Νάνα Μούσχουρη, το παντοτινό, λευκό ρόδο της Αθήνας στο Ηρώδειο

Νάνα Μούσχουρη, το παντοτινό, λευκό ρόδο της Αθήνας στο Ηρώδειο

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχουν βραδιές που εγγράφονται στη συλλογική μνήμη με τρόπο μοναδικό. Η συναυλία που έδωσε η Νάνα Μούσχουρη στο κατάμεστο Ηρώδειο την περασμένη εβδομάδα είχε πολλαπλή σημασία. Δεν ήταν μονάχα πως η κορυφαία προσωπικότητα του ελληνικού και διεθνούς τραγουδιού βγήκε ξανά στη σκηνή του αρχαίου ωδείου, ενώ είχε αποχαιρετήσει το κοινό το 2014. Ούτε ότι επέλεξε να συνδέσει την εμφάνισή της με την «Ελπίδα», τον σύλλογο Φίλων Παιδιών με Καρκίνο που στηρίζει από τα πρώτα του βήματα το 1990, τιμώντας τη δέσμευσή της στη Μαριάννα Βαρδινογιάννη. Η ερμηνεύτρια εκπροσωπεί συμβολικά ό,τι καλύτερο έχει να δώσει ο ελληνισμός στην οικουμενική του διάσταση: Δεν στηρίχτηκε μόνο στο ταλέντο της αλλά εργάστηκε σκληρά. Δεν απέκτησε ποτέ έπαρση παρά τη διεθνή της αναγνώριση, σε κάθε εμφάνισή της έχει το τρακ της πρώτης φοράς. Δεν ξέχασε ποτέ την πατρίδα της αν και ζούσε στο εξωτερικό. Κυρίως, δεν έχασε ποτέ ούτε το μέτρο ούτε τη ζεστασιά της. Είναι μια μορφή που όλοι μας καμαρώνουμε. Ενα πρότυπο.

Δικαιολογημένα λοιπόν αποθεώθηκε πάνδημα μέσα στο σπίτι της, το Ηρώδειο. Πλακιώτισσα, μεγαλωμένη στον ίσκιο της Ακρόπολης, μαθήτρια του Α΄ Γυμνασίου, δεν έχει πιο ταιριαστό μέρος για να τραγουδήσει. Γενναιόδωρη από φύση, όχι μόνον επέλεξε τραγούδια-σταθμούς αλλά κάθε τόσο είχε μια ιστορία να διηγηθεί, να δέσει τις μελωδίες και τα λόγια με γεγονότα και ανθρώπους. Στο τέλος, όλοι υποκλίθηκαν στο ενωτικό της χάρισμα που έκανε χιλιάδες θεατές να έχουν τον ίδιο χτύπο.

Νάνα Μούσχουρη, το παντοτινό, λευκό ρόδο της Αθήνας στο Ηρώδειο-1

Ένα ωραίο ενσταντανέ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τη Νάνα Μούσχουρη.

Και ποιος δεν ήταν στις κερκίδες του Ηρωδείου: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που είχε θέσει υπό την αιγίδα του την εκδήλωση κατέφτασε με τη σύζυγό του Σίσσυ Παυλοπούλου. Στις πρώτες σειρές ήταν εκπρόσωποι του πολιτικού, επιχειρηματικού, καλλιτεχνικού κόσμου καθώς και ξένοι διπλωμάτες. Ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρεϊ Πάιατ με τη σύζυγό του Μέρι, η Βρετανίδα Κέιτ Σμιθ, ο Γάλλος πρέσβης Κριστόφ Σαντεπί με τον σύζυγό του Ολιβιέ Ντοβέρν. Το πιο συγκινητικό στοιχείο της συναυλίας ήταν ότι είχαν έρθει πολλά μέλη του μόνιμου κλαμπ των θαυμαστών της από το εξωτερικό, που την ακολουθούν στις εμφανίσεις της.

Καθώς το ένα τραγούδι διαδεχόταν το άλλο από το «Κάπου υπάρχει η αγάπη μου» και το «Εναν μύθο θα σας πω», μέχρι τις επιτυχίες ξένων δημιουργών όπως το «Hallelujah» του Leonard Cohen και το «Love is a losing game» της Amy Winehouse, η Νάνα Μούσχουρη έκανε μια αναδρομή στη μεγάλη της σταδιοδρομία, μιλώντας για τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Νίκο Γκάτσο, τη Μελίνα, τον Μίμη Πλέσσα που την άκουσε συγκινημένος από τις κερκίδες. Στο μικρόφωνό της είχε δεμένα δύο λευκά τριαντάφυλλα, συμβολική αναφορά στο τραγούδι «White rose of Athens» (ελληνιστί «Σαν σφυρίξεις τρεις φορές»). Και εκείνη είναι το λευκό ρόδο της Αθήνας.r

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή