Στους Μισέλ Μαγιόρ, Ντιντιέ Κελόζ και Τζέιμς Πίμπλς το Νομπέλ Φυσικής

Στους Μισέλ Μαγιόρ, Ντιντιέ Κελόζ και Τζέιμς Πίμπλς το Νομπέλ Φυσικής

43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δύο Ελβετοούς επιστήμονες, τους Μισέλ Μαγιόρ και τους Ντιντιέ Κελόζ και έναν Καναδοαμερικανό, τον Τζέιμς Πίμπλς απονεμήθηκε το φετινό βραβείο Νομπέλ Φυσικής. 

Ο Πίμπλς τιμήθηκε με το μισό βραβείο και το άλλο μισό μοιράζονται οι Μαγιόρ και Κελόζ. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 910.000 δολαρίων.

Από τη μία, οι θεωρητικές αποκαλύψεις του Τζέιμς Πιμπλς συμβάλλουν στην κατανόηση του πώς εξελίχθηκε το διάστημα μετά το Big Bang, ενώ οι Μαγιόρ και Κελόζ εξερεύνησαν τις γειτονικές στη Γη περιοχές του διαστήματος σε μια προσπάθεια να ανακαλύψουν άγνωστους, μέχρι σήμερα, πλανήτες και πράγματι ανακάλυψαν έναν εξωπλανήτη που κινείται σε τροχιά γύρω από ένα αστέρι ηλιακού τύπου.

Η Σουηδική Βασιλική Ακαδημία Επιστημών δήλωσε ότι οι φετινοί νικητές άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε για το σύμπαν και πως οι ανακαλύψεις τους αλλάζουν οριστικά τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε το σύμπαν.

με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή