ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Πέτυχε η αποστολή του ηλιακού ιστιοφόρου LightSail 2

Πέτυχε η αποστολή του ηλιακού ιστιοφόρου LightSail 2

Η Πλανητική Εταιρεία των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι σημείωσε επιτυχία η αποστολή του ηλιακού ιστιοφόρου της LightSail 2, ενός μικρού σκάφους μεγέθους φραντζόλας, το οποίο είχε εκτοξευθεί στις 25 Ιουνίου από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της NASA και ήδη κατάφερε να κινηθεί σε υψηλότερη κατά δύο χιλιόμετρα τροχιά γύρω από τη Γη, χρησιμοποιώντας τη δύναμη μόνο του ηλιακού φωτός, που λειτουργεί ως «άνεμος», ο οποίος ωθεί το μεγάλο ιστίο του. 

«Ανακοινώνουμε την επιτυχία της αποστολής. Το LightSail 2 κινήθηκε σε μεγαλύτερο ύψος τροχιάς χωρίς πυραυλικά καύσιμα, μόνο με την ώθηση του ηλιακού φωτός», δήλωσε περιχαρής σε συνέντευξη στην Πασαντίνα της Καλιφόρνια ο Μπιλ Νάι, πρόεδρος της Πλανητικής Εταιρείας, η οποία οργάνωσε την αποστολή.

Το LightSail 2 έγινε το πρώτο διαστημικό σκάφος, το οποίο κινείται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας μόνο με την ώθηση που παίρνει από τα σωματίδια του φωτός.  «Η ιδέα ότι μπορείς να πετάς ένα διαστημικό σκάφος και να επιτυγχάνεις πρόωση στο διάστημα με τίποτε άλλο παρά μόνο με φωτόνια, είναι εκπληκτική. Για μένα είναι πολύ ρομαντικό να 'πλέεις' με τις ηλιακές ακτίνες», ανέφερε ο Νάι, γνωστή τηλεοπτική προσωπικότητα στις ΗΠΑ, όπου είναι γνωστός ως «ο τύπος της επιστήμης».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