Το κρεβάτι που κόβει το ροχάλισμα, η λάμπα ύπνου και οι πιτζάμες αυτιών

Το κρεβάτι που κόβει το ροχάλισμα, η λάμπα ύπνου και οι πιτζάμες αυτιών

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ζούμε σήμερα σε έναν υπερσυνδεδεμένο κόσμο μας όπου τα γεύματα διακόπτονται από τα «έξυπνα» κινητά και το 75% των χρηστών διαβάζει τα μηνύματα που λαμβάνει ενώ βρίσκεται στην τουαλέτα. Είναι, λοιπόν, προφανές γιατί οι κατασκευαστές τεχνολογικών ειδών παθαίνουν πραγματικό πονοκέφαλο μέχρι να βρουν ένα άνοιγμα στην αγορά για τα δικά τους καινοτόμα προϊόντα.

Ετσι, πολλές εταιρείες αποστρέφουν το ενδιαφέρον τους από τις καθημερινές μας δραστηριότητες και το εστιάζουν στις ώρες του ύπνου. Πολλές εφαρμογές αλλά και συσκευές που καταγράφουν και παρακολουθούν τους δείκτες της υγείας και της φυσικής μας κατάστασης, όπως παραδείγματος χάρη πώς κινούμαστε στο κρεβάτι, βρίσκονται ήδη στα ράφια των καταστημάτων. Ομως αυτό που έγινε ιδιαίτερα αισθητό στη φετινή έκθεση τεχνολογίας CES είναι το πλήθος των προϊόντων που στοχεύουν στο να μας κάνουν να απολαύσουμε τον νυχτερινό μας ύπνο κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο ή τουλάχιστον να ανακαλύψουν τους λόγους για τους οποίους δεν κοιμόμαστε καλά και ξυπνάμε νιώθωντας κόπωση.

Μήπως φταίει ο σύντροφος;

Αυτά τα προβλήματα τα λαμβάνει πολύ σοβαρά η εταιρεία Sleep Number. Το «σούπερ κρεβάτι της», που έχει λίγο αλμυρή τιμή αφού ξεπερνάει ττις 5.800 ευρώ, είναι εξοπλισμένο με τεχνολογία ελέγχου και παρακολούθησης. Τα δεδομένα που συγκεντρώνονται αποστέλλονται στην ταμπλέτα σας κατά τη διάρκεια της ημέρας έτσι ώστε να μπορείτε να τα ελέγξετε εξονυχιστικά. Το κρεβάτι αυτό ελέγχει όλες τις κινήσεις του σώματος ενόσω κοιμάστε και μία εφαρμογή καταλήγει εάν τελικά σας ενοχλούσε ο σύντροφός σας και δεν σας επέτρεψε να κοιμηθείτε καλά.

Αν κριθεί αναγκαίο, μπορείτε να αλλάξετε τη σκληρότητα του στρώματος στη μία μόνο πλευρά του κρεβατιού, γεγονός που θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε πιο άνετα χωρίς να ενοχληθεί ο σύντροφός σας. Επίσης, όσο απίστευτο και αν φαίνεται, το κρεβάτι αυτό είναι ειδικά εξοπλισμένο ώστε να σας κάνει να κόψετε το ροχάλισμα. Κουνώντας απαλά πάνω-κάτω τον άνθρωπο που ροχαλίζει, κατά τρόπο ώστε να ανοίγουν οι αεραγωγοί του, το κρεβάτι καταφέρνει να σταματάει το ροχάλισμα ακριβώς σαν κάποιος να του έδινε ένα ελαφρύ σκούντημα, χωρίς, ωστόσο, να τον ξυπνήσει. Πολλοί πιστεύουν ότι για να απολαμβάνουμε καλύτερης ποιότητας ύπνο δεν αρκεί να πέφτουμε στο κρεβάτι νωρίτερα, αλλά θα πρέπει στην πραγματικότητα να κοιμόμαστε εξυπνότερα, κάνοντας κατά το δυνατόν καλύτερη χρήση του χρόνου που βρισκόμαστε κάτω από τα σεντόνια.

Απαλό κόκκινο φως

«Περνάμε το ένα τρίτο της ζωής μας στο κρεβάτι», λέει χαρακτηριστικά ο Αλέν Αμαντόρ της γαλλικής εταιρείας Withings που παρουσίασε τη δική της τεχνολογία, την Aura, για τον έλεγχο του ύπνου. Στην ουσία πρόκειται για μία πολύ ιδιαίτερη λάμπα. Οταν θέλεις να κοιμηθείς, αναπαράγει κάποιους χαλαρωτικούς ήχους και εκπέμπει ένα απαλό κόκκινο φως στο δωμάτιο. Το χρώμα, αναφέρει η ανακοίνωση της εταιρείας, έχει αποδειχθεί ότι διεγείρει την απελευθέρωση μελατονίνης, μιας ορμόνης που προκαλεί νύστα. Το πρωί, ένα απαλό γαλάζιο χρώμα επιφέρει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα, βοηθώντας μας να ξυπνήσουμε. Ακόμη, ένα κομμάτι υφάσματος με αισθητήρες τοποθετείται κάτω από το στρώμα, επιτρέποντας στην Aura να καταγράψει πότε κινείστε περισσότερο στον ύπνο σας έτσι ώστε να σας ξυπνήσει όταν δεν βρίσκεστε σε βαθύ ύπνο. Αυτό σημαίνει ότι όταν θα σηκωθείτε από το κρεβάτι, θα είσαστε σε καλύτερη διάθεση.

Επίσης, στην έκθεση τεχνολογίας παρουσιάστηκαν αρκετές συσκευές που ασχολούνται αποκλειστικά με θέματα ύπνου, γεγονός που σημαίνει ότι ο συγκεκριμένος τομέας έχει γίνει πραγματικά της μόδας.  

Το SleepPhones,παραδείγματος χάρη, προσφέρει ένα μαντίλι για το κεφάλι, το οποίο περιγράφεται ως «πιτζάμες για τα αυτιά σας», ενώ το Good Night Light της Lighting Science είναι ένας γλόμπος με τον οποίο ρυθμίζονται τα κύματα φωτός που επηρεάζουν τη μελατονίνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή