NASA: Οι νέες διαστημικές στολές για τους αστροναύτες που θα ταξιδέψουν στη Σελήνη

NASA: Οι νέες διαστημικές στολές για τους αστροναύτες που θα ταξιδέψουν στη Σελήνη

Η νέα στολή δεν έχει καμία σχέση με τη λευκή, φουσκωτή που φορούσαν Άρμστρονγκ και Μπαζ Όλντριν όταν τον Ιούλιο του 1969 περπατούσαν για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας πάνω στην επιφάνεια της Σελήνης.

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη νέα γενιά διαστημικών στολών για τους αστροναύτες της αποστολής Artemis που θα επιστρέψουν στην επιφάνεια της σελήνης σε λίγα χρόνια, παρουσίασε χθες, Τετάρτη η NASA

Σε αντίθεση με τις λευκές, φουσκωτές στολές που φορούσαν ο Νιλ Άρμστρονγκ και οι συνταξιδιώτες του στην ιστορική αποστολή Apollo μισόν αιώνα πριν, οι νέες είναι πιο εφαρμοστές και κατάλληλες και για γυναίκες. 

«Η συνεργασία της NASA με την Axiom είναι κρίσιμη για την προσεδάφιση αστροναυτών στη Σελήνη και τη συνέχιση της αμερικανικής ηγεσίας στο διάστημα. Με βάση την πολυετή έρευνα και τεχνογνωσία της NASA, οι διαστημικές στολές επόμενης γενιάς της Axiom δεν θα επιτρέψουν μόνο στην πρώτη γυναίκα να περπατήσει στη Σελήνη, αλλά θα προσφέρουν επίσης την ευκαιρία σε περισσότερους ανθρώπους από ποτέ να εξερευνήσουν και να διεξάγουν έρευνα στη Σελήνη» ανέφερε ο διοικητής της διαστημικής υπηρεσίας, Μπιλ Νέλσον. 

Η μη επανδρωμένη αποστολή Artemis 1, με την παρθενική εκτόξευση του νέου διαστημικού σκάφους Orion κοντά στην επιφάνεια της Σελήνης, ολοκληρώθηκε με επιτυχία τον περασμένο Δεκέμβριο. Ταξιδεύοντας με ταχύτητα 8.163 χλμ/ώρα, το Orion πέρασε 130 χιλιόμετρα μακριά από την επιφάνεια του δορυφόρου της Γης.

H NASA και η Καναδική Διαστημική Υπηρεσία σχεδιάζουν να ανακοινώσουν τους τέσσερις αστροναύτες που έχουν επιλεγεί να ταξιδέψουν στις αρχές του επόμενου έτους στη Σελήνη και πίσω στη Γη, στο πλαίσιο του Artemis 2. 

Αν η αποστολή αυτή στεφθεί από επιτυχία, θα ανοίξει το δρόμο για το Artemis 3, την αποστολή πάνω στη σεληνιακή επιφάνεια -την πρώτη, μάλιστα, το νότιο πόλο του φεγγαριού- πιθανότατα το 2025. 

Στο πλαίσιο του φιλόδοξου προγράμματος Artemis αναμένεται να ταξιδέψει η πρώτη γυναίκα και το πρώτο μη λευκό άτομο στη Σελήνη. Στα σχέδια της NASA είναι η διατήρηση μόνιμης παρουσίας αστροναυτών στη Σελήνη, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής ενός διαστημικού σταθμού σε τροχιά γύρω από τον δορυφόρο της Γης. Για την αμερικανική διαστημική υπηρεσία, θα είναι το εφαλτήριο για την πρώτη αποστολή στον πλανήτη Άρη.

Πηγή: Guardian/NASA

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή