Τέλος στην αλλεργία από τα φιστίκια

Τέλος στην αλλεργία από τα φιστίκια

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Βρετανοί ερευνητές με μία πρωτοποριακή όσο και απλή μέθοδο βάζουν τέλος στην αλλεργία από τα φιστίκια. Οπως αναφέρει δημοσίευμα του περιοδικού The Lancet, οι επιστήμονες, χορηγώντας μικρές δόσεις σκόνης φιστικιών σε αλλεργικά παιδιά επί αρκετούς μήνες τα έκαναν να αναπτύξουν ανεκτικότητα στον καρπό, ο οποίος υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσε να πυροδοτήσει θανατηφόρα αλλεργική αντίδραση. Μετά έξι μήνες αυτής της «από του στόματος ανοσοθεραπείας, το 84 έως 91% των παιδιών που έλαβαν μέρος στην κλινική δοκιμή μπορούσαν να καταναλώσουν άφοβα ημερήσιες δόσεις 800 mg της σκόνης των φιστικιών, δηλαδή περίπου 5 φιστίκια ημερησίως. Πρόκειται για ποσότητα 25 φορές μεγαλύτερη από αυτή που θα μπορούσαν να αντέξουν πριν από τη θεραπεία και σίγουρα πολύ μεγαλύτερη από αυτή που θα μπορούσε να βρεθεί μέσα σε κάποιο τρόφιμο.

«Η θεραπεία που ακολουθήθηκε επέτρεψε στα παιδιά που είχαν αλλεργική αντίδραση στα φιστίκια να καταναλώσουν μεγάλες ποσότητες του καρπού, πολύ μεγαλύτερες από αυτές που θα μπορούσαν να βρουν τυχαία σε κάποιο άλλο τρόφιμο. Πρόκειται για μία εξέλιξη που απελευθερώνει τους γονείς από τη διαρκή ανησυχία και την ανάγκη να διαβάζουν εξονυχιστικά τα περιέχομενα κάθε τροφίμου από τον φόβο της αλλεργίας, που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να αποβεί θανατηφόρα», αναφέρει ο δρ Αντριου Κλαρκ του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, ο οποίος συντόνισε τη μελέτη.

Στην κλινική δοκιμή της μεθόδου συμμετείχαν 99 αλλεργικά παιδιά ηλικίας από επτά έως δεκαέξι ετών. Μόνο το ένα στα πέντε παιδιά ανέφερε ότι και μετά τη θεραπεία είχε ήπιες αλλεργικές εκδηλώσεις όπως το αίσθημα του κνησμού στο εσωτερικό του στόματός του.

Το ένα ανά πενήντα παιδιά πάσχει από αλλεργία στα φιστίκια, που είναι το πιο διαδεδομένο αίτιο θανατηφόρων αλλεργικών αντιδράσεων σε τρόφιμο. Συνολικά δέκα εκατομμύρια άνθρωποι είναι αλλεργικοί στα φιστίκια. Τα συμπτώματα της αλλεργίας είναι από ήπια ώς σοβαρά, από πρησμένα χείλη έως δύσπνοια ή αναφυλακτικό σοκ που μπορεί να αποβεί μοιραίο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή