ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μελέτη: Πώς επηρεάζει η υγρασία τη διασπορά σωματιδίων κορωνοϊού

Μελέτη: Πώς επηρεάζει η υγρασία τη διασπορά σωματιδίων κορωνοϊού

Ένας ιαπωνικός υπερυπολογιστής έδειξε ότι η υγρασία μπορεί να επηρεάσει κατά πολύ τη διασπορά σωματιδίων του κορωνοϊού, υποδεικνύοντας ότι αυξάνονται οι κίνδυνοι μετάδοσης σε ξηρές συνθήκες σε εσωτερικούς χώρους κατά τους χειμερινούς μήνες.

Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη του ερευνητικού κέντρου Riken και του πανεπιστημίου του Κόμπε, η χρήση υγραντήρων μπορεί να βοηθάει στον περιορισμό των μολύνσεων σε περιόδους κατά τις οποίες δεν είναι δυνατός ο αερισμός των χώρων μέσω των παραθύρων.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τον υπερυπολογιστή Fugaku για να προβάλουν σε μοντέλο την εκπομπή και τη ροή σωματιδίων που μοιάζουν με αυτά του ιού από μολυσμένους ανθρώπους σε διάφορους εσωτερικούς χώρους.

Υγρασία άνω του 30% στην ατμόσφαιρα είχε ως αποτέλεσμα υπερδιπλάσια ποσότητα σωματιδίων σε αερολύματα σε σύγκριση με επίπεδα 60% ή υψηλότερα, έδειξαν οι προσομοιώσεις.

Η μελέτη έδειξε επίσης πως οι διαφανείς πλαστικές ασπίδες προσώπου δεν είναι τόσο αποτελεσματικές όσο οι μάσκες στο να εμποδίζουν την εξάπλωση των αερολυμάτων. Άλλα ευρήματα έδειξαν πως οι πελάτες εστιατορίων και καφέ κινδυνεύουν περισσότερο να κολλήσουν Covid-19 από κάποιον που κάθεται δίπλα τους, απ’ ό,τι από κάποιον που κάθεται απέναντί τους στο τραπέζι, καθώς και ότι ο αριθμός αυτών που συμμετέχουν σε χορωδίες θα πρέπει να περιοριστεί και να υπάρχει απόσταση μεταξύ τους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters