Μάχη για «κατάκτηση» του Διαστήματος

Μάχη για «κατάκτηση» του Διαστήματος

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρεις ξεχωριστές αποστολές από τρεις διαφορετικές χώρες πλησιάζουν τον «Κόκκινο πλανήτη», κάνοντας ιδιαίτερα σημαντικές τις επόμενες εβδομάδες του Φεβρουαρίου στον χώρο της διαστημικής έρευνας. Οι διαστημικές αποστολές των ΗΠΑ, της Κίνας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) με προορισμό τον Αρη ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2020 και περιλαμβάνουν τρία ρομποτικά διαστημικά σκάφη που θα πρωταγωνιστήσουν στον διαστημικό ανταγωνισμό των τριών χωρών.

Την Τρίτη, το ρομποτικό σκάφος «Hope» των ΗΑΕ θα εισέλθει στην αρειανή τροχιά για να μελετήσει την ατμόσφαιρα του πλανήτη. Την επόμενη μέρα, η αποστολή «Τιανγουέν-1» της Κίνας θα αρχίσει τις τολμηρές επιχειρήσεις, που περιλαμβάνουν την τοποθέτηση ενός οχήματος στην επιφάνεια του Αρη. Την επόμενη εβδομάδα, η NASA θα προσπαθήσει να προσεδαφίσει το μεγαλύτερο ρομποτικό της όχημα, μεγέθους ενός οχήματος SUV, στην κοίτη μιας αρχαίας λίμνης. Οι δύο προσεδαφίσεις θα είναι ιδιαίτερα δύσκολες, καθώς το 60% των προηγούμενων προσπαθειών έχει αποτύχει και αν η Κίνα τα καταφέρει, θα είναι η τρίτη χώρα που σημείωσε το επίτευγμα, μετά τις ΗΠΑ και την πρώην Σοβιετική Ενωση.

Στόχος της αποστολής «Hope» των ΗΑΕ είναι να παρέχει στους επιστήμονες μια πλήρη εικόνα της αρειανής ατμόσφαιρας και να διατεθούν προς όλους τα δεδομένα που θα προκύψουν από τη συλλογή. Η πρώτη διαστημική αποστολή της Κίνας σκοπεύει στην καθιέρωσή της ως υπερδύναμης στο Διάστημα. Η «Τιανγουέν-1» θεωρείται από την Κίνα το πρώτο βήμα για μελλοντικές αποστολές που θα φέρουν πίσω δείγματα από τα πετρώματα και το έδαφος του Αρη για να μελετηθεί η γεωλογική ιστορία του πλανήτη.

Το ρομποτικό σκάφος «Perseverance» της NASA, συνολικού κόστους 2,4 δισ. δολαρίων, θα επιχειρήσει να διαπιστώσει αν στον «Κόκκινο πλανήτη» υπήρχε ποτέ ζωή. Σύμφωνα με τη NASA, το όχημα είναι ένας «ρομποτικός αστροβιολόγος» και το μεγαλύτερο και πιο εξελιγμένο όχημα που έχει στείλει ο Οργανισμός ποτέ στην επιφάνεια του Αρη. Η αποστολή πιθανώς θα προετοιμάσει το έδαφος για μελλοντικές ανθρώπινες αποστολές στον Αρη και το φεγγάρι. 

Επειτα από επτά μήνες διαστημικής πτήσης, οι τρεις ξεχωριστές αποστολές πλησιάζουν τον προορισμό τους όπου και θα ξεκινήσει ο νέος αγώνας δρόμου για τα ανθρώπινα επιτεύγματα στην εξερεύνηση του σύμπαντος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή