Επιστήμονες προειδοποιούν: Οι εξορύξεις σε μεγάλα βάθη απειλούν τις φάλαινες

Επιστήμονες προειδοποιούν: Οι εξορύξεις σε μεγάλα βάθη απειλούν τις φάλαινες

Οι επιστήμονες προειδοποιούν πως, μεταξύ άλλων, η αδιάκοπη ηχορύπανση από τα βαριά εξορυκτικά μηχανήματα θα διαταράσσει τις συχνότητες στις οποίες επικοινωνούν τα κητώδη. 

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εξορύξεις σε μεγάλα βάθη των θαλασσών μπορούν να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη βλάβη σε γαλάζιες φάλαινες και άλλα σπάνια θαλάσσια πλάσματα, προειδοποιούν οι επιστήμονες. 

Η ακαδημαϊκή εργασία που δημοσιεύτηκε από το πανεπιστήμιο του Έξετερ και το Greenpeace Research Laboratories εστιάζει στις περιπτώσεις όταν τα ενδιαιτήματα των κητωδών (όπως φάλαινες, δελφίνια και χελώνες) συμπίπτουν με τις περιοχές βαθέων εξορύξεων, ιδίως στον Ειρηνικό Ωκεανό. Οι συγγραφείς της εργασίας προειδοποιούν πως απαιτείται επείγουσα έρευνα για την αξιολόγηση των κινδύνων για τα θαλάσσια αυτά θηλαστικά. 

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Frontiers in Marine Science, διαπιστώνει πως συγκεκριμένα η ηχορύπανση μπορεί να αποδειχτεί εξαιρετικά επιζήμια για τα ευαίσθητα, ευφυή αυτά πλάσματα. 

Οι επιστήμονες κάνουν λόγο για διαρκή ενόχληση από την οποία δεν μπορούν να αποδράσουν τα θαλάσσια πλάσματα, παραλληλίζοντάς τη μάλιστα με τις θορυβώδεις εργασίες συνεργείων ή οικοδόμων σε μια ανθρώπινη γειτονιά. 

«Φανταστείτε τη γειτονιά σας να αναστατώνεται από κατασκευαστικές εργασίες που διαρκούν 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα. Η ζωή σας θα άλλαζε δραματικά. Η πνευματική σας υγεία θα έμπαινε σε κίνδυνο, ίσως αλλάζατε τη συμπεριφορά σας για να ξεφύγετε από όλο αυτό. Δεν διαφέρει για τις φάλαινες ή τα δελφίνια» εξηγεί η δρ. Κίρστεν Τόμπσον, από το πανεπιστήμιο του Έξετερ. 

Οπως σημειώνουν επιστήμονες και οργανώσεις, ο ήχος των βαρέων εξορυκτικών μηχανημάτων θα παράγει θόρυβο που θα εκτείνεται σε διαφορετικά βάθη, διαταράσσοντας τις συχνότητες στις οποίες επικοινωνούν τα κητώδη. Μάλιστα, η μελέτη καταλήγει πως η διαρκής ενόχληση μπορεί να προκαλέσει ασθένειες. 

Μέχρι σήμερα, οι μελέτες των εξορυκτικών επιπτώσεων περιορίζονταν στα είδη που ζουν στον βυθό, καθώς αυτή είναι η άμεση περιοχή που πλήττεται. Ωστόσο, οι επιστήμονες προειδοποιούν πως οι συνέπειες σε κητοειδή και άλλα μεγάλα θαλάσσια ζώα που ενδέχεται να κινδυνεύουν από την ηχορύπανση, πρέπει να αξιολογούνται πριν τις αδειοδοτήσεις για την εκάστοτε εξόρυξη. 

Τα δελφίνια και οι φάλαινες φυσητήρες περιλαμβάνονται στα 25 είδη κητοειδών που απαντώνται στη Ζώνη Clarion-Clipperton Zone μεταξύ Μεξικού και Χαβάης στον Ειρηνικό Ωκεανό, μιας θαλάσσιας περιοχής που φέρεται να είναι πλούσια σε ορυκτά και μέταλλα. 

Ωστόσο, οι εξορυκτικές εταιρείες, με σταθερό ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη ζώνη, έχουν εξασφαλίσει έως τώρα 17 ερευνητικές συμβάσεις εξόρυξης στα βάθη του συγκεκριμένου τμήματος τού Ειρηνικού. 

Αν και οι εταιρείες δεν έχουν λάβει ακόμη άδεια για να ξεκινήσουν την εμπορική εξόρυξη, ζητούν από τις κυβερνήσεις το πράσινο φως για να το κάνουν αυτόν τον Ιούλιο. 

«Η εξόρυξη βαθέων υδάτων μπορεί να προξενήσει προβλήματα στους ωκεανούς με τρόπους που δεν μπορούμε να κατανοήσουμε πλήρως – και σε βάρος ειδών όπως η γαλάζια φάλαινα που βρίσκεται στο επίκεντρο προσπαθειών προστασίας εδώ και χρόνια» σημειώνει η Λουίζα Κάσον, μέλος της Greenpeace. 

Πηγή: Guardian

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή