ΠΡΟΣΩΠΑ

Πρόσωπα της Πέμπτης

prosopa-tis-pemptis-2280038

Με αυτοκρατορική επισημότητα επιδόθηκαν τα διεθνή βραβεία της Ιαπωνίας, Praemium Imperiale, η μεγαλύτερη διάκριση που απονέμει o Σύνδεσμος Τεχνών της Ιαπωνίας σε διάφορους τομείς της τέχνης. Προσωπικότητες διεθνούς ακτινοβολίας τιμώνται κάθε χρόνο σε ειδική τελετή στο Τόκιο. Η Κατρίν Ντενέβ (φωτ.) βραβεύθηκε στην κατηγορία του Θεάτρου και του Κινηματογράφου. Παρέλαβε το βραβείο, όπως όλοι οι βραβευθέντες, από τον αδελφό του αυτοκράτορα, πρίγκιπα Χιτάτσι, ο οποίος προσήλθε με τη σύζυγό του Χανάκο.

(…) Στην τελετή των βραβείων Praemium του Τόκιο δόθηκαν και τα υπόλοιπα τέσσερα βραβεία. Στην κατηγορία της αρχιτεκτονικής βραβεύθηκε ο Γάλλος αρχιτέκτων Κριστιάν Πορτζαμπάρκ και στην κατηγορία της μουσικής ο Ιταλός διευθυντής ορχήστρας Ρικάρντο Μούτι  (φωτ.), ο οποίος μετέβη στο Τόκιο επίσης. Στην κατηγορία της ζωγραφικής βραβεύθηκε ο 91χρονος Βέλγος εικαστικός Πιερ Αλεσίνσκι και στην κατηγορία της γλυπτικής η διεθνής Γιαπωνέζα δημιουργός Φουτζίκο Νακάγια.

(…) Ανάμεικτα  σχόλια απέσπασε η πολυαναμενόμενη ταινία για τους Queen, με τους περισσότερους κριτικούς να εστιάζουν στην έλλειψη «βάθους» του φιλμ, που αγγίζει μόνο επιφανειακά τις πιο σκοτεινές πτυχές του πρωταγωνιστή. Ωστόσο, η ερμηνεία τού Ρεμί Μαλέκ (φωτ.), που υποδύεται τον Φρέντι Μέρκιουρι μετά την αποχώρηση του Σάσα Μπάρον Κοέν, το 2010, κέρδισε τις εντυπώσεις, παρότι ο τέως κιθαρίστας της μπάντας Μπράιαν Μέι «παραπονέθηκε» πως «αυτή δεν ήταν μια ταινία για τους Queen, αλλά μια ταινία για τον Φρέντι».