Περίπου το 40% των ανθρώπων που υποβλήθηκαν σε ΚΑΡΠΑ (CPR) και επέζησαν από καρδιακό επεισόδιο είχαν αναμνήσεις, όνειρα ή και κάποιου είδους αντίληψη αυτού που τους συνέβαινε, ακόμη και ενόσω ήταν χωρίς τις αισθήσεις τους, υποστηρίζει έρευνα σχετικά με τις επιθανάτιες εμπειρίες.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης δείγματα εγκεφαλικής δραστηριότητας που υποδείκνυε αντίληψη -κάποιες φορές πάνω από μία ώρα- πριν από την ανάνηψη.
«Εφυγα και επέστρεψα»
Τον Δεκέμβριο του 2020 ενώ οι χειρουργοί ήταν έτοιμοι να ανοίξουν το στήθος του 80χρονου Ομπρεϊ Οστιν μετά από ανακοπή, ξαφνικά εκείνος «ξύπνησε».
«Είπα “περιμένετε ένα λεπτό πριν συνεχίσετε. Κάντε μου κι άλλη αναισθησία”. Μου πήρε ένα λεπτό να συνειδητοποιήσω πως δεν βρισκόμουν στην ίδια διάσταση με αυτούς, οπότε δεν μπορούσαν να με ακούσουν», παραδεχόταν κατοπινά ο ίδιος.
Ο Οστιν στη συνέχεια είδε το σώμα του να «διαπερνά τον θώρακα» και να αιωρείται πάνω από το χειρουργικό τραπέζι ενώ οι χειρουργοί τού πριόνιζαν τα πλευρά του, αφαιρούσαν την καρδιά του από τον θώρακα κι άρχιζαν να τον χειρουργούν. Σύντομα άκουσε κάποιον να λέει «τα νεφρά».
«Και τα δύο νεφρά κατέρρευσαν ταυτόχρονα – Ηξερα πως είχα πεθάνει. Και ήταν τότε που πήγα στο επόμενο επίπεδο», περιγράφει ο Οστιν. «Οταν ανέβηκα εκεί πάνω, ήμουν μπροστά στον Θεό –μια πανίσχυρη παρουσία– με φως να λάμπει από πίσω του. Το φως ήταν το λαμπρότερο που βίωσα ποτέ στη Γη, αλλά δεν σε τύφλωνε».
«Και υπήρχε και ο πιο γλυκός άγγελος που με παρηγόρησε και μου είπε “ηρέμησε, όλα θα πάνε καλά” και πως θα επέστρεφα. Τώρα ξέρω πως στάλθηκα πίσω για να πω σε άλλους για την εμπειρία μου», λέει ο 82χρονος πλέον Οστιν.
«Μεταξύ ζωής και θανάτου»
Αυτό που συνέβη στον Οστιν εκείνη τη χειμωνιάτικη ημέρα είναι αυτό που οι ειδικοί αποκαλούν «επιθανάτια εμπειρία». Συμβαίνει όταν οι γιατροί επαναφέρουν ένα άτομο στη ζωή ενώ εκείνο δεν έχει σημάδια ζωής (έχει σταματήσει να αναπνέει και να χτυπά η καρδιά του, κάτι που συμβαίνει όταν ένα άτομο πεθαίνει για οποιονδήποτε λόγο, όχι μόνο μετά από ανακοπή).
Εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο έχουν αναφέρει επιθανάτια εμπειρία κατά τη διαδικασία της καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
«Δεν υπάρχει τίποτα πιο ακραίο από την ανακοπή, γιατί κυριολεκτικά οι ασθενείς ακροβατούν μεταξύ ζωής και θανάτου, βρίσκονται σε ένα βαθύ κώμα και δεν ανταποκρίνονται σωματικά σ′ εμάς καθόλου», εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας, δρ Σαμ Παρνία, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Ιατρικής στο NYU Langone Health.
«Αυτό που μπορέσαμε να δείξουμε είναι πως πάνω από το 40% αυτών των ανθρώπων στην πραγματικότητα αντιλαμβάνονταν πως είχαν συνείδηση σε κάποιο βαθμό», λέει ο ίδιος.
Εξι ασθενείς στην έρευνα ανέφεραν αυτό που ο ερευνητής αποκάλεσε «ανακληθείσες υπερβατικές εμπειρίες θανάτου» – γνωστότερες στο ευρύ κοινό ως επιθανάτιες εμπειρίες.
«Αλλοι έχουν μια ανασκόπηση της ζωής τους, ίσως πήγαν σε ένα μέρος που ένιωθαν σαν στο σπίτι τους και πάει λέγοντας», εξηγεί ο δρ Παρνία.
Αρκετοί ασθενείς ήταν σε θέση να ανακαλέσουν εικόνες από το χειρουργείο, όπως ο πόνος, η πίεση ή ακούσματα από τις φωνές των γιατρών. Αλλοι ανακαλούν ονειρικές αισθήσεις, όπως ότι τους κυνηγά η αστυνομία ή ότι τους πιάνει η βροχή στον δρόμο. Κάποιοι ανέφεραν πως είχαν θετικές ή ευχάριστες αναμνήσεις, όπως ένα δυνατό φως, ένα τούνελ ή ένα μέλος της οικογένειας, ενώ ορισμένοι άλλοι ένιωθαν έντονα συναισθήματα όπως αγάπη, ηρεμία και γαλήνη. Αλλοι πάλι είπαν πως βίωσαν μια αίσθηση διάστασης από το σώμα τους και αναγνώρισης πως είχαν πεθάνει ή είχαν παραισθήσεις με τέρατα και απρόσωπες μορφές.
Εγκεφαλική δραστηριότητα κατά την ΚΑΡΠΑ
H έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Resuscitation, είχε δείγμα 567 ανθρώπων που υποβλήθηκαν σε Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) λόγω καρδιακής ανακοπής σε 25 διαφορετικά νοσοκομεία.
Λιγότεροι από 10% του δείγματος επέζησαν και οι ερευνητές κατάφεραν να πάρουν συνεντεύξεις και μαρτυρίες από τους 28 εκ των 52 επιζώντων.
Οι 11 από αυτούς ανέφεραν πως είχαν αναμνήσεις ή αντίληψη που υποδεικνύει τουλάχιστον κάποιου είδους συνείδηση κατά τη διαδικασία της ανάνηψης.
Οι ερευνητές μέτρησαν το οξυγόνο του εγκεφάλου και την ηλεκτρική δραστηριότητα σε κάποιους και διαπίστωσαν συγκεκριμένη δραστηριότητα εγκεφαλικών κυμάτων – γεγονός που υποδηλώνει κάποια νοητική λειτουργία κατά τη διάρκεια της ΚΑΡΠΑ.
Πηγή: SkyNews/CNN