Κλιματική αλλαγή: Οι θερμοκρασίες-ρεκόρ του 2020 ανησυχούν τους επιστήμονες

Κλιματική αλλαγή: Οι θερμοκρασίες-ρεκόρ του 2020 ανησυχούν τους επιστήμονες

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 2020 ήταν το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί έως σήμερα στην Ευρώπη με σημαντική διαφορά από το προηγούμενο υψηλό, υπογραμμίζουν οι επιστήμονες σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC. 

Στην έκθεση State of the Climate 2020 της Αμερικανικής Μετεωρολογικής Εταιρείας σημειώνεται ότι στην Αρκτική οι θερμοκρασίες αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς, ενώ η θερμοκρασία πάνω από την ξηρά ήταν η υψηλότερη από το 1900, όταν και ξεκίνησαν οι καταγραφές.

Πρόσφατες μελέτες επιβεβαίωσαν ότι το 2020 ήταν το θερμότερο έτος για την Ευρώπη και ένα από τα τρία θερμότερα παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, το 2020, το εύρος θερμοκρασιών στην Ευρώπη σε σχέση με τα προηγούμενα έτη ήταν σημαντικά μεγαλύτερο από τις προηγούμενες εκτιμήσεις. Ειδικότερα, ήταν όχι μόνο θερμότερο κατά 1,9 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο, αλλά και τουλάχιστον 0,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από το προηγούμενο υψηλό.

Διαβάστε επίσης: Η κλιματική κρίση οδηγεί σε «ασφυξία» τη Μεσόγειο

«Αυτό το επίπεδο διαφοράς από τον προηγούμενο μακροπρόθεσμο μέσο όρο προκαλεί ανησυχία», δήλωσε ο Δρ Ρόμπερτ Νταν, κλιματολόγος στο βρετανικό Μετεωρολογικό Γραφείο.

«Είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει, ωστόσο δεν είναι μόνο οι θερμοκρασίες που αυξάνονται, αλλά και τα ακραία φαινόμενα, οι καύσωνες που βλέπουμε φέτος, αλλά και πέρυσι. Παρατηρούμε αυτά τα φαινόμενα σε ολόκληρο τον κόσμο», πρόσθεσε.

Και άλλοι ερευνητές συμφωνούν ότι οι καύσωνες-ρεκόρ προκαλούν ανησυχία. «Το μέγεθος κατά το οποίο ξεπεράστηκε το προηγούμενο ρεκόρ πρέπει να μας ανησυχεί όλους», δήλωσε η καθηγήτρια Γκάμπι Εγκερλ, καθηγήτρια επιστήμης του κλιματικού συστήματος στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Με πληροφορίες από BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή