ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ανάλυση: Ενα προφητικό άρθρο για τον κορωνοϊό

Ανάλυση: Ενα προφητικό άρθρο για τον κορωνοϊό

Ο Bill Gates είχε δηλώσει προφητικά το 2015 για πιθανή πανδημία από ιό με την προτροπή να παραμείνουμε ψύχραιμοι όταν εκδηλωθεί, ακολουθώντας πιστά τα μέτρα πρόληψης και τις οδηγίες από κυβερνήσεις και φορείς υγείας προς τους πολίτες. Είχε μάλιστα δηλώσει ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ανθρωπότητα είναι η εξάπλωση ενός ιού παρά ένας πυρηνικός πόλεμος που θα περιοριζόταν μόνο μεταξύ αντιμαχομένων  κρατών. 

Τον ίδιο χρόνο το 2015 ερευνητές γενετικής σε κορυφαία παγκοσμίως πανεπιστήμια όπως το Harvard δημοσίευσαν μελέτη τους στο Nature Medicine για τον SARS, η οποία και αυτή ήταν προφητική και αναφερόταν στην επερχόμενη απειλή για την ανθρώπινη ζωή και τον πλανήτη από τους κορωνοϊούς. Ο τίτλος του άρθρου ήταν αποκαλυπτικός όπως και το περιεχόμενο του τα οποία ήσαν μια προειδοποίηση. Μάλιστα συνεργάτης μου ερευνητής Χημείας που μου προώθησε το άρθρο για ενημέρωση μου υπογράμμισε ότι η δημοσίευσή του δεν έπρεπε να επιτραπεί από τους εκδότες του έγκριτου περιοδικού θεωρώντας επικίνδυνη την έρευνα και εκτός επιστημονικής δεοντολογίας.

Η απάντησή μου μετά προσεκτική ανάγνωση του άρθρου ήταν ότι οι συγγραφείς, όλοι διακεκριμένοι ερευνητές σε κορυφαία πανεπιστήμια από ΗΠΑ, Κίνα, Ελβετία πραγματοποίησαν μια σημαντική εργαστηριακή έρευνα η οποία αποτελούσε συμβολή στην επιστήμη και θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη αποτελεσματικής θεραπείας για συγκεκριμένα στελέχη κορωνοϊών που σχετίζονται με ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος. Αυτή η προοπτική θεραπείας καταδείχθηκε σε πρόσφατο άρθρο στο Nature Medicine του 2020 όπου έγινε η αποκρυπτογράφηση της γενετικής αλληλουχίας και της πρωτεάσης που αποτελούν τον κορμό του SARS COVID 19.

Η μελέτη στο Nature Medicine του 2015 ανέφερε ότι ο κορωνοϊός, που είχε εντοπισθεί για πρώτη φορά σε νυχτερίδες της Κίνας, είχε τροποποιηθεί και ήταν σε θέση να προσβάλλει και ανθρώπινα κύτταρα. Οι ερευνητές δημιούργησαν έναν χιμαιρικό ιό, συνδυάζοντας την επιφανειακή πρωτεΐνη ενός κορωνοϊού με τη ραχοκοκαλιά ενός τροποποιημένου ιού SARS. Ο εργαστηριακά κατασκευασμένος υβριδικός χιμαιρικός ιός ήταν σε θέση να μολύνει ανθρώπινα πνευμονικά κύτταρα και να προκαλέσει ασθένεια σε ποντίκια με ελάχιστη όμως θνησιμότητα.

Αποτέλεσμα φυσικής προέλευσης, όχι γενετικής τροποποίησης

Πολλοί ισχυρίζονται ότι ο χιμαιρικός κορωνοϊός τροποποιήθηκε γενετικά στο εργαστήριο ώστε να είναι εξαιρετικά μεταδοτικός και θανατηφόρος η ακόμη ότι δραπέτευσε από αυτό. Σίγουρα και στα πιο ασφαλή εργαστήρια μπορούν να συμβούν ατυχήματα. Ωστόσο η εδραιωμένη επιστημονική άποψη είναι ότι ο ιός COVID 19 είναι αποτέλεσμα φυσικής εξέλιξης. Η φυσική εξέλιξη καταδείχθηκε στη πρόσφατη δημοσίευση στο Nature Medicine στις 17 Μαρτίου 2020 από ερευνητές κορυφαίων Πανεπιστημίων στις ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Αυστραλία.

Η μελέτη με τίτλο “The Proximal Origin of SARS-Cov-2’’ του 2020 αποδεικνύει ότι ο κορωνοϊός SARS-Cov-19 δεν είναι αποτέλεσμα γενετικής τροποποίησης με προσχεδιασμένο στόχο αλλά αποτέλεσμα φυσικής εξέλιξης. Στην πραγματικότητα διαφέρει ουσιαστικά από τους ήδη γνωστούς κορωνοϊούς της εποχικής γρίπης και μοιάζει περισσότερο με τους ιούς που βρίσκονται σε νυχτερίδες και παγκολίνους, θηλαστικά γνωστά και ως μυρμηγκοφάγοι, που ζουν στην Ασία και στην Αφρική. Κινέζοι ερευνητές εκτίμησαν ότι ο παγκολίνος, δημοφιλές είδος διατροφής στις δύο ηπείρους, ενδέχεται να μετέδωσε στον άνθρωπο τον νέο κορωνοϊό άλλοι όμως επιστήμονες διατηρούν επιφυλάξεις αναμένοντας περισσότερα στοιχεία.

