Φάρμακο για τον κορωνοϊό: Η ελπίδα αναδύεται από τα βάθη της θάλασσας

Φάρμακο για τον κορωνοϊό: Η ελπίδα αναδύεται από τα βάθη της θάλασσας

Πέντε πολυσακχαρίτες φαίνεται να έχουν την ικανότητα ανάσχεσης της αναπαραγωγής του ιού

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τον κορωνοϊό να επηρεάζει την ανθρωπότητα εδώ και δύο χρόνια, η επιστήμη αναζητεί ακόμη κάποιο φάρμακο που να περιορίζει ή και να θεραπεύει την Covid-19. Μετά την αποτυχημένη εφαρμογή άλλων φαρμάκων όπως η ρεμδεσιβίρη, η απάντηση ίσως βρίσκεται στον βυθό της θάλασσας, και συγκεκριμένα σε ουσίες που διαθέτουν αντιβιοτικές ιδιότητες, σύμφωνα με ομάδα ερευνητών στη Βρετανία.

Σύμφωνα με άρθρο καθηγητή σε πανεπιστήμιο της Σκωτίας, η φύση είναι σε θέση να λύσει προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι, όπως ακριβώς έγινε τον περασμένο αιώνα με την ανακάλυψη της πενικιλίνης.

Ο καθηγητής Αμπντάλα Μοχαμεντσαλίχ, του Πανεπιστημίου της Δυτικής Σκωτίας, επισημαίνει ότι ενώ η ανάλυση των δισεκατομμυρίων ουσιών που υπάρχουν στη φύση είναι προφανώς αδύνατη, ο ίδιος και η ερευνητική του ομάδα έχουν κάτι πολύ συγκεκριμένο κατά νου, κι αυτό βρίσκεται στα βάθη των θαλασσών, ένα πεδίο ελάχιστα ερευνημένο για την παραγωγή φαρμάκων από τις ουσίες του.

Στο στόχαστρο της ομάδας των επιστημόνων βρίσκονται οι θαλάσσιοι θειώδεις πολυσακχαρίτες (MSP). Πρόκειται για ένα είδος υδατανθράκων που περιέχουν θείο και βρίσκονται κυρίως σε πλαγκτόν και φύκια. Σε μικρότερο ποσοστό υπάρχουν και στα ψάρια.

Το σημαντικό με τις ουσίες αυτές είναι ότι έχουν επιδείξει ικανότητα πρόληψης πολλών ασθενειών από ιούς όπως ο έρπης, ο ΗΙV, η γρίπη και η ηπατίτιδα. Η βρετανική επιστημονική ομάδα όμως χρησιμοποίησε ένα σύνολο στοιχείων προηγούμενων μελετών και με ειδικό λογισμικό κατέληξε σε 45 ουσίες που εντοπίζονται σε διάφορα σώματα στη θάλασσα και ενδεχομένως έχουν τη δυνατότητα καταπολέμησης του κορωνοϊού.

Φάρμακο για τον κορωνοϊό: Η ελπίδα αναδύεται από τα βάθη της θάλασσας-1

Με μοριακή προσομοίωση αναζήτησαν κάτι παρόμοιο με την ουσία ηπαρίνη η οποία είναι γνωστό ότι προσδένεται στην ακίδα πρωτεΐνης του κορωνοϊού και τον εμποδίζει από το να μολύνει άλλα κύτταρα. Το κακό με την ηπαρίνη είναι ότι αραιώνει τα αιμοσφαίρια στο ανθρώπινο αίμα, άρα δεν ενδείκνυται για χορήγηση.

Προς ικανοποίηση των ερευνητών, εννέα πολυσακχαρίτες έδειξαν την ίδια ικανότητα με την ηπαρίνη. Τέσσερις από αυτούς έχουν ήδη διερευνηθεί, μεταξύ των οποίων και η καραγενάνη που ήδη χρησιμοποιείται κατά του κρυολογήματος.

Πέντε άλλοι όμως δεν είχαν μέχρι σήμερα εντοπιστεί και δίνουν σημαντικά περιθώρια έρευνας και εντοπισμού ουσιών που θα εμποδίζουν την αναπαραγωγή του κορωνοϊού χωρίς να προκαλούν βλάβη στον άνθρωπο. Έχουν ήδη προωθηθεί για εργαστηριακές μελέτες με την ελπίδα ουσιαστικής προόδου στη φαρμακευτική μάχη κατά της πανδημίας, με την ελπίδα να αναδύεται σιγά σιγά από τα βάθη της θαλάσσης.

Πηγή: The Conversation

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή