Η NASA συνεδρίασε για τα UFO: Τα δύο βασικά εμπόδια στις έρευνες

Η NASA συνεδρίασε για τα UFO: Τα δύο βασικά εμπόδια στις έρευνες

Η 16μελής ομάδα ειδικών από τομείς όπως η Φυσική και η Αστροβιολογία, είχε μια τετράωρη συνεδρίαση που μεταδόθηκε ζωντανά στο Διαδίκτυο

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα μέλη μιας ανεξάρτητης επιτροπής της NASA που μελετά τα UFO, ή αυτά που η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποκαλεί πλέον «αγνώστου ταυτότητας ασυνήθιστα φαινόμενα» [UAP], δήλωσαν κατά την πρώτη τους συνάντηση χθες Τετάρτη ότι η έλλειψη αξιόπιστων στοιχείων καθώς και το επίμονο «στίγμα» που υπάρχει σε ό,τι αφορά αυτού του είδους τα ζητήματα, παραμένουν τα κυριότερα εμπόδια για την επίλυση τέτοιων μυστηρίων.

Η 16μελής ομάδα, η οποία συστάθηκε πέρυσι από κορυφαίους ειδικούς σε τομείς όπως η Φυσική και η Αστροβιολογία, είχε μια τετράωρη συνεδρίαση που μεταδόθηκε ζωντανά στο Διαδίκτυο.

Ο αστροφυσικός και επικεφαλής της επιτροπής, Ντέιβιντ Σπέργκελ, δήλωσε πως ο ρόλος της ομάδας «δεν είναι να εξιχνιάσει τη φύση αυτών των περιστατικών», αλλά να διαμορφώσει έναν «οδικό χάρτη» για τη NASA για τη δρομολόγηση μελλοντικών αναλύσεων.

Αξιωματούχοι της NASA δήλωσαν ότι αρκετά μέλη της ομάδας δέχθηκαν κάποιου είδους «διαδικτυακή κακοποίηση» από τότε που ξεκίνησαν να εργάζονται πάνω στον συγκεκριμένο στόχο πέρυσι τον Ιούνιο.

«Είναι πραγματικά αποθαρρυντικό να ακούς για κακοποίηση που έχουν δεχθεί στο Διαδίκτυο μέλη της επιτροπής μας επειδή μελετούν αυτό το ζήτημα», αναφέρει η επικεφαλής επιστήμονας της NASA, Νίκολα Φοξ. «Η κακοποίηση οδηγεί απλά σε περισσότερο στιγματισμό».

Ελλειψη στοιχείων και στιγματισμός

Η βασικότερη πρόκληση, όμως, για την οποία έκανε λόγο η επιτροπή, ήταν η έλλειψη αξιόπιστων επιστημονικών μεθόδων για την καταγραφή των UFO. Το πρόβλημα, όπως είπαν, είναι ότι τα φαινόμενα αυτά γενικώς εντοπίζονται και καταγράφονται με κάμερες, αισθητήρες και άλλον εξοπλισμό που δεν είναι ειδικά σχεδιασμένος για τέτοιες περιπτώσεις.

«Εάν ήταν να συνοψίσω σε μία γραμμή αυτό που αισθάνομαι ότι μάθαμε, θα έλεγα ότι χρειαζόμαστε υψηλής ποιότητας δεδομένα», είπε ο Σπέργκελ. «Τα υπάρχοντα στοιχεία και οι αναφορές από αυτόπτες μάρτυρες δεν επαρκούν ώστε να αποτελέσουν καθοριστικές αποδείξεις σχετικά με τη φύση και την προέλευση των UAP».

Παράλληλα, τα «ταμπού» πάνω στο συγκεκριμένο θέμα επίσης παραμένουν.

Παρ’ όλο που τα τελευταία χρόνια το Πεντάγωνο ενθαρρύνει τους πιλότους του στρατού να καταγράφουν περιστατικά με UAP, είναι πολλοί οι πιλότοι εμπορικών πτήσεων που εμφανίζονται ακόμα «πολύ διστακτικοί» στο να αναφέρουν τέτοια περιστατικά λόγω του στίγματος που υπάρχει, εξηγεί ο Σπέργκελ.

Η συνεδρίαση της εν λόγω συμβουλευτικής επιτροπής της NASA αποτελεί την πρώτη έρευνα σχετικά με UFO που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της διαστημικής υπηρεσίας των ΗΠΑ, καθώς το εν λόγω θέμα αποτελούσε κάποτε αποκλειστική και απόρρητης φύσεως αρμοδιότητα στρατιωτικών και εθνικών αξιωματούχων ασφαλείας των ΗΠΑ.

Πηγή: Reuters

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή