Το αίνιγμα που έχει συνεπάρει τον πλανήτη: Εντόπισε η Κίνα σήματα από εξωγήινο πολιτισμό;

Το αίνιγμα που έχει συνεπάρει τον πλανήτη: Εντόπισε η Κίνα σήματα από εξωγήινο πολιτισμό;

Το μυστήριο πύκνωσε ακόμα περισσότερο όταν η είδηση, που αναμεταδόθηκε από κινεζικό μέσο ενημέρωσης, διαγράφηκε μετά από λίγη ώρα.

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αίσθηση παγκοσμίως έχει προκαλέσει η ανακοίνωση της Κίνας ότι το τεράστιο τηλεσκόπιό της, το Sky Eye, ενδέχεται να έχει εντοπίσει σήματα από εξωγήινους πολιτισμούς.

Την είδηση αναμετάδωσε το κρατικό μέσο ενημέρωσης Science and Technology Daily, ενώ μετά από λίγη ώρα τη διέγραψε εντελώς, πυκνώνοντας ακόμα περισσότερο το μυστήριο. Η είδηση είχε ήδη γίνει viral στα κινεζικά social media και στη συνέχεια σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Sky Eye – το οποίο είναι το μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο του κόσμου – εντόπισε «ηλεκτρομαγνητικά σήματα στενής ζώνης» τα οποία διαφέρουν από προηγούμενα που έχουν βρεθεί στο παρελθόν.

Το κινεζικό μέσο ενημέρωσης επικαλείται τον Zhang Tonjie, που ηγείται μιας ομάδας αναζήτησης εξωγήινου πολιτισμού, η οποία συγκροτήθηκε από το Normal University του Πεκίνου, το Εθνικό Αστρονομικό Παρατηρητήριο της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ.

Το Sky Eye, που είναι γνωστό και ως FAST, βρίσκεται στην νοτιοδυτική επαρχία της Κίνας Γουιζού και έχει διάμετρο 500 μέτρα. Τον Σεπτέμβριο του 2020, άρχισε και επίσημα να αναζητεί εξωγήινη ζωή.

Η ομάδα του Zhang Tonjie εντόπισε δύο σετ ύποπτων σημάτων το 2020, ενώ επεξεργαζόταν δεδομένα από το 2019. Το 2022, είχε βρει άλλο ένα ύποπτο σήμα από δεδομένα παρατήρησης σε εξωπλανήτες, σύμφωνα με τον ερευνητή.

Το Sky Eye της Κίνας είναι εξαιρετικά ευαίσθητο στη χαμηλή ραδιοσυχνότητα και παίζει κρίσιμο ρόλο στην αναζήτηση εξωγήινων πολιτισμών. 

Τα ύποπτα σήματα θα μπορούσαν, ωστόσο, να είναι επίσης κάποιου είδους ραδιοπαρεμβολές και γι’ αυτό απαιτείται περαιτέρω έρευνα, σύμφωνα με τον Zhang.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή