ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΗΠΑ: Φαρμακευτική εταιρεία ξεκινά δοκιμή σε ανθρώπους πειραματικού κοκτέιλ αντισωμάτων κατά της COVID-19

ΗΠΑ: Φαρμακευτική εταιρεία ξεκινά δοκιμή σε ανθρώπους πειραματικού κοκτέιλ αντισωμάτων κατά της COVID-19

Η Regeneron Pharmaceuticals Inc ανακοίνωσε σήμερα ότι άρχισε δοκιμή σε ανθρώπους του πειραματικού κοκτέιλ της αντισωμάτων ως θεραπεία για την COVID-19, την ασθένεια που προκαλείται από τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2.

Η δοκιμή έχει ένα "προσαρμοστικό" σχεδιασμό και θα μπορούσε γρήγορα να προχωρήσει από δεκάδες ασθενείς ώστε εν τέλει να περιλάβει χιλιάδες, δήλωσε στο Reuters ο Τζορτζ Γιαγκόπουλος, ο επικεφαλής επιστήμων της Regeneron.

"Αν πάει πολύ καλά σε μια εβδομάδα ή δύο θα προχωρήσουμε στην δεύτερη φάση. Σε έναν μήνα ή περίπου θα έχουμε σαφή δεδομένα ότι αυτό λειτουργεί ή δεν λειτουργεί. Ως το τέλος του καλοκαιριού μπορεί να έχουμε επαρκή δεδομένα για ευρεία χρήση", υπογράμμισε.

Η χορήγηση του διπλού αντισώματος που ονομάζεται REGN-COV2 συγκρίνεται με τη χορήγηση θεραπείας με ψευδοφάρμακο σε ασθενείς της COVID-19 που νοσηλεύονται και σε ασθενείς με COVID-19 που έχουν συμπτώματα, αλλά δεν είναι τόσο άρρωστοι ώστε να χρειάζονται νοσηλεία. Η Regeneron προγραμματίζει επίσης να μελετήσει το REGN-COV2 για την πρόληψη της προσβολής ανθρώπων που διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο έκθεσης στον νέο κορωνοϊό, όπως οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, και σε ανθρώπους που δεν έχουν προσβληθεί και εκτίθενται μέσω στενής επαφής σε κάποιον που έχει διαγνωσθεί θετικός στον ιό.

Τα αντισώματα είναι πρωτεΐνες που παράγει το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου και αναγνωρίζουν, συνδέονται και εξουδετερώνουν έναν ιό που εισβάλλει στον ανθρώπινο οργανισμό. Το κοκτέιλ της Regeneron, το οποίο περιλαμβάνει ένα αντίσωμα που έφτιαξε η εταιρεία και ένα δεύτερο που απομονώθηκε από ανθρώπους οι οποίοι ανάρρωσαν από την COVID-19, είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε τα δύο αντισώματά του να συνδέονται με την πρωτεΐνη-ακίδα του νέου κορωνοϊού, περιορίζοντας την δυνατότητα διαφυγής των ιών.

Στους ασθενείς που θα μετάσχουν στην δοκιμή θα γίνει μόνον μία ενδοφλέβια έγχυση REGN-COV2. Στα προληπτικά τμήματα της μελέτης, στους μετέχοντες θα χορηγούνται υποδορίως μικρότερες δόσεις, σημείωσε ο Τζορτζ Γιαγκόπουλος. Ερευνητές θα μετρούν τα ιικά φορτία των ασθενών και θα παρακολουθούν την πορεία των συμπτωμάτων τους.

Η Regeneron σημείωσε ότι η θεραπεία της μπορεί να είναι χρήσιμη ακόμη κι όταν δημιουργηθεί εμβόλιο για την COVID-19, καθώς οι ηλικιωμένοι άνθρωποι και άνθρωποι με καταβεβλημένο ανοσοποιητικό σύστημα συχνά δεν ανταποκρίνονται καλά στα εμβόλια.

Ο Τζορτζ Γιαγκόπουλος σημείωσε ότι, μολονότι η Regeneron δεν έχει ακόμη αποδείξεις ότι το REGN-COV2 είναι αποτελεσματικό, η εταιρεία έχει ανοίξει τον δρόμο για την παραγωγή του κοκτέιλ της αντισωμάτων στις εγκαταστάσεις της στη Νέα Υόρκη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters