχα υποσχεθεί στον εαυτό μου τελειώνοντας το σχολείο ότι δεν θα επέστρεφα ποτέ, κι όμως. Διδάσκω σε παιδιά Β΄ και Γ΄ Λυκείου, αυτή είναι η αγαπημένη μου ηλικία. Διαχειρίζομαι στην «τάξη» του θεάτρου τις άπειρές τους δυνατότητες και τα όνειρά τους.

15.00

Τελειώνοντας από το σχολείο η μέρα μου ξαναρχίζει απ’ την αρχή. Κατεβαίνω στον Κεραμεικό. Εκεί κάνουμε πρόβες για τον «Ορφέα». Μέχρι να μαζευτούμε όλοι συζητάμε τη χθεσινή πρόβα, τι πήγε καλά, τι πρέπει να αλλάξει. Η Μαντώ μάς δείχνει τις αφίσες και τα φλάιερ. Νιώθω μεγάλη συγκίνηση. Οταν βγαίνει η αφίσα, τότε αρχίζει η παράσταση να φεύγει από μας και συνειδητοποιούμε ότι αλήθεια, ύστερα από τόση δουλειά, έφτασε ο καιρός που θα ανέβει.

15.30

Η Αλεξία έχει φέρει μαζί της τα κοστούμια και η Κατερίνα μάς δείχνει φωτογραφίες από την κατασκευή του σκηνικού. Υπάρχει μεγάλη αγωνία και ανυπομονησία να δούμε όλα τα στοιχεία της παράστασης να κουμπώνουν. Εχουν κάνει μαγική δουλειά.

16.00

Αρχίζει η πρόβα. Η Πωλίν μάς κάνει ένα καλό ζέσταμα και μετά κάνω ένα γρήγορο ζέσταμα της φωνής μου. Σήμερα θα ξαναπεράσουμε την τρίτη σκηνή της Μεταμόρφωσης του Ορφέα με τις διορθώσεις της, και μετά θα επικεντρωθούμε στη δεύτερη, τη σκηνή της Κατάδυσης μέχρι και το Κοίταγμα του Ορφέα και της Ευρυδίκης. Είναι μεγάλο στοίχημα να βρούμε τις σωστές ισορροπίες σε μια παράσταση που στη σκηνή δεν θα ανέβουν ηθοποιοί, αλλά οι ίδιοι οι δημιουργοί. Πώς δηλαδή μια σκηνογράφος, μια ενδυματολόγος, ένας δραματουργός, μια χορογράφος, ένας συνθέτης, μια σκηνοθέτις και εγώ θα συμπράξουμε επί σκηνής και θα μεταφέρουμε γεμάτα και ειλικρινά τις ατμόσφαιρες και τα συναισθήματα του έργου μας.

19.00

Διάλειμμα. Μια μικρή ανάσα.

19.30 – 21.00

Η πρόβα ξαναρχίζει. Υπάρχει κάτι μαγικό που συμβαίνει στις πρόβες. Είναι η αγαπημένη μου στιγμή στο θέατρο. Ολα είναι υπό διαμόρφωση κι αλλάζουν συνεχώς. Είμαστε όλοι παρόντες την ώρα που παίρνει σώμα μια αίσθηση ή μια ιδέα που μέχρι τότε μόνο με λέξεις μπορούσαμε να την περιγράψουμε για να συνεννοηθούμε. Δεν υπάρχει άλλη ασφάλεια παρά μόνο στους συνεργάτες.

21.30

Η Ειρήνη λέει τις παρατηρήσεις και η Ελένη κανονίζει τις ώρες για την επόμενη πρόβα. Σήμερα ο Αγγελος έλειπε για γυρίσματα και θα είναι μαζί μας από αύριο. Μου έλειψε. Διαβάζει τον Ελιοτ τόσο όμορφα. Αύριο θα κάνουμε πέρασμα όλο το έργο. Ο Μιχάλης έχει μουσικές διορθώσεις. Μου τις λέει και κανονίζουμε μια εξτρά πρόβα μόνο για τη μουσική. Φυσικά θα είναι παρούσα και η Ειρήνη. Οταν η μουσική με το θέατρο βρίσκουν τις σωστές ισορροπίες τότε οι αισθήσεις πυκνώνουν και έχουμε πετύχει.

22.00

Πεινάω φοβερά. Δεν είμαι η μόνη. Πάμε στο μαγαζί απέναντι να φάμε κάτι όλοι μαζί. Συζητάμε το έργο, τις εκκρεμότητες και ηρεμούμε από την ένταση της πρόβας.

23.30

Επιστρέφω στο σπίτι. Κάνω ένα μπάνιο και πέφτω για ύπνο γιατί αύριο θα είναι άλλη μία πολύ γεμάτη μέρα.

​​Η Εριφύλη Γιαννακοπούλου, μαζί με την Ειρήνη Γεωργαλάκη, σκηνοθετεί την παράσταση «Οrpheus», από την ομάδα Οper (o), στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ. 25, 26, 27, 28 Ιανουαρίου & 2, 3 Φεβρουαρίου, Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ώρα έναρξης 20.30.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή