Εμβόλιο AstraZeneca: Η κριτική στο σκεύασμα «σκότωσε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους»

Εμβόλιο AstraZeneca: Η κριτική στο σκεύασμα «σκότωσε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους»

Ξέσπασμα από επιστήμονα της Οξφόρδης που συμμετείχε στην ανάπτυξή του

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιστήμονες και πολιτικοί «πιθανώς σκότωσαν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους» πλήττοντας τη φήμη του εμβολίου της AstraZeneca, δήλωσε τη Δευτέρα στο BBC επιστήμονας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που συμμετείχε στην ανάπτυξη του σκευάσματος.

«Έφθειραν τη φήμη του εμβολίου κατά τρόπο που αντήχησε σε ολόκληρο τον κόσμο», ανέφερε ο καθηγητής Τζον Μπελ, προσθέτοντας ότι «νομίζω πως η κακή συμπεριφορά από επιστήμονες και πολιτικούς έχει πιθανώς σκοτώσει εκατοντάδες χιλιάδες και δεν πρέπει να είναι υπερήφανοι γι’ αυτό».

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου αρχικά είχε γίνει εκτεταμένος εμβολιασμός το πρώτο μισό του 2021 με το σκεύασμα της βρετανοσουηδικής φαρμακοβιομηχανίας, κυβερνητικοί σύμβουλοι πρότειναν ότι στις ηλικίες κάτω των 40 ετών θα πρέπει καλύτερα να προσφερθούν άλλα εμβόλια κατά του κορωνοϊού λόγω τη σύνδεσης του συγκεκριμένου σκευάσματος με εξαιρετικά σπάνιες θρομβώσεις στο αίμα.

Η σχετική ανησυχία οδήγησε και σε πολλές χώρες, όπως και η Ελλάδα να περιορίσουν τη χρήση του συγκεκριμένου εμβολίου, ωστόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση τεράστιο ρόλο έπαιξε και η αντιπαράθεση της εταιρίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τις ημερομηνίες παράδοσης των δόσεων, ανεξαρτήτως τυχόν παρενεργειών του σκευάσματος.

Τελικά το εμβόλιο της AstraZeneca, που σε αντίθεση με εκείνα των Pfizer/BioNTech και Moderna δε χρησιμοποιεί την πρωτοποριακή τεχνολογία mRNA αλλά την παραδοσιακή τεχνολογία των εμβολίων με αδρανοποιημένο στέλεχος του κορωνοϊού, έχει μείνει ουσιαστικά εκτός της διαδικασίας χορήγησης ενισχυτικών δόσεων στον πληθυσμό.

Σύμφωνα με το BBC, ακόμη και στη Βρετανία, όπου το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού έχει λάβει δύο δόσεις του σκευάσματος της AstraZeneca, από τα 37 εκατομμύρια ενισχυτικών δόσεων που έχουν χορηγηθεί μόνο οι 48.000 είναι του εμβολίου που ανέπτυξε για την εταιρία το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Πηγή: BBC, The Independent

Ειδήσεις σήμερα

ΠΟΥ: Η «Όμικρον 2» σύντομα θα κυριαρχήσει παγκοσμίως

Στο «Παίδων» με C-130, 11χρονος από τη Μυτιλήνη: Υπέστη πνευμονική εμβολή λόγω κορωνοϊού

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή