Πώς ο θάνατος του Κινγκ διδάσκει τη σύγχρονη Αμερική

Πώς ο θάνατος του Κινγκ διδάσκει τη σύγχρονη Αμερική

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από μερικές ημέρες, η πορεία «March for our lives», που έβγαλε εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές στους δρόμους της Ουάσιγκτον διαμαρτυρόμενους για το πρόβλημα της οπλοκατοχής, ήρθε να προστεθεί σε μια σειρά μεγάλων διαδηλώσεων για την ελευθερία, την ισότητα, τον φυλετικό ρατσισμό που διοργανώνονται τα τελευταία χρόνια στην Αμερική και πολλοί βρίσκουν κοινά σημεία με τις πορείες που διοργάνωνε ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ τις δεκαετίες του ’50 και του ’60. Αν ζούσε ο αιδεσιμότατος Κινγκ, σημειώνουν οι New York Times, θα έδινε σίγουρα το «παρών».

Πέντε δεκαετίες μετά τη δολοφονία του, στις 4 Απριλίου 1968, στο μπαλκόνι του μοτέλ Λορέν στο Μέμφις, μια επετειακή έκθεση στο Εθνικό Μουσείο Πολιτικών Δικαιωμάτων συγκρίνει σύγχρονα γεγονότα, όπως το κίνημα Occupy και την αμερικανική καμπάνια για τον κατώτατο μισθό (Living Wage Campaign) του 2016, με το κίνημα των φτωχών του Κινγκ (Poor People’s Campaign) και τη μεγάλη απεργία των εργαζομένων στις υπηρεσίες καθαριότητας του Μέμφις ου ’68.

Το μικρό ξενοδοχείο του Μέμφις όπου δολοφονήθηκε ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ όταν βγήκε στο μπαλκόνι του δεύτερου ορόφου έπεσε σε αχρησία και ξεχάστηκε όταν δύο μήνες μετά έπεσε νεκρός ο Ρόμπερτ Κένεντι. Το 1991 άνοιξε ξανά ως το Μουσείο Πολιτικών Δικαιωμάτων και φέτος η εφημερίδα προβλέπει πως θα βιώσει την πιο επίκαιρη χρονιά του.

Στη μόνιμη συλλογή του παρουσιάζει μια αφήγηση της αφροαμερικανικής ζωής που ξεκινάει από την αποικιοκρατία και τους σκλάβους και καταλήγει στη δολοφονία του Κινγκ. Μάλιστα το δωμάτιο του Κινγκ έχει διατηρηθεί στην αρχική του κατάσταση με τις κουβέρτες του κρεβατιού του ανοιγμένες, τη βαλίτσα και τις κούπες του καφέ, αλλά και το σημείο απ’ όπου σκόπευσε τη θανατηφόρα βολή του ο Τζέιμς Ερλ Ρέι.

Είναι ίσως αναμενόμενο αρκετοί να βλέπουν ότι τα πράγματα βαίνουν προς το χειρότερο, αλλά όπως είπε ο ίδιος ο αιδεσιμότατος το βράδυ πριν πεθάνει, «μόνο όταν είναι πολύ σκοτεινά μπορείς να δεις το φως των αστεριών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή