ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τεράστιες λίμνες ανακαλύφθηκαν κάτω από τον μεγαλύτερο παγετώνα της Ανταρκτικής

terasties-limnes-anakalyfthikan-kato-apo-ton-megalytero-pagetona-tis-antarktikis-2306708

Σε μια σημαντική ανακάλυψη, που εκτιμάται ότι θα βοηθήσει στη μελέτη των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, προχώρησαν Αυστραλοί ερευνητές, κατά τη διάρκεια αποστολής τους στην Ανταρκτική.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν την ύπαρξη μεγάλων λιμνών κάτω από την επιφάνεια του παγετώνα Τότεν, του μεγαλύτερου στο ανατολικό κομμάτι της Ανταρκτικής.

Ο συγκεκριμένος παγετώνας έχει πλάτος πάνω από 30 χιλιόμετρα και το πάχος του υπολογίζεται περίπου στα δύο χλμ. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η ανακάλυψη και μελέτη των λιμνών μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική στην πρόβλεψη των επιπτώσεων στους ωκεανούς από το λιώσιμο των παγετώνων.

Οπως εκτιμάται, το λιώσιμο ενός παγετώνα τόσο μεγάλου μεγέθους, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση, ακόμη και επτά μέτρων, της στάθμης των θαλασσών.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, επόμενο βήμα της επιστημονικής ομάδας είναι να «σκάψει» σε μεγάλο βάθος και να λάβει δείγματα από τα ύδατα των λιμνών, ωστόσο, όπως αναφέρει η συνέχεια της μελέτης βρίσκεται στον «αέρα», μιας και δεν έχει εξασφαλιστεί ακόμη η απαιτούμενη χρηματοδότηση.

με πληροφορίες από Guardian