Ανθρώπινα πατήματα 800.000 χρόνων στην Αγγλία

Ανθρώπινα πατήματα 800.000 χρόνων στην Αγγλία

44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανθρώπινα πατήματα που χρονολογούνται πριν από 800.000 χρόνια εντόπισαν επιστήμονες στο Χάπισμπεργκ του Νόρφολκ, στην ανατολική Αγγλία, τα πρώτα ίχνη τέτοιου είδους εκτός Αφρικής που ανακαλύπτουν παλαιοντολόγοι.

Οι μοναδικές προγενέστερες πατημασιές που έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής είναι ηλικίας 3,5 εκατ. και 1,5 εκατ. ετών και εντοπίστηκαν στην Τανζανία και την Κένυα αντίστοιχα. «Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σπάνιο εύρημα», δήλωσε ο Νικ Αστον του Βρετανικού Μουσείου, ο οποίος ήταν επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, που περιελάμβανε επιστήμονες από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το Πανεπιστήμιο Κουίν Μέρι του Λονδίνου.

Τα ίχνη ανήκουν σε ενήλικες και παιδιά. Υπολογίζοντας την αναλογία ποδιών και ύψους, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι πατημασιές αντιστοιχούν σε ανθρώπους 0,9-1,7 μέτρα. Μυστήριο, πάντως, παραμένει σε ποιο ανθρώπινο είδος ανήκαν.

Η πιθανότερη εικασία είναι ότι επρόκειτο για Homo antecessor, που εξαφανίστηκε στην Ευρώπη πριν από 600.000 χρόνια και «αντικαταστάθηκε» από τα είδη Homo heidelbergensis και Neanderthal πριν από 400.000 χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή