Η άχρηστη πληροφορία της ημέρας: Το ψηλότερο όρος σε ολόκληρο το ηλιακό σύστημα

Η άχρηστη πληροφορία της ημέρας: Το ψηλότερο όρος σε ολόκληρο το ηλιακό σύστημα

51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το όρος Εβερεστ, το υψηλότερο βουνό της οροσειράς των Ιμαλαΐων, φτάνει, ως γνωστόν, τα 8.848 μέτρα. Δεν υπάρχει τίποτα πιο ψηλό πάνω στη Γη. Ένα αληθινό θαύμα της φύσης και διαχρονική πρόκληση για τους πιο τολμηρούς ορειβάτες ανά τον κόσμο.

Το Έβερεστ δεν είναι τίποτα όμως μπροστά στο όρος Όλυμπος του «κόκκινου πλανήτη» Άρη, που είναι και το υψηλότερο βουνό σε ολόκληρο το ηλιακό σύστημα: ένας πραγματικός κολοσσός με ύψος 26.000 μέτρα και περίπου 550 χιλιόμετρα πλάτος στους πρόποδές του.

Η άχρηστη πληροφορία της ημέρας: Το ψηλότερο όρος σε ολόκληρο το ηλιακό σύστημα-1

Δεν θα μπορούσε να υπάρξει ένα τέτοιο «θηρίο» στη Γη: όσο πιο αδύναμη η βαρύτητα στην επιφάνεια ενός αντικειμένου, τόσο ψηλότερα μπορούν τα φτάσουν τα βουνά του. Το όρος Έβερεστ έχει περίπου το μέγιστο ύψος στο οποίο μπορεί να φτάσει ένα βουνό στη Γη «προτού καταρρεύσουν από την ίδια τους την πλαστικότητα τα χαμηλότερα στρώματα πέτρας υπό το βάρος του βουνού» (Νιλ ΝτεΓκρας Τάισον, «Αστροφυσική για βιαστικούς», εκδ. Παπαδόπουλος).

Η άχρηστη πληροφορία της ημέρας: Το ψηλότερο όρος σε ολόκληρο το ηλιακό σύστημα-2

Αν ποτέ καταφτάσει επανδρωμένη αποστολή στον Αρη και καταφέρει να εγκαταστήσει αποικίες, η εξερεύνηση του Ολύμπου αναμένεται να είναι μια ιδιαιτέρως συναρπαστική εμπειρία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή