Ελληνικό βραβείο ύψους ενός εκατ. δολαρίων διεκδικεί η ισραηλινή διαστημική αποστολή Beresheet (βίντεο)

Ελληνικό βραβείο ύψους ενός εκατ. δολαρίων διεκδικεί η ισραηλινή διαστημική αποστολή Beresheet (βίντεο)

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν το ρομποτικό ισραηλινό σκάφος Beresheet καταφέρει να προσεληνωθεί στο φεγγάρι στις 11 Απριλίου, ο ισραηλινός Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Space IL, που οργάνωσε την αποστολή, θα κερδίσει ένα εκατομμύριο δολάρια, το νέο βραβείο «Moonshot Award», που ανακοίνωσε το Ίδρυμα X Prize του Ελληνο-αμερικανού καινοτόμου μηχανικού και επιχειρηματία Πίτερ Διαμαντή.

To X Prize είναι ο κορυφαίος φορέας στον κόσμο στο σχεδιασμό και στη διοργάνωση διαγωνισμών με στόχο καινοτομίες και επιτεύγματα που μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο (μεταξύ άλλων διοργάνωσε πριν από λίγους μήνες τον υποθαλάσσιο διαγωνισμό Shell Ocean Discovery XPrize στα ανοιχτά της Μεσσηνίας στην Ελλάδα).

Το Ίδρυμα είχε, επίσης, διοργανώσει το διαγωνισμό Google Lunar XPrize, με στόχο την πρώτη επιτυχή ιδιωτική αποστολή στη Σελήνη, αλλά καμία ομάδα δεν είχε τελικά καταφέρει να «πιάσει» τη χρονική προθεσμία, ώστε να κατακτήσει το γενναιόδωρο βραβείο των 30 εκατ. δολαρίων.

Το νέο βραβείο ουσιαστικά προορίζεται για τη Space IL, η οποία είχε συμμετάσχει στον αποτυχημένο διαγωνισμό της Google και μετά συνέχισε την υλοποίηση της αποστολής στο φεγγάρι. Αν τα καταφέρει, θα είναι ο πρώτος μη αμιγώς κρατικός φορέας που, με ιδιωτική μόνο χρηματοδότηση, θα έχει καταφέρει να «πατήσει» στη Σελήνη, κάτι που έως τώρα έχουν κάνει μόνο οι δημόσιες διαστημικές υπηρεσίες τριών χωρών (ΗΠΑ, ΕΣΣΔ-Ρωσία και Κίνα).

Η SpaceIL ιδρύθηκε το 2011 από τρεις μηχανικούς και στη συνέχεια ενισχύθηκε από επιχειρηματίες και κρατικούς οργανισμούς του Ισραήλ, κυρίως την αεροδιαστημική βιομηχανία Israel Aerospace Industries. Στις 21 Φεβρουαρίου του 2019 εκτόξευσε το ύψους ενάμισι μέτρου σκάφος Beresheet («Γένεσις») από τις ΗΠΑ, πάνω σε ένα πύραυλο Falcon 9 της αμερικανικής διαστημικής εταιρείας Space X. Το συνολικό κόστος της αποστολής -μαζί με την εκτόξευση- έφθασε περίπου τα 100 εκατομμύρια δολάρια.

«Η αποστολή της SpaceIL ουσιαστικά αντιπροσωπεύει τον εκδημοκρατισμό της εξερεύνησης του διαστήματος. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα δούμε να πέφτει το πρώτο ντόμινο, πυροδοτώντας έτσι μια αλυσίδα όλο και πιο φθηνών και επαναλαμβανόμενων εμπορικών αποστολών στη Σελήνη και πέρα από αυτή», δήλωσε ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Ιδρύματος X Prize, Πίτερ Διαμαντής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT