ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Αποκαλυπτήρια για το εμβόλιο της Οξφόρδης: Τη Δευτέρα τα πρώτα ευρήματα

Αποκαλυπτήρια για το εμβόλιο της Οξφόρδης: Τη Δευτέρα τα πρώτα ευρήματα

Τη Δευτέρα ανακοινώνονται τα στοιχεία από την πρώτη φάση της κλινικής δοκιμής του εμβολίου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ανακοίνωσε σήμερα η ιατρική  επιθεώρηση «Lancet».

Σε δήλωσή του, εκπρόσωπος της επιθεώρησης ανέφερε: «Η εργασία, η οποία βρίσκεται στην τελική φάση της σύνταξης και της προετοιμασίας της, αναμένεται να δοθεί την Δευτέρα, 20 Ιουλίου, για άμεση δημοσίευση».

Ότι τα αποτελέσματα για το υπό δοκιμήν εμβόλιο βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο δημοσιοποίησης είχε νωρίτερα γνωστοποιήσει με ανάρτησή του, ο δημοσιογράφος του ITV Ρόμπερτ Πέστον γράφοντας:  «Ακούω ότι θα υπάρξουν θετικά νέα, σύντομα (ίσως αύριο) για τις αρχικές δοκιμές του εμβολίου της Οξφόρδης για την Covid-19 που υποστηρίζεται από την AstraZeneca»

Το εμβόλιο της Οξφόρδης βρίσκεται ήδη σε φάση μεγάλης κλίμακας δοκιμές σε ανθρώπους (Φάση 3) για να εκτιμηθεί αν μπορεί να προστατεύσει από την Covid-19. Ωστόσο οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη αναφέρει τα αποτελέσματα της Φάσης 1 που θα έδειχναν αν είναι ασφαλές και αν προκαλεί ή όχι ανοσολογική απάντηση.

Οι ίδιοι ερευνητές δήλωσαν πάντως νωρίτερα μέσα στον μήνα ότι η ανοσολογική απάντηση που έχουν δει μέχρι τώρα στις δοκιμές ήταν ενθαρρυντική.

Συγκεκριμένα, ανώτατη επιστήμονας της ερευνητικής ομάδας της Οξφόρδης είχε δηλώσει ότι η ομάδα της έχει δει «θετικά» αποτελέσματα στις μέχρι τώρα δοκιμές, κάνοντας λόγο για «σωστή ανοσολογική απόκριση» από τους οργανισμούς στους οποίους δοκιμάστηκε το δοκιμαστικό εμβόλιο.

Περισσότερα από 100 εμβόλια αναπτύσσονται και δοκιμάζονται σ’ όλον τον κόσμο εναντίον της Covid-19.

Θετικό κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν σήμερα σε υψηλό πέντε εβδομάδων με τις μετοχές εταιριών που σχετίζονται με τον ταξιδιωτικό τομέα να «αναθαρρούν» ύστερα από τις ειδήσεις περί προόδου στην ανάπτυξη εμβολίου κατά του Covid -19.

Οι μετοχές των British Airways (IAG), Ryanair και Lufthansa σημείωσαν άνοδο μεταξύ 9.7% και 10.7%, ενώ ο δείκτης  Ταξιδίου και Αναψυχής κατέγραψε άνοδο 6,1 .

Οι επενδυτές εισέπραξαν τα πρώιμα αποτελέσματα του πειραματικού εμβολίου της αμερικανικής εταιρίας  Moderna, ενώ και η μετοχή της συνεργαζόμενης με την Οξφόρδη, AstraZeneca σημείωσε άνοδο κατά 5.2% ύστερα από τη γνωστοποίηση ότι τα αποτελέσματα των πολύμηνων ερευνών ενδέχεται να δημοσιοποιηθούν άμεσα.

«Το κεντρικό μας σενάριο είναι ότι πιθανό εμβόλιο θα είναι ευρέως διαθέσιμο το δεύτερο τρίμηνο του επομένου έτους, ή το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος», δήλωσε ο Mark Haefele, επικεφαλής επενδύσεων της UBS Global Wealth Management.

Σημειώνεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη συνάψει συμφωνία για την αγορά σχεδόν του ενός τρίτου της πρώτης παρτίδας 1 δισ. δόσεων του πειραματικού εμβολίου της AstraZeneca, διαθέτοντας έως 1,2 δισ. δολάρια με σκοπό η βρετανική φαρμακευτική να βοηθήσει στην ανάπτυξη του εμβολίου της Οξφόρδης.