Καινοτόμος μέθοδος για βλαστοκύτταρα

Καινοτόμος μέθοδος για βλαστοκύτταρα

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία καινοτόμος μέθοδος δημιουργίας βλαστοκυττάρων θα σημάνει την απαρχή μιας νέας εποχής «επί μέτρο» θεραπειών, δηλαδή θεραπευτικών προσεγγίσεων που θα πληρούν τις ανάγκες του κάθε ασθενούς.

Ιάπωνες ερευνητές κατάφεραν να δημιουργήσουν βλαστοκύτταρα βουτώντας απλά τα ερυθρά αιμοσφαίρια σε οξύ. Η πρωτοποριακή μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature.

Η δρ Χαρούκο Ομποκάτα, του Κέντρου Αναπτυξιακής Βιολογίας Ρικέν της Ιαπωνίας, υποστηρίζει ότι προκαλώντας σοκ στα αιμοσφαίρια με κάποιο οξύ μπορεί να πυροδοτήσει τον επαναπρογραμματισμό τους και τη μεταμόρφωσή τους σε βλαστοκύτταρα, τα οποία με τη σειρά τους μπορούν να εξελιχθούν κατά τρόπο ώστε να δώσουν κύτταρα οποιουδήποτε ιστού του οργανισμού. Επί του παρόντος οι έρευνες που έγιναν πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια, αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα είχαν τα ίδια αποτελέσματα και με ανθρώπινα κύτταρα. Ο καθηγητής αναγεννητικής ιατρικής του University College London επισήμανε ότι αν πράγματι επαληθευθούν τα ευρήματα των επιστημόνων και στον άνθρωπο, τότε είναι βέβαιο ότι είχε ανοίξει μία νέα εποχή ιατρικής «κατά παραγγελία».

Οπως τόνισε μιλώντας στο BBC, η έκπληξή του ήταν μεγάλη όταν διάβασε τα επιστημονικά συμπεράσματα των Ιαπώνων επιστημόνων. Αν τελικά ισχύει η ίδια μέθοδος και για τον άνθρωπο, όπως συμβαίνει με τα ποντίκια, επισημαίνει ο Βρετανός καθηγητής, τότε θα έχει φτάσει ταχύτερη, φθηνότερη και πιθανώς ασφαλέστερη μέθοδος επαναπρογραμματισμού κυττάρων, που σημαίνει ότι οι επί μέτρο κυτταρικές θεραπείες είναι στην πραγματικότητα εφικτές.

Χαρακτηριστικά για τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδος χρειάζεται να περάσουν δέκα μήνες από τη λήψη του δείγματος δέρματος από τον άρρωστο μέχρι την ολοκλήρωση της θεραπείας. Τέλος, και ο καθηγητής Ρόμπιν Λάβελ Μπατζ, του Συμβουλίου Ιατρικών Ερευνών της Βρετανίας, χαρακτήρισε εντυπωσιακή την ανακάλυψη των Ιαπώνων ερευνητών, ενώ ο ειδικός επί των βλαστοκυττάρων στο Κινγκς Κόλετζ του Λονδίνου, δρ Ντούσκο Ιλιτς, επισήμανε ότι θα πρέπει να λαμβάνονται τα ίδια μέτρα προφύλαξης και με τα επαναπρογραμματισμένα κύτταρα, όπως συμβαίνει και με τα βλαστοκύτταρα που λαμβάνονται από έμβρυα ή με άλλη μέθοδο επαναπρογραμματισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή