Ανακαλύφθηκε μια μαύρη τρύπα που… δεν θα έπρεπε να υπάρχει

Ανακαλύφθηκε μια μαύρη τρύπα που… δεν θα έπρεπε να υπάρχει

2' 2" χρόνος ανάγνωσης

Mια πρωτοφανή ανακάλυψη έκαναν Κινέζοι επιστήμονες εξετάζοντας τον γαλαξία μας. Οι ερευνητές εντόπισαν μια μαύρη τρύπα τόσο εκτεταμένη και μεγάλη, ώστε μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει διατυπωθεί καμία επιστημονική θεωρία που να ερμηνεύει ικανοποιητικά την ύπαρξή της. Στην πραγματικότητα, επισημαίνουν οι αστρονόμοι, αυτή η μαύρη τρύπα δεν θα έπρεπε να υπάρχει. Το σχετικό δημοσίευμα, στο περιοδικό Nature, αναφέρει ότι η δυσθεώρητη μαύρη τρύπα, που έλαβε την ονομασία LB-1, κινείται γύρω από ένα άστρο που απέχει περίπου 15.000 έτη φωτός από τη Γη. Η μάζα της, σύμφωνα με υπολογισμούς, είναι περίπου 70 φορές μεγαλύτερη από τον Ηλιο και αυτό θεωρείται μοναδικό.

Οι αστρονόμοι του Εθνικού Αστρονομικού Παρατηρητηρίου της Κίνας και της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, με επικεφαλής τον Λιου Τζιφένγκ, έκαναν την απρόσμενη ανακάλυψη χρησιμοποιώντας το κινεζικό τηλεσκόπιο LAMOST (Large Sky Area Multi-Object Fibre Spectroscopic Telescope), το οποίο είναι γνωστό και ως τηλεσκόπιο «Γκούο Σουντζίνγκ» και βρίσκεται στον σταθμό Ξινλόνγκ της επαρχίας Χεμπέι. Στη συνέχεια, μετά τις πρώτες εκτιμήσεις τους, χρησιμοποίησαν το αμερικανικό τηλεσκόπιο Keck 1 και το ισπανικό Gran Telescopio Canarias, προκειμένου να ανακαλύψουν κάποια χαρακτηριστικά τόσο για το αστέρι όσο και για τη μαύρη τρύπα, διαπιστώνοντας τελικά ότι μια πλήρης τροχιά διαρκεί 69 ημέρες. Η LB-1, επισημαίνουν οι Κινέζοι ερευνητές, ανήκει στην κατηγορία των αστρικών μαύρων οπών, δηλαδή σχηματίστηκε μετά την έκρηξη και τη βαρυτική κατάρρευση ενός μεγάλου άστρου. Εως τώρα οι επιστήμονες πίστευαν ότι τέτοιου είδους μαύρες τρύπες δεν φθάνουν σε μέγεθος 20 φορές μεγαλύτερο του Ηλιου. «Μαύρες τρύπες με τέτοια μάζα δεν θα έπρεπε καν να υπάρχουν στον γαλαξία μας, σύμφωνα με τα περισσότερα υπάρχοντα μοντέλα αστρικής εξέλιξης. Η LB-1 διαθέτει διπλάσια μάζα από όση θεωρούσαμε δυνατή. Τώρα οι επιστήμονες πρέπει να αντιμετωπίσουν την πρόκληση και να εξηγήσουν τη δημιουργία της», δήλωσε ο Τζιφένγκ.

Μια πιθανή ερμηνεία είναι ότι πρόκειται για δύο μαύρες τρύπες σε κοντινή τροχιά, η μία γύρω από την άλλη, και όχι για μία ενιαία. Μαύρες τρύπες όπως η LB-1, αλλά μικρότερες σε μέγεθος, θεωρούνται συνηθισμένο φαινόμενο στον γαλαξία μας (φθάνουν ίσως τα 100 εκατομμύρια, σύμφωνα με μια εκτίμηση), αλλά σπανίως εντοπίζονται, επειδή –σε αντίθεση με άλλα είδη μαύρων οπών– συνήθως δεν εκπέμπουν ακτίνες Χ. Οσες έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα (περίπου δύο δεκάδες) έχουν όλες μάζες μικρότερες από 30 Ηλιους.

Παρ’ όλα αυτά, η LB-1, αν και η μεγαλύτερη έως τα σημερινά δεδομένα αστρική μαύρη τρύπα του γαλαξία, είναι πολύ μικρότερη από τις μαύρες τρύπες που υπάρχουν στα κέντρα γαλαξιών (του δικού μας συμπεριλαμβανομένου), οι οποίες έχουν μάζες εκατομμυρίων ή και δισεκατομμυρίων Ηλιων.