Υπάρχουν πολλοί κορωνοϊοί, λίγοι είναι οι μολυσματικοί

Οι κορωνοϊοί δεν μας είναι άγνωστοι. Είναι μια μεγάλη οικογένεια ιών. Υπάρχουν περίπου 50 στελέχη, επτά από τα οποία μπορούν να μολύνουν τον άνθρωπο. Κορωνοϊοί σαν και αυτόν που έχει προκαλέσει περισσότερους από 30.000 θανάτους ανά τον κόσμο τους τελευταίους μήνες, ανέκαθεν ανιχνεύονταν στις νυχτερίδες σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία και η μελέτη των στα εργαστήρια ήταν αναπόφευκτη. Η αλυσίδα και διαδρομή του κορωνοϊού από τις νυχτερίδες στον άνθρωπο είναι δύσκολο να ιχνηλατηθεί όπως και μεταλλάξεις του DNA που όμως τώρα τις γνωρίζουμε σύμφωνα με το άρθρο.

Η κυρίαρχη άποψη, που έχει αποδειχθεί και με το πρόσφατο άρθρο, είναι ότι ο κορωνοϊός δεν είναι αποτέλεσμα γενετικής τροποποίησης, που θα μπορούσε να αποτελέσει βιολογικό όπλο όπως πιστεύουν οι απανταχού της γης συνωμοσιολόγοι, αλλά είναι αποτέλεσμα φυσικής εξέλιξης. Αν ο νέος κορωνοϊός ήταν προϊόν γενετικής προέλευσης, επισημαίνουν οι ερευνητές στην νέα μελέτη θα εντοπίζαμε τις νέες γενετικές αλληλουχίες που είχαν εισαχθεί στο γονιδίωμα. Ωστόσο οι ερευνητές βλέπουν ότι τα τμήματα του γονιδιώματος του νέου κορωνοϊού που διαφέρει από την αλληλουχία του γονιδιώματος των νυχτερίδων, έχουν διασκορπισθεί στο DNA με τυχαίο τρόπο ακριβώς όπως θα συνέβαινε εφόσον ο ιός αποτελούσε προϊόν φυσικής εξέλιξης.

Ελεγχος στον γενικό πληθυσμό ή όχι;

Γίνεται μεγάλη συζήτηση για το εάν θα πρέπει να γίνεται έλεγχος του κορωνοϊού στον γενικό πληθυσμό όπως γίνεται στη Νότιο Κορέα με ανίχνευση αντιγόνων ή αντισωμάτων, πράγμα ανέφικτο να το σηκώσει το Ελληνικό Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Η άλλη άποψη, με την οποία πολλοί συμφωνούν είναι: Επιλέγω να μην εξεταστώ για τον SARS-Cov-19 και να μείνω σπίτι.Έχει την λογική, ότι πέραν της επιδημιολογικής καταγραφής του πληθυσμού που οπωσδήποτε είναι χρήσιμη, αυτή καθ´εαυτή δεν προσφέρει θεραπεία. Και οι δυο απόψεις έχουν υποστηριχτεί με επιχειρήματα από πολλούς ερευνητές και ειδικούς. Άπαντες πρέπει να συμπεριφερόμαστε ως να είμαστε φορείς έστω και με διαφορετικό η καθόλου ιϊκό φορτίο. Το ανοσοποιητικό μας σύστημα παίζει καθοριστικό ρόλο στην άμυνα και προστασία μας. Η απάντηση για την ανάσχεση της διασποράς και την τελική θεραπεία ειναι: Μένουμε σπίτι μας, αποφεύγουμε τον συνωστισμό, ακολουθούμε με ιερή ευλάβεια τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας.

Όλοι πλέον αναγνωρίζουν ότι η έρευνα στα εργαστήρια είναι μονόδρομος για την ανακάλυψη θεραπειών και του πολυπόθητου εμβολίου, που είναι ο ασφαλέστερος τρόπος να αντιμετωπίσουμε τη λαίλαπα του SARS COVID-19. Η Γνώση και η Έρευνα είναι η Ασπίδα και το Απόλυτο Φάρμακο.

* Ο Γιάννης Ματσούκας, Καθηγητής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, είναι ιδρυτής του Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Ιατρική Χημεία», ένα Πρόγραμμα Αριστείας. Είναι πρώην Πρόεδρος του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών και Επικεφαλής Διεθνούς Δικτύου Βιοϊατρικής Έρευνας. Είναι Διακεκριμένος Καθηγητής των Πανεπιστημίων Calgary, Καναδά και Victoria, Αυστραλίας με τα οποία έχει εκτεταμένη επιστημονική συνεργασία.