Long Covid: Οι τέσσερις παράγοντες που ευνοούν την πολύμηνη παρουσία συμπτωμάτων

Long Covid: Οι τέσσερις παράγοντες που ευνοούν την πολύμηνη παρουσία συμπτωμάτων

Τα ευρήματα μπορεί να οδηγήσουν σε επιτυχή πρόληψη ή θεραπεία της κατάστασης αυτής

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κάθε οργανισμό υπάρχουν βιολογικοί παράγοντες που μπορεί να ευνοούν την παραμονή των συνεπειών της Covid-19 για μήνες, μια κατάσταση γνωστή ως Μακρά Covid (Long Covid), που αφορά χιλιάδες αναρρώσαντες από τον κορωνοϊό. Το σχετικό συμπέρασμα προκύπτει από αμερικανική έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Cell.

Μια ομάδα ερευνητών ακολούθησε την πορεία περισσοτέρων των 200 ασθενών επί δύο με τρεις μήνες μετά την αρχική τους διάγνωση με κορωνοϊό, και εντόπισε ότι όντως υφίστανται τέσσερις παράγοντες που βοηθούν στην πρόβλεψη για το εάν κάποιος θα έχει επί μακρόν συνέπειες από τη νόσησή του με Covid-19.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι υφίσταται σύνδεση μεταξύ των παραγόντων αυτών και της Long Covid (η οποία ιατρικά περιγράφεται με τα αρχικά PASC) είτε ήταν ήπια είτε ήταν σοβαρή η αρχική νόσηση. Τα ευρήματα μπορεί μάλιστα να δείχνουν και τον τρόπο για την αποτροπή ή τη θεραπεία κάποιων περιπτώσεων Long Covid, περιλαμβανομένης της πιθανότητας χορήγησης αντιικών σκευασμάτων λίγο μετά την αρχική διάγνωση της μόλυνσης.

Ο ένας από τους τέσσερις παράγοντες είναι το επίπεδο RNA του κορωνοϊού στο αίμα στην αρχή της μόλυνσης, που αποτελεί σαφή ένδειξη του ιικού φορτίου. Άλλος παράγοντας είναι η παρουσία κάποιων αντισωμάτων που λανθασμένα επιτίθενται σε ιστούς του σώματος σε καταστάσεις όπως ο λύκος και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Τρίτος παράγοντας είναι τυχόν επαναδραστηριοποίηση του ιού Epstein-Barr, ενός ιού που μολύνει τους περισσότερους ανθρώπους, κυρίως σε μικρή ηλικία, και συνήθως παραμένει εν υπνώσει στον οργανισμό.

Ο τελευταίος παράγοντας είναι η παρουσία διαβήτη Τύπου 2, αν και οι επιστήμονες της έρευνας και άλλοι ειδικοί λένε ότι σε μελέτες που αφορούν μεγάλος αριθμούς ασθενών είναι πιθανόν ο διαβήτης να είναι μόνο μία από τις παθήσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο για τη Long Covid.

«Πρόκειται για την πρώτη ολοκληρωμένη προσπάθεια εντοπισμού βιολογικών μηχανισμών έναντι της Μακράς Covid», παρατήρησε ο Δρ Στίβεν Ντικς, καθηγητής Ιατρικής στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, που δεν είχα κάποια ανάμειξη με την έρευνα αυτή.

Ωστόσο πρόσθεσε ότι τα ευρήματα αυτά είναι στο στάδιο της ανίχνευσης και θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από περαιτέρω έρευνα. Την ίδια άποψη εξέφρασαν και άλλοι επιστήμονες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή