Φυτεύτηκαν τα πρώτα γενετικά τροποποιημένα δέντρα σε δάσος των ΗΠΑ

Φυτεύτηκαν τα πρώτα γενετικά τροποποιημένα δέντρα σε δάσος των ΗΠΑ

Οι λεύκες της Living Carbon ξεκινούν τη ζωή τους στο εργαστήρι, στο Χέιγουορντ της Καλιφόρνια. Εκεί, οι βιολόγοι επεξεργάζονται τον τρόπο με τον οποίο φωτοσυνθέτουν

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια πευκόφυτη ζώνη της νότιας Τζόρτζια, φυτεύτηκαν χθες χιλιάδες λεύκες, όχι συμβατικές, αλλά με μια σημαντική ιδιαιτερότητα. 

Τα περίπου 5.000 αυτά δενδρύλλια ήταν γενετικά τροποποιημένα ώστε να αναπτύσσονται με ταχείς ρυθμούς και να απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα. 

Οι λεύκες πιστεύεται πως είναι τα πρώτα γενετικά τροποποιημένα δέντρα που φυτεύονται στις Ηνωμένες Πολιτείες – εκτός ερευνητικών δοκιμών ή εμπορικών οπωρώνων. 

Κι όπως η εισαγωγή της ντομάτας Flavr Savr άνοιξε το δρόμο για τη νέα βιομηχανία των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων το 1994, έτσι και τώρα, οι ιθύνοντες του συγκεκριμένου εγχειρήματος φιλοδοξούν να μεταμορφώσουν τη δασοκομία.

Όπως σημειώνει η Living Carbon, η εταιρεία βιοτεχνολογίας με έδρα το Σαν Φραντσίσκο που εμπνεύστηκε και παρήγαγε τις λεύκες, στόχος είναι τα δέντρα της να αποτελέσουν λύση μεγάλης κλίμακας για την κλιματική αλλαγή

«Υπήρξαν πολλοί που μας είπαν πως είναι ανέφικτο» παραδέχεται η Μάντι Χολ, συνιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας, για το όνειρό της να επιστρατεύσει τη γενετική μηχανική προς όφελος του κλίματος. Ωστόσο, όπως λέει, υπήρξαν και αυτοί που πίστεψαν στο όνειρό της και ήταν τόσοι ώστε η επένδυση 36 εκατ. δολαρίων στη νεοφυή εταιρεία να κάνει τη διαφορά. 

Οι λεύκες της Living Carbon ξεκινούν τη ζωή τους σε ένα εργαστήρι στο Χέιγουορντ της Καλιφόρνια. Εκεί, οι βιολόγοι επεξεργάζονται τον τρόπο με τον οποίο τα δέντρα φωτοσυνθέτουν. 

Ενώ η διαδικασία αυτή έχει θεμελιώδεις συνέπειες για τη Γη, ως χημική διαδικασία απέχει πόρρω από την τελειότητα, λένε οι επιστήμονες. Κάποιες διεργασίες εμποδίζουν τα φυτά από το να τραβήξουν και να αποθηκεύσουν περισσότερο από ένα μικρό τμήμα της ηλιακής ενέργειας που πέφτει στα φύλλα τους. Οι διεργασίες αυτές περιορίζουν το πόσο γρήγορα αναπτύσσονται τα δέντρα κι άλλα φυτά, αλλά και πόσο διοξείδιο τού άνθρακα απορροφούν.

Πέρυσι, η εταιρεία δημοσίευσε σε μία εργασία που δεν έχει προσώρας αξιολογηθεί από άλλους επιστήμονες, πως σε διάστημα πέντε μηνών στο θερμοκήπιο, οι «διορθωμένες» λεύκες της αναπτύσσονταν κατά 50% γρηγορότερα από τις μη γενετικά τροποποιημένες. 

Ωστόσο, δασολόγοι γενετιστές παραμένουν συγκρατημένοι για τα δέντρα της Living Carbon. Οι ερευνητές συνήθως αξιολογούν τα δέντρα σε περιορισμένες δοκιμές πεδίου πριν προχωρήσουν σε φυτεύσεις μεγάλης κλίμακας, εξηγεί ο Άντριου Νιουχάουζ, που διευθύνει ένα πρόγραμμα τροποποιημένης γενετικά καστανιάς στο Κολέγιο Περιβαλλοντικών Επιστημών και Δασοκομίας SUNY. «Οι ισχυρισμοί τους φαίνονται τολμηροί και βασίζονται σε πολύ περιορισμένα ρεαλιστικά δεδομένα» αναφέρει. 

«Η εμπειρία μου στο πέρασμα των χρόνων λέει πως το θερμοκήπιο δε σημαίνει σχεδόν τίποτα» σημειώνει ο Στιβ Στράους, γενετιστής στο πανεπιστήμιο του Όρεγκον, υποστηρίζοντας κι εκείνος πως χρειάζονται περισσότερα δεδομένα από τις επιδόσεις των δέντρων στο ύπαιθρο. 

Προς το παρόν, η Living Carbon κάνει στοχευμένες φυτεύσεις σε εκτάσεις ιδιωτών, όπου τα διαδικαστικά και γραφειοκρατικά εμπόδια είναι λιγότερα. Την άνοιξη σχεδιάζει να φυτέψει λεύκες σε ένα εγκαταλελειμένο ανθρακωρυχείο στην Πενσυλβάνια ενώ το επόμενο έτος η εταιρεία φιλοδοξεί να έχει καλλιεργήσει εκατομμύρια άλλα δέντρα. 

Πηγή: New York Times

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή