Eνα εικοσιτετράωρο με τον ηθοποιό Δημήτρη Πιατά

Eνα εικοσιτετράωρο με τον ηθοποιό Δημήτρη Πιατά

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

08.30-09.30

Ηλικιακό εγερτήριο ανεξαρτήτως της ώρας που κοιμήθηκα το βράδυ. Ζεστός στιγμιαίος καφές με γάλα, χωρίς ζάχαρη – κατάλοιπο αποτυχημένης δίαιτας. Ζάπινγκ στις πρωινές εκπομπές για γεγονότα που τρέχουν, καβγάδες πολιτικών διαφορετικών παρατάξεων. «Αφήστε με να ολοκληρώσω» επιπλήττουν ο ένας τον άλλον. Καμιά διάθεση αυτοκριτικής. Θα τελειώσω με το BBC, αν και δεν ξέρω αγγλικά. Το παρακολουθώ με ενδιαφέρον… μαντεύοντας τις ειδήσεις. Τηλεόραση τέλος, δεύτερος καφές με φρέσκο κουλούρι του Ψυρρή –το φέρνει η σύντροφός μου– μαζί με κίτρινο τυρί Gruyere… Στο Ιντερνετ ψάχνω τα πρωτοσέλιδα εφημερίδων, κατάλοιπο από τα παιδικά μου χρόνια όταν πήγαινα στα περίπτερα να διαβάζω τον καθημερινό Τύπο στα μανταλάκια. Δεν διαβάζω μόνο τον αθηναϊκό Τύπο αλλά και της περιφέρειας. Ψάχνω την άχρηστη πληροφορία της Θεσσαλίας, Καβάλας, Κρήτης: «Τα προβλήματα του δάκου στην ελαιοκαλλιέργεια», «…Ανατροπή τρακτέρ»… Είναι η τελευταία μου ευκαιρία να γίνω πολίτης όλης της Ελλάδας!

09.30-12.30

Αν δεν έχω πρωινή παράσταση στο «Παλλάς» με την «Παναγία των Παρισίων» (σκηνοθεσία Σοφία Σπυράτου) που θα υποχρεωθώ να γίνω άσχημος Κουασιμόδος με τη βοήθεια της Αλεξάνδρας και της Αννας για να ερωτευθώ την Εσμεράλδα – Νάντια Κοντογεώργη, θα κάνω όλα τα πρωινά ραντεβού με συνεργάτες και φίλους στο Epoca, ένα καφέ στους Αμπελοκήπους, δίπλα στον Πύργο των Αθηνών. Οι φίλοι μου είναι από διαφορετικούς χώρους και επαγγέλματα, και η θεματολογία των συζητήσεων διαφορετική. Αρα, πλήξης μηδέν.

12.30-15.30

Οργάνωση του μεσημεριάτικου γεύματος, σημείο τριβής με τη σύντροφό μου που έχει αποφασίσει τι θα φάμε, ενώ εγώ αναζητώ την… έκπληξη! Ποιος κερδίζει; Είναι ένα στοίχημα με δύσκολο αποτέλεσμα. Το παιχνίδι δεν είναι ποτέ στημένο. Διαιτητής συνήθως είναι η κόρη μου… που θα δοκιμάσει το αποτέλεσμα.

15.30-17.30

Η μεσημεριάτικη σιέστα είναι το μικρό δώρο στον εαυτό μου. Εχει προηγηθεί η ανάγνωση βιβλίου… που να μπορώ να το διαβάσω σε συνέχειες, χωρίς να χρειαστεί να θυσιάσω τον ύπνο μου. Αυτόν το καιρό διαβάζω Θανάση Λάλα «Εφοδος στον Ουρανό» (εκδόσεις Αρμός) με συνεντεύξεις σημαντικών προσώπων της Ιστορίας.

17.30-19.30

Απογευματινός καφές, απογευματινές ειδήσεις, τηλέφωνα για δουλειές, μπάνιο. Γλυκιά καθημερινότητα, επικοινωνία με την εγγονή μου και τα προβλήματά της. Γιατί η Ολίβια δεν έφαγε όλη τη… φρουτόκρεμα κ.λπ.

19.30-20.30

Μετακίνηση για το Νέο Θέατρο Κατερίνας Βασιλάκου, περπάτημα, η Αθήνα νύχτα, η κίνηση στον δρόμο, οι βιτρίνες των μαγαζιών. Το έργο του του Ζεράλντ Σιμπλερά «Ηρωες» σε σκηνοθεσία Μιλιβόγιεβιτς με τον Γιάννη Φέρτη και τον Ιεροκλή Μιχαηλίδη.

20.30-21.00

Καμαρίνια, υπέροχες στιγμές, ο Φέρτης να λέει ιστορίες για τα 65 χρόνια στο θέατρο. Διαγωνισμός αστείων με τον Ιεροκλή για τα κιλά μας και την εξωτερική εμφάνιση, δίπλα σε έναν αυθεντικό ζεν πρεμιέ σαν τον Φέρτη.

21.00-22.45

Η παράσταση «Ηρωες» είναι ταξίδι επικοινωνίας, μεταφυσικό, τριών ηλικιωμένων με ένα χιούμορ υψηλού επιπέδου. Μην ξεχνάμε ότι χιούμορ είναι η αλήθεια με… λίγη διακόσμηση. Το απολαμβάνουμε εμείς και το κοινό.

23.00-02.30

Εξοδος μετά την παράσταση, αιτία για ένα ποτό ή συνήθως δείπνο με φίλους. Επιλογή μαγαζιού αυθεντικού και όχι «δήθεν» της μόδας. Πολύ γέλιο, έχοντας απαιτήσεις γαστριμαργικής ευεξίας, θα τελειώσουμε με φιλοσοφικές ανησυχίες, μεταφυσικής διάθεσης.

02.30-03.30

Επιστροφή σπίτι, μπάνιο ζεστό για να φύγει η ένταση της ημέρας, ζεστό τσάι του βουνού από το Πήλιο, ταμείο των γεγονότων της ημέρας με τη σύντροφό μου. Διάβασμα βιβλίου, διαφορετικό από το μεσημέρι, μυθιστόρημα, δοκίμια, πολιτικά κείμενα, κοινωνιολογικά, ποιήματα. Κώστας Ακριβός «Γάλα Μαγνησίας» (Μεταίχμιο), Αλέν Ντε Μποτόν «Παρηγοριά της φιλοσοφίας» (Πατάκης), Μισέλ Ουέλμπεκ «Υποταγή» (Εστία). Καλωσορίζω τον ύπνο που μου κλείνει το μάτι.

​​Το βιβλίο του Δημήτρη Πιατά «Σινέ Λαύκος» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Πρόκειται για ένα οδοιπορικό επιστροφής σ’ ένα εξοχικό σπίτι του 1875, στον Λαύκο Μαγνησίας. Αυτή την περίοδο ο ηθοποιός πρωταγωνιστεί στις παραστάσεις «Παναγία των Παρισίων» στο «Παλλάς» και «Ηρωες» στο Νέο Θέατρο Κατερίνας Βασιλάκου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή