Ασθένεια – μυστήριο σε παιδιά στην Καλιφόρνια

Ασθένεια – μυστήριο σε παιδιά στην Καλιφόρνια

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ. Σπάνιο ανίατο σύνδρομο, συγγενές με την πολιομυελίτιδα, έχει κάνει την εμφάνισή του σε μικρό αριθμό παιδιών στην αμερικανική πολιτεία της Καλιφόρνια, σύμφωνα με πόρισμα ερευνητών, που δημοσιεύθηκε χθες.

Τα πέντε κρούσματα αιφνιδιαστικής παράλυσης περιέγραψαν σε δημοσίευσή τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου της Αμερικανικής Εταιρείας Νευρολογίας στη Φιλαδέλφεια.

«Παρότι ο ιός της πολιομυελίτιδας έχει καταπολεμηθεί αποτελεσματικά σε όλο τον πλανήτη, άλλοι ιοί είναι ικανοί να καταστρέψουν τη σπονδυλική στήλη, δημιουργώντας συμπτώματα που μοιάζουν με εκείνα της πολιομυελίτιδας», είπε ο νευρολόγος του Στάνφορντ και επικεφαλής της μελέτης, Κιθ βαν Χάρεν.

«Την τελευταία δεκαετία, νέα στελέχη εντεροϊών συνδέθηκαν με την εμφάνιση συμπτωμάτων, που θυμίζουν εκείνα της πολιομυελίτιδας, σε παιδιά στην Ασία και την Αυστραλία. Τα πέντε νέα αυτά κρούσματα υπογραμμίζουν τον υπαρκτό κίνδυνο εμφάνισης λοιμώδους συνδρόμου στην Καλιφόρνια», είπε ο δρ Βαν Χάρεν.

Η πολιομυελίτιδα εξαφανίσθηκε από τον πλανήτη, χάρη στην κυκλοφορία αποτελεσματικού εμβολίου τη δεκαετία του 1950. Παρά ταύτα, όμως, η ιδιαίτερα μεταδοτική ασθένεια συνεχίζει να κάνει την εμφάνισή της σε ορισμένα σημεία της Γης, όπως το Πακιστάν, το Αφγανιστάν και η Νιγηρία.

Τα παιδιά, που ασθένησαν στην Καλιφόρνια ήταν αρνητικά στην πολιομυελίτιδα, ενώ όλα τους είχαν εμβολιασθεί.

Τα συμπτώματά τους ήταν παραπλήσια και περιελάμβαναν ξαφνική απώλεια κινητικότητας σε ένα ή περισσότερα άκρα, που οδηγούσε σε παράλυση σε διάστημα δύο ή τριών ημερών.

Τρία από τα πέντε παιδιά εμφάνισαν αναπνευστικές παθήσεις προτού καταγραφούν τα συμπτώματα πολιομυελίτιδας. Δύο από αυτά ήταν θετικά στον εντεροϊό-68, έναν σπάνιο ιό, τα συμπτώματα του οποίου θυμίζουν εκείνα της πολιομυελίτιδας.

Την πολιομυελίτιδα απεικονίζουν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι σε ιερογλυφικά, όπου παιδιά εμφανίζονται να περπατούν με μπαστούνια. Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Κλαύδιος θεωρείται ότι έπασχε από την ασθένεια ως παιδί, γεγονός που εξηγεί την αναπηρία του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή