Τηλεπαθητικές ικανότητες χάρη στην τεχνολογία

Τηλεπαθητικές ικανότητες χάρη στην τεχνολογία

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Ετοιμη πρέπει να είναι η κοινωνία για την επερχόμενη τεχνολογική επανάσταση, σύμφωνα με την οποία εγκεφαλικά μοσχεύματα θα επιτρέπουν στους ανθρώπους να επικοινωνούν τηλεπαθητικά, να αποκτούν νέες δεξιότητες και να διηγούνται πώς πέρασαν στις διακοπές τους με τη βοήθεια «εγκεφαλικών καρτ ποστάλ», σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες, οι οποίοι εκθέτουν το ελπιδοφόρο μέλλον σε άρθρο της εφημερίδας The Guardian. Παρότι αυτές οι τεχνολογικές καινοτομίες βρίσκονται ακόμη… στο μέλλον, η έρευνα γύρω από τα εγκεφαλικά μοσχεύματα και άλλες νευρολογικές συσκευές προχωρά με τέτοια ταχύτητα, που η Βασιλική Ακαδημία Επιστημών της Βρετανίας κάλεσε σε «εθνικής κλίμακας έρευνα» για τις νέες τεχνολογίες. «Σε διάστημα δέκα ετών, η τεχνολογία αυτή θα επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους», λέει ο Τιμ Κωνσταντίνου, επικεφαλής του εργαστηρίου νευρολογικών ερευνών του Πανεπιστημίου Ιμπίριαλ, του Λονδίνου.

Η έκθεση του πανεπιστημίου προβλέπει «νευρολογική επανάσταση», χάρη σε νευρολογικά μοσχεύματα, που θα επικοινωνούν απευθείας με τον ανθρώπινο εγκέφαλο και με άλλα μέρη του νευρικού συστήματος. Εως το 2040, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα μοσχεύματα αυτά θα επιτρέπουν σε παράλυτους να βαδίζουν, ενώ άλλες συσκευές θα αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα νευροεκφυλιστικών ασθενειών και τις επιπτώσεις της ανθεκτικής στη φαρμακευτική αγωγή κατάθλιψης.

Καινοτόμες συσκευές

Το νέο κύμα συσκευών θα ξεπεράσει κατά πολύ τα υπάρχοντα προϊόντα, όπως είναι τα κοχλιακά εμφυτεύματα ως βοηθήματα ακοής και τις συσκευές εγκεφαλικών ερεθισμάτων για ασθενείς με Πάρκινσον. Ερευνητικά εργαστήρια σχεδιάζουν καινοτόμες συσκευές που θα επιτρέπουν στους ανθρώπους να δακτυλογραφούν με τη σκέψη τους και να μοιράζονται ιδέες δικτυώνοντας τους εγκεφάλους τους. Αλλες ομάδες αναπτύσσουν κράνη και κεφαλόδεσμους, που θα επιταχύνουν τη μάθηση και θα βελτιώνουν τη μνήμη.

«Οι άνθρωποι θα γίνουν τηλεπαθητικοί σε κάποιο βαθμό, ικανοί να συνεννοούνται χωρίς να μιλούν μεταξύ τους, συνδέοντας τις σκέψεις τους», αναφέρει η έκθεση, επισημαίνοντας, ωστόσο,  και κάποιους κινδύνους. Οι συσκευές βελτίωσης των εγκεφαλικών λειτουργιών μπορεί να γίνουν είδη πολυτελείας, αφήνοντας πίσω τις αναπτυσσόμενες χώρες. Την ίδια ώρα, τέτοιου είδους συσκευές ανοίγουν τον δρόμο για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εφόσον θα προσφέρουν πρόσβαση στις εγκεφαλικές λειτουργίες των χρηστών τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή