ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Εμβόλιο Pfizer: Ιδανική απόσταση μεταξύ των δόσεων οι οκτώ εβδομάδες, δείχνει έρευνα

Η καθυστέρηση της δεύτερης δόσης ευνοεί την ισχυρότερη λειτουργία των αντισωμάτων στον οργανισμό

Εμβόλιο Pfizer: Ιδανική απόσταση μεταξύ των δόσεων οι οκτώ εβδομάδες, δείχνει έρευνα

Ακόμη καλύτερα αποτελέσματα στη δημιουργία αντισωμάτων κατά του κορωνοϊού έχει το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech αυξάνεται η χρονική απόσταση μεταξύ των δύο δόσεων στις οκτώ εβδομάδες, σύμφωνα με επιστημονική έρευνα που δημοσιεύει την Παρασκευή το BBC.

Την ώρα που στο Ισραήλ εντοπίζεται κάπως ασθενέστερη πλέον η ασπίδα προστασίας που προσφέρει το συγκεκριμένο εμβόλιο, έναντι της μετάλλαξης Δέλτα, βρετανική έρευνα δείχνει ότι η απομάκρυνση μεταξύ των δύο δόσεων του mRNA εμβολίου της αμερικανογερμανικής κοινοπραξίας επιτρέπει στο ανοσοποιητικό σύστημα να παράγει περισσότερα αντισώματα.

Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν να υποστηρίζουν την τακτική της βρετανικής κυβέρνησης υπέρ της μεγαλύτερης χρονικής απόστασης μεταξύ των δόσεων από τις τρεις εβδομάδες που η ίδια η εταιρία συνιστά βάσει των κλινικών δοκιμών της.

Το Λονδίνο έχει από τα τέλη του 2020 αυξήσει τη χρονική απόσταση μεταξύ των δόσεων στις 12 εβδομάδες, κυρίως με στόχο τη χορήγηση πρώτης δόσης σε όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα, αλλά η έρευνα δείχνει ότι η ιδανική απόσταση φαίνεται να είναι οι οκτώ εβδομάδες.

Διαβάστε επίσης:

Η βρετανική έρευνα συνέκρινε την αντίδραση του οργανισμού 503 ασθενών του Βρετανικού Συστήματος Υγείας (NHS) έλαβαν με διαφορετικές χρονικές αποστάσεις μεταξύ των δόσεων το εμβόλιο της Pfizer στα τέλη του 2020 και τις αρχές του 2021, όταν η βρετανική μετάλλαξη Άλφα εξαπλωνόταν.

Η έρευνα έδειξε ότι όλοι οι εμβολιασμένοι είχαν ισχυρά αντισώματα μετά τη χορήγηση και των δύο δόσεων. Η χρονική απόσταση των τριών εβδομάδων παρήγαγε όμως λιγότερα αντισώματα εξουδετέρωσης του κορωνοϊού, που τον εμποδίζουν από τη μόλυνση των κυττάρων, σε σύγκριση με το διάστημα 10 εβδομάδων μεταξύ των δόσεων. Παρά τη μείωση των αντισωμάτων όσο περνά ο χρόνος μετά την πρώτη δόση, η απομάκρυνση της δεύτερης δόσης από την πρώτη δημιουργεί περισσότερα κύτταρα που ενισχύουν τη λεγόμενη μνήμη των αντισωμάτων και ευνοούν την καλύτερη και μεγαλύτερη απόδοσή τους.

Το εμβόλιο της Pfizer είναι το ένα από τα τρία σκευάσματα που προσφέρονται στη Βρετανία, μαζί με το ευρύτατα χορηγούμενο εμβόλιο της AstraZeneca καθώς και αυτό της Moderna.

Πηγή: ΒΒC