Αναζητώντας τον τάφο του Θερβάντες

Αναζητώντας τον τάφο του Θερβάντες

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΔΡΙΤΗ. Ο ιστορικός Φερνάνδο Πράδο επιμένει ότι η έρευνά του, με στόχο τον εντοπισμό της σορού του Ισπανού λογοτέχνη Μιγκέλ ντε Θερβάντες, δημιουργού του «Δον Κιχώτη», δεν θυμίζει σε τίποτα την επίθεση του Δον Κιχώτη εναντίον των ανεμόμυλων.

Σχεδόν 400 χρόνια μετά τον θάνατο του Θερβάντες, ο Πράδο ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει πρωτοποριακό σύστημα ανίχνευσης, που θα χαρτογραφήσει το υπέδαφος παλιάς οχυρής μονής στο κέντρο της Μαδρίτης, σε μια προσπάθεια εντοπισμού των λειψάνων του συγγραφέα. Στην έρευνα, που θα ξεκινήσει τον ερχόμενο μήνα, έχουν ήδη συναινέσει οι δώδεκα ηλικιωμένες μοναχές, κάτοικοι του κτίσματος του 17ου αιώνα.

Γεννημένος το 1547, ο Θερβάντες τάφηκε στη Μαδρίτη, μετά τον θάνατό του το 1616, που συνέβη την ίδια εβδομάδα με εκείνον του Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Ο Ισπανός συγγραφέας ζήτησε να ταφεί στη μονή του Τάγματος της Αγίας Τριάδας, που είχε προσφέρει σημαντικό ποσόν σε λύτρα ώστε ο Θερβάντες να απελευθερωθεί από τα χέρια Μαυριτανών πειρατών. Η ακριβής τοποθεσία του μνήματός του ξεχάστηκε όμως, λόγω μεταγενέστερων ανακαινίσεων. Ο κ. Πράδο εκτιμά ότι ο εντοπισμός του τάφου του Θερβάντες θα αποτελέσει ύστατο φόρο τιμής στον συγγραφέα. «Εχουμε ηθικό χρέος προς τον Θερβάντες, καθώς επωφελούμεθα από το έργο και τη δόξα του εδώ και πολλούς αιώνες», λέει ο κ. Πράδο.

Για την ώρα, δύο μικρές αναμνηστικές πλάκες, μία έξω από τη μονή και μία στο εσωτερικό του ναού, αποκαλύπτουν ότι κάπου εκεί βρίσκεται το μνήμα του συγγραφέα. Τίποτα δηλαδή δεν θυμίζει τους μεγαλοπρεπείς τάφους των μεγάλων λογοτεχνών σε Γαλλία, Αγγλία ή Γερμανία.

«Η ανάδειξη του τάφου του Θερβάντες μπορεί να προσελκύσει επισκέπτες και να οδηγήσει σε μεγάλη διεθνή προβολή και θέσεις εργασίας. Σκεφτείτε τους τάφους του Σαίξπηρ, του Μολιέρου ή του Γκαίτε», λέει ο κ. Πράδο.

Το έργο του Θερβάντες επηρέασε καθοριστικά συγγραφείς, ζωγράφους και μουσουργούς ανά τους αιώνες, αποτελώντας την έμπνευση για όπερες, όπως αυτή του Ζιλ Μασνέ και για το συμφωνικό ποίημα του Ρίχαρντ Στράους, αλλά και το συγγραφικό έργο των Τζέιμς Τζόις, Μαρκ Τουέιν, Φλομπέρ, Ντίκενς και Χόρχε Λουίς Μπόρχες, μεταξύ άλλων.

Ο Φερνάνδο Πράντο βρισκόταν σε συνομιλίες με Αμερικανούς, πιθανούς επενδυτές, έως ότου ο Δήμος της Μαδρίτης αποφασίσει τον περασμένο Σεπτέμβριο να χρηματοδοτήσει τις έρευνες, έναντι 12.000 ευρώ. Η αρχική έρευνα θα γίνει υπό την καθοδήγηση του Λουίς Αβιάλ, ειδικού των ραντάρ εδάφους. Ο εξοπλισμός του κ. Αβιάλ είναι ικανός να εντοπίζει θαμμένα αντικείμενα, χωρίς να είναι αναγκαία η ανασκαφή. Τα στοιχεία θα αναλύσει η ομάδα του Φραν Ετσεβερία. Η ομάδα έχει ήδη ερευνήσει 100 ομαδικούς τάφους από την εποχή του ισπανικού εμφυλίου.

Η πιστοποίηση της σορού του Θερβάντες -εφόσον βρεθεί- θεωρείται απλή υπόθεση, καθώς ο σκελετός θα είναι άμεσα αναγνωρίσιμος λόγω του ακρωτηριασμού που υπέστη ο Θερβάντες στο αριστερό χέρι στη ναυμαχία της Ναυπάκτου το 1571, πολεμώντας κατά των Οθωμανών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή